Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Θα ζήσω γιατρέ?

Κύριε, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε διηθητικό αδενοκαρκίνωμα του στομάχου, εντερικού τύπου κατά Lauren. Αν θέλετε μπορούμε να κάνουμε την γαστρεκτομή στο νοσοκομείο μας.

Τα πρώτα συναισθήματα αρνητικά, σοκαριστικά. Δύσκολα το αποδέχεσαι. Φαντάζομαι όλοι στο πρώτο άκουσμα της λέξης ΄΄καρκίνος΄΄ θα νιώσουν τον ίδιο φόβο και είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Και τώρα τι κάνουμε? Οι πρώτες σκέψεις μαύρες και άραχνες. Κατόπιν και ώριμης σκέψης, η απάντηση του: ευχαριστώ, για το ενδιαφέρον που δείξατε, αλλά θα γυρίσω στην Γερμανία να ξανακάνω τις εξετάσεις κι αν χρειαστεί και την εγχείρηση.
Αδενοκαρκίνωμα έδειξε η πρώτη διάγνωση ιστολογικής εξέτασης κατόπιν βιοψίας που εστάλη σε ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ – ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ & ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑΣ, ενώ την ίδια άποψη είχε και ο γιατρός του νοσοκομείου που έκανε την γαστροσκόπηση και αφορούσε αγαπητό συγγενικό πρόσωπο που μένει μόνιμα στην Γερμανία. Βρέθηκε στην πατρίδα και είπε να κάνει μια γαστροσκόπηση για κάποιες ενοχλήσεις που είχε στο στομάχι.
Κατά αρχάς να διευκρινίσουμε, πως το διηθητικό είναι το καρκίνωμα που διαπερνά, (διηθεί) τις τριγύρω ανατομικές δομές των πόρων και των λοβίων, στα οποία αρχικά αναπτύσσεται, ξεφεύγει τοπικά από αυτές και έχει πλέον την δυνατότητα να δώσει μεταστάσεις. Το Διηθητικού τύπου αδενοκαρκίνωμα εξορμά από τη βασική στοιβάδα του βλεννογόνου χιτώνα του στομάχου και εν καιρώ εισχωρεί στα κατώτερα στρώματα.
Το αδενοκαρκίνωμα του στομάχου αποτελεί το συχνότερο κακοήθη όγκο του στομάχου και τον πέμπτο συχνότερο καρκίνο παγκοσμίως μετά τον καρκίνο του πνεύμονος, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη, ενώ αποτελεί επίσης την τρίτη κύρια θανάτου από καρκίνο και στα δύο φύλα. Η ταξινόμηση κατά Lauren διαχωρίζει το αδενοκαρκίνωμα στομάχου σε εντερικό  και διηθητικού τύπου. 

η πρώτη διάγνωση

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ : Ο καρκίνος του στομάχου δημιουργείται στους ιστούς του στομάχου . Οι περισσότεροι καρκίνοι του στομάχου προέρχονται από τα κύτταρα του εσωτερικού στρώματος του στομάχου (τον βλεννογόνο), τα οποία υπό κανονικές συνθήκες παράγουν και απελευθερώνουν τη βλέννη και άλλα υγρά.. Αυτοί οι καρκίνοι ονομάζονται αδενοκαρκινώματα και αποτελούν το 90% των περιπτώσεων όλων των καρκίνων του στομάχου.

Αν ήταν μόνιμος κάτοικος στην Ελλάδα και εφόσον επιβεβαιώθηκε στην ιστολογική εξέταση ο καρκίνος και δεν έκανε ακόμη μια βιοψία για να επιβεβαιωθεί, η μόνη λύση ήταν να κάνει άμεσα την χειρουργική επέμβαση, γαστρεκτομή, δηλ. αφαίρεση τμήματος ή όλου του στομάχου, καθώς είναι μόνη θεραπεία με σκοπό την ίαση.


Όπως έχουν δείξει κάποιες επιστημονικές μελέτες, το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι συνυπεύθυνο για την δημιουργία καρκίνου του στομάχου.
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή H.Pylori  εδράζεται στο στομάχι και προκαλεί χρόνια φλεγμονή ή γαστρικά έλκη. Πάνω από τον μισούς κατοίκους της γης, σε κάποια στιγμή της ζωής τους, συνήθως στην παιδικά ηλικία, προσβάλλονται από το Ελικοβακτηρίδιο και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν λόγω απουσίας συμπτωμάτων. Αν αυτή η κατάσταση επιμείνει για μερικές δεκαετίες μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο. Εδώ να επισημάνουμε πως ο έλεγχος των κοπράνων για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori), χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της προσβολής του στομάχου από το συγκεκριμένο μικρόβιο. Είναι μια εύκολη, μη επεμβατική, οικονομική, εξαιρετικά ακριβής και αξιόπιστη εξέταση που συστήνεται από Γαστρεντερολόγους και Γαστρεντερολογικές ενώσεις σε όλο τον κόσμο, για τη διάγνωση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εκρίζωσης του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Το Ελικοβακτηρίδιο είναι η πιο κοινή αιτία έλκους του δωδεκαδακτύλου και του στομάχου. Περίπου 3 στα 20 άτομα με Ελικοβακτηρίδιο εμφανίζουν έλκος. Δεν υπεισέρρχομαι σε λεπτομέρεις καθώς δεν είμαι ειδικός σε τέτοια θέματα. Προσωπικά να αναφέρω, πως κάποτε σε δείγμα κοπράνων διαπιστώθηκε και σε μένα το ελικοβακτηρίδιο, χωρίς να έχω ενοχλήσεις. Η τυπική θεραπεία πρώτης γραμμής είναι δύο εβδομάδες «τριπλή θεραπεία» που αποτελείται από αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, όπως η ομεπραζόλη, η λανσοπραζόλη και τα αντιβιοτικά κλαρυθρομυκίνη και η αμοξυκιλλίνη. 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ρωτήσετε τον φίλο μας, Γιάννη Αρβανιτάκη που είναι και ειδήμων σε ιατρκά θέματα...Ρωτήστε, απαντάει..

Συνεχίζω με την περιπέτεια του αγαπητού μου φίλου και συγγενή. ΄Οπως προείπαμε, οι σκέψεις μαύρες. Ο χειρουργός στην Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει την γαστρεκτομή, ο ίδιος όμως αποφάσισε να ξανακάνει την εξετάσεις στην Γερμανία. Ακολούθησαν δύο ιστολογικές εξετάσεις, καθώς μαγνητική, ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία και ό,τι άλλο ήταν απαραίτητο για την διάγνωση.

Από την γαστροσκόπηση
Τα αποτελέσματα? Και οι δύο εξετάσεις έδειξαν αρνητικές. Το μόνο που βρέθηκε ήταν ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και ακολουθεί αυτήν την στιγμή την κατάλληλη αγωγή. 
Ψάχνοντας να βρώ τις αιτίες του διαγνωστικού λάθους, επικοινώνησα με ηλεκρονική επιστολή με το Διαγνωστικό Κέντρο και συνομίλησα με τον υπεύθυνο ιστοπαθολόγο. Να τονίσω δε, πως ο ίδιος με πήρε τηλέφωνο και ευγενικότατα μου εξήγησε πως έγινε η διαδικασία. Παρέλαβε από το νοσοκομείο το βιοπτικό υλικό με την κλινική ένδειξη (διηθητικό επεξεργασία άντρου στομάχου ). Σε ένα από τα τρία ιστοτεμάχια που παρέλαβε υπήρχε σαφή εικόνα της νόσου. Μάλιστα ο γιατρός του νοσοκομείου του ανέφερε το περιστατικό, γι΄αυτό και του έδωσε το εν λόγω υλικό για να το δει και άλλος συνάδελφος στη Γερμανία όπως του είπε.

Το δείγμα εστάλη και σε άλλο διαγνωστικό κέντρο στην Αθήνα. Το αποτέλεσμα όπως γράφουν: Θεωρούμε ότι το υλικό της συμβουλευτικής γνώμης στοιχεία καρκινώματος δεν τεκμηριώνονται. 



διάγνωση από Αθήνα

Ερχόμαστε τώρα στην πρώτη τεκμηρίωση και αναρωτιόμαστε, αν ο εξεταζόμενος βασιζόταν στην πρώτη διάγνωση ή ο χειρουργός γιατρός ήταν βέβαιος πως υπήρχε καρκίνος, αναλογιστείτε τι θα γινόταν?

Δεν τα γράφω να δυσφημίσω κανέναν, ούτε να επιρρίψω ευθύνες. Το μόνο που ήθελα, ήταν να μάθω γιατί έγινε το λάθος και που οφείλεται. Ταυτόχρονα θέλω να επισημάνω τα τυχόν ιατρικά λάθη που μπορεί να αλλάξουν την ζωή μας.
Όπως διαπιστώσατε, μια δεύτερη εξέταση ποτέ δεν βλάπτει!


Όταν για πρώτη φορά μου το ανακοίνωσε, επικοινώνησα με τον Γιάννη και είχαμε μια συζήτηση για την πιθανότητα λάθους και που οφείλετε. Όπως μου ανέφερε, λάθη γίνονται, αλλά ευτυχώς πολύ σπάνια! Μακροσκοπικά, ίδίως σε πρώιμες μορφές, είναι πολλές φορές δύσκολο να κρίνει αν υπάρχει κακοήθεια. Σε προχωρημένες μορφές, τα πράγματα διαφέρουν. Αλλά πάλι περιμένουμε την ιστολογική εξέταση. Μπορεί να μπέρδεψαν και τα αποτελέσματα μ' αυτά ενός άλλου ατόμου. Επίσης πολύ σπάνιο, αλλά πιθανό! Άλλη μια πιθανότητα είναι, αν το άτομο παίρνει καμιά πραζόλη, κι αν υπήρχε και κανένα έλκος το οποίο άρχισε να επουλώνεται, ίσως να αλλοίωσε το αποτέλεσμα! και στην Γερμανία έχω ζήσει περιστατικά λάθους! Όπως ό ίδιος λέει: Το λανθάνειν εστί ανθρώπινον''…αλλά πολλές φορές συνάδει με τραγικά αποτελέσματα..
Είχε γράψει και ένα άρθρο για τα ιατρικά λάθη ή σφάλματα. Όσοι ενδιαφέρεστε .. https://iarvan-hellas.blogspot.com/2018/12/errare-humanum-est.html#more

Πηγές : http://surgicaliasis.gr/

              https://www.esophagus.gr

              https://www.esmo.org

https://athenslab.gr/exetaseis-prolipsis/enteroscan-elegxos-enterikou-mikroviomatos/elikovaktiridio-pulorou-helicobacter-pylori-antigono-kopranon-1206


Επίσης ενδιαφέρον άρθρο για την ιατρική ευθύνη..
http://www.isathens.gr/nomika-themata/arxes-iatrikou-dikaiou.html