Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Βιβλική η καταστροφή στον Έβρο

 Δυστυχώς, σήμερα 03.09.2023, για 16η μέρα σε πύρινο κλοιό το δάσος της Δαδιάς και η γύρω περιοχή. Μια χαώδης κατάσταση που μας προκαλεί οργή και θυμό για όσα δεν πράξαμε τον καιρό που έπρεπε.

Προσωπική μου άποψη, είναι πως εκτός πό τις αστοχίες της κεντρικής εξουσίας, σημαντικό ρόλο θα έπρεπε να έχει και η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία δεν είναι σε θέση σε πολλές περιπτώσεις να διαφυλάξει τον φυσικό μας πλούτο, από αδιαφορία, μη απαραίτητη γνώση και μη σχεδιασμό.
Στην πόλη που ζω (Stadthagen), περίπου 22.500 κατοίκων, αν και δεν μπορείς να συγκρίνεις τις συνθήκες με την Ελλάδα, κάθε χρόνο, στην καλοκαιρινή περίοδο, διοργανώνονται σεμινάρια πυρόσβεσης ώστε να προσαρμόζονται συνεχώς, πυροσβέστες και εθελοντές, στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσονται περαιτέρω επιχειρησιακές τακτικές. Περίπου 100 άνδρες και γυναίκες είναι εθελοντές στην πόλη μας στο τμήμα επιχειρήσεων και είναι διαθέσιμοι για κάθε είδους επιχειρήσεις, όλο το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο, για να παρέχουν βοήθεια σε πολίτες που έχουν ανάγκη.
Συν τοις άλλοις, 63 πυροσβεστικές δυνάμεις νέων από την περιοχή μας (Schaumburg), φιλοξενούνται μια φορά τον χρόνο σε σκηνές της πυροσβεστικής για να γνωρίσουν τα σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιών. Φέτος φιλοξενήθηκαν 707 νέοι σε 140 σκηνές, σε 40.000 τμ. με 160 επόπτες και 150 βοηθούς.
Πάνω από 1.000.000 εθελοντές Πυροσβέστες υπάρχουν στην Γερμανία έναντι 4000 περίπου στην Ελλάδα. Με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, πιστεύω πως ο θεσμός του εθελοντή θα έπρεπε να αναπτυχθεί περισσότερο σε συνεργασία με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.
..άραγε πόσοι εθελοντές Πυροσβέστες υπάρχουν στο Διδυμότειχο, στην Ορεστιάδα στην Αλεξανδρούπολη?
Όσοι καταγόμαστε από τον Έβρο, ακόμα κι αν ζούμε μακριά, αντικρίζοντας την βιβλική καταστροφή μέσα από εικόνες που μας έρχονται, πονάμε για όσα δεν έγιναν πριν την ώρα τους, για όσα θα αντικρύσουμε, για όσα εφιαλτικά καθημερινά 24ωρα ζουν οι ακρίτες μας, οι τελευταίοι των Θερμοπυλών. Κάποτε η φωτιά θα κοπάσει, όμως εκτός από την τεράστια οικολογική καταστροφή, αυτά που θα αφήσει πίσω της θα ισοδυναμούν και με οικονομική καταστροφή για τους κατοίκους του Έβρου.
Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να μην φτάσουμε σε αυτήν την χαώδη κατάσταση. Όσο κι αν επηρεάζει η κλιματική αλλαγή, χρέος των υπευθύνων να κάνουν έγκαιρα όσα είναι απαραίτητα, από τον καθαρισμό δασών,συντήρηση δασικών μονοπατιών, δενδροφυτεύσεις δένδρων, όπως βελανιδιές και λεύκες που επιβραδύνουν την φωτιά.
Οι πυρκαγιές κατά κύριο λόγο προκαλούνται από τον άνθρωπο, είτε από πρόθεση, είτε από αμέλεια. Ας κάνουμε και εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες όσα μας αναλογούν. Φωνασκούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τα αποτσίγαρα, όσο ακόμη καίνε, τα πετάμε έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας, τα σκουπίδια μας και ό,τι γενικά μας είναι άχρηστο βολευόμαστε να τα μεταφέρουμε στα δάση. Για το οξυγόνο μας χρειαζόμαστε ο καθένας περίπου 7 δένδρα. Ας αναλογιστούμε όλοι μας την χρησιμότητα των δασών..