Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

H τέχνη του λαϊκισμού

Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης    

Ενώ βλέπουμε άλλες οικονομίες που έχουν μπεί σε μνημόνια σιγά-σιγά να ανακάμπτουν, εμείς βρισκόμαστε ακόμη σε τέλμα..
Χρόνια στην Ελλάδα ανηζητούμε τη ρίζα του προβλήματος, την πηγή του κακού και αναρωτιόμαστε γιατί δεν πάμε ένα βήμα παραπάνω? Τι φταίει για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι περισσότεροι συμπολίτες μας και γιατί δεν μπορεί να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στη χώρα μας; Οι περισσότεροι θα πούν τα μνημόνια. Θα ήταν βλακεία να πούμε πως τα μνημόνια δεν επιδείνωσαν την κατάσταση ..Αλλά πέστε μου, ποιός διαπραγματεύτηκε τους όρους; Ποιός συνεχίζει παραμυθιάζει τους πολίτες, πως θα έρθουν καλύτερες μέρες υπερφορολογώντας τους; Ποιός συνεχίζει να ξεπουλάει τα αεροδρόμια (Fraport) κ.ο.κ.;
Αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροδεξιοί (σύμπραξη) εναλλάσσονται στην εξουσία χωρίς όμως να αλλάζουν και οι νοοτροπίες.
Όλοι τους εκπροσωπούν τον λαό, όλοι τους θριαμβολογούν για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, μα ο λαός προκοπή δεν βλέπει!..΄΄γιόκ΄΄ που θα έλεγαν και κάποιοι γείτονες.
Και ο λαός? Μελέτες αναφέρουν πως η παραοικονομία αγγίζει το 21,5 του ΑΕΠ. Δηλαδή κάποια εισοδήματα αποφεύγουν την φορολόγηση. Δεν μιλάμε για την πλειονότητα, αλλά για τους έχοντες και κατέχοντες, τα συνήθως ΄΄θύματα΄΄..
Για άλλους φταίει το ευρώ, για άλλους η γερμανική συνταγή προσαρμογής ή το καπιταλιστικό σύστημα κοκ...Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι ΄΄κακοί΄΄ που θα φταίνε και πάντα θα υπάρχει σε εμάς ο ΄΄προικισμένος ηγέτης΄΄ή αλλιώς ΄΄σωτήρας΄΄ , ο ΄΄καλός΄΄, που θα διαφωνεί με όλα, θα σηκώνει μπαϊράκι, αλλά στο τέλος θα κάνει τα ίδια και χειρότερα
Οι καλοί και οι κακοί. Οι κακοί είναι οι άλλοι ευρωπαίοι, ενώ καλοί ή αλλιώς τα θύματα είμαστε εμείς. Ο μανιχαϊκός τρόπος σκέψης που συνεχίζει να μας οδηγεί σε αδιέξοδο.