Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Η ψηφιακή εποχή και ο ιός της παραπληροφόρησης..

Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Διαβάζοντας συχνά ψεύτικα δημοσιεύματα ή παραπλανητικά μηνύματα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή σε ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα, μου γεννιούνται πολλές απορίες (?) , όπως φαντάζομαι και σε πολλούς από εσάς.
Αν και κανένας μας δεν έχει επαρκείς γνώσεις για όλα τα θέματα, προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού, τις εκάστοτε δημοσιεύσεις να τις διασταυρώνουμε με δημοσιεύματα απο άλλες πηγές - κατά προτίμηση επιστημονικές- για καλύτερη  και πιο έγκυρη ενημέρωση.
Το ερέθισμα για να γράψω δυο λόγια, το πήρα από ένα μήνυμα αγαπημένης φίλης, που έλεγε πως να επιβιώσεις απο μια καρδιακή προσβολή και πως μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου όταν βήχεις επανειλημμένα και πολύ δυνατά, όπως επίσης απο μια διαδικτυακή ιστοσελίδα που λέγεται fumara και από ένα άρθρο τους με τίτλο..γιατί θερίζει ο καρκίνος στην Ελλάδα; Τι μας κρύβουν οι επιστήμονες;..όπου μεταξύ άλλων αναφέρει και την επικινδυνότητα των εμβολίων..η πηγή βέβαια ήταν απο άλλη ιστοσελίδα ΄΄makeleio.gr΄΄..
Και φυσικά όλα τα κείμενα ανυπόγραφα.. Και φούμαρα και μακελειό λοιπόν!
Για το πρώτο θέμα, εν συντομία απαντάει ο αγαπητός μου φίλος, Γιάννης Αρβανιτάκης, που έχει και την γνώση πάνω σε ιατρικά θέματα

Το δημοσίευμα με τον βήχα κυκλοφορεί εδώ και 20 χρόνια περίπου και έχει απορριφθεί επανειλλημένως. Η μόνη φορά που ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τον ασθενή να βήξει, είναι επι καθετηριασμού, όπου κάποτε δημιουργείται μια αρρυθμία, οπότε με το βήξιμο, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου επανέρχεται ο ρυθμός. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, αν δεν είναι κανείς αλλεργικός στην ασπιρίνη, αμέσως ένα χαπάκι κανονικής ασπιρίνης 500 ή 600 mg ανάλογα με την χώρα προέλευσης μέχρι να έρθουν οι πρώτες βοήθειες..

Είναι άραγε εφικτό να απαλλαγούμε απο την παραπληροφόρηση?