Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Η ψηφιακή εποχή και ο ιός της παραπληροφόρησης..

Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Διαβάζοντας συχνά ψεύτικα δημοσιεύματα ή παραπλανητικά μηνύματα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή σε ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα, μου γεννιούνται πολλές απορίες (?) , όπως φαντάζομαι και σε πολλούς από εσάς.
Αν και κανένας μας δεν έχει επαρκείς γνώσεις για όλα τα θέματα, προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού, τις εκάστοτε δημοσιεύσεις να τις διασταυρώνουμε με δημοσιεύματα απο άλλες πηγές - κατά προτίμηση επιστημονικές- για καλύτερη  και πιο έγκυρη ενημέρωση.
Το ερέθισμα για να γράψω δυο λόγια, το πήρα από ένα μήνυμα αγαπημένης φίλης, που έλεγε πως να επιβιώσεις απο μια καρδιακή προσβολή και πως μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου όταν βήχεις επανειλημμένα και πολύ δυνατά, όπως επίσης απο μια διαδικτυακή ιστοσελίδα που λέγεται fumara και από ένα άρθρο τους με τίτλο..γιατί θερίζει ο καρκίνος στην Ελλάδα; Τι μας κρύβουν οι επιστήμονες;..όπου μεταξύ άλλων αναφέρει και την επικινδυνότητα των εμβολίων..η πηγή βέβαια ήταν απο άλλη ιστοσελίδα ΄΄makeleio.gr΄΄..
Και φυσικά όλα τα κείμενα ανυπόγραφα.. Και φούμαρα και μακελειό λοιπόν!
Για το πρώτο θέμα, εν συντομία απαντάει ο αγαπητός μου φίλος, Γιάννης Αρβανιτάκης, που έχει και την γνώση πάνω σε ιατρικά θέματα

Το δημοσίευμα με τον βήχα κυκλοφορεί εδώ και 20 χρόνια περίπου και έχει απορριφθεί επανειλλημένως. Η μόνη φορά που ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τον ασθενή να βήξει, είναι επι καθετηριασμού, όπου κάποτε δημιουργείται μια αρρυθμία, οπότε με το βήξιμο, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου επανέρχεται ο ρυθμός. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, αν δεν είναι κανείς αλλεργικός στην ασπιρίνη, αμέσως ένα χαπάκι κανονικής ασπιρίνης 500 ή 600 mg ανάλογα με την χώρα προέλευσης μέχρι να έρθουν οι πρώτες βοήθειες..

Είναι άραγε εφικτό να απαλλαγούμε απο την παραπληροφόρηση?

Αν και γίνονται προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των Fake News, εντούτοις είμαστε μακριά απο το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το φαινόμενο γιγαντώνεται, επειδή και εμείς οι ίδιοι επιμένουμε να αναπαράγουμε ψεύτικες ειδήσεις.
Ακόμη κι αν έχουμε την καλή πρόθεση - διάθεση να ενημερώσουμε ή να βοηθήσουμε με κάποιες πληροφορίες φίλους/ες, προσωπική μου άποψη είναι, να ρίχνουμε μια δεύτερη ματιά στο διαδίκτυο, αν πρόκειται για απάτη πριν τις προωθήσουμε. 
Είναι σαν να λέμε πως ΕΝΦΙΑ καταργείται και το διαδίδουμε, ενώ γνωρίζουμε πως είναι Fake News. 

Πάντα υπήρχε η παραπληροφόρηση και πριν την εποχή του ίντερνετ. Σήμερα όμως και λόγω της εύκολης διακίνησης της πληροφορίας, τίνει να κλιμακώνεται.
Μερικές απο τις δημοσιεύσεις μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε΄΄αφελείς΄΄, όμως άλλες, είναι άκρως επικίνδυνες και χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση.
Τις συνήθως ΄΄αφελείς΄΄ δημοσιεύσεις τις προσπερνάμε με χαμόγελο..
Φαντάζομαι, πως όλοι σας θα έχετε δεί στο FB ή έχετε πάρει ως μήνυμα κάποιο αγγελάκι ή την εικόνα της Παναγιάς να την προωθήσετε σε 10, 20, 30 ανθρώπους για να σας συμβεί κατι ευχάριστο..μέχρι και το τζακ -ποτ στο τζόκερ σε υπόσχονται ..αλλιώς μαύρη κακοτυχία θα σας δέρνει για όλη σας τη ζωή..
Υπάρχουν όμως και οι σοβαρές απάτες, όπως είναι τα παραπλανητικά μηνύματα με σκοπό να σας αποσπάσουν χρήματα ή κάποια προσωπικά στοιχεία.. Συγχαρητήρια κερδίσατε ένα Iphone! Είδατε κανέναν να κερδίζει δωρεάν μέσω τέτοιων μηνυμάτων?
Το άλλο φαινόμενο πάλι, που φωτογραφίες κακοποιημένων ή άρρωστων παιδιών συχνά εμφανίζονται από κάποιους επιτήδειους για διαφημιστικούς σκοπούς και για εξαπάτηση. Μερικές μάλιστα, μετά απο δυο χρόνια επανέρχονται οι ίδιες στο προσκήνιο. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρχουν περιπτώσεις αληθινές. Δυστυχώς επισκιάζονται απο τους επιτήδειους και ανεύθυνους!
Αναρωτηθήκατε ποτέ, αν έχουμε δικαίωμα να ανεβάσουμε τις φωτογραφίες ενός κακοποιημένου παιδιού ή και ενός γκέι χωρίς την προσωπική του άδεια ή της οικογενείας όταν πρόκειται για ανήλικα παιδιά και να τις σχολιάζουμε προσβλητικά? Να προβάλλουμε τι? Με ποιο δικαίωμα παραβιάζουμε τα προσωπικά δεδομένα συνανθρώπων μας? Κανένας δεν μας απαγορεύει να εκθέσουμε τις απόψεις μας στα όρια σεβασμού και ευπρέπειας. Πιστεύω, ούτε με τις εικόνες έχει κάποιος πρόβλημα,αν δεν υπάρχουν προσβλητικά σχόλια!



Τώρα το δεύτερο θέμα, σχετικά με τον καρκίνο, το μόνο που μπορώ να πω είναι να να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς και όχι τους κομπογιανίτες που επωφελούνται..Μεταξύ άλλων το άρθρο αναφέρει για επικίνδυνα εμβόλια, για ψεκασμούς κλπ...τα αφήνω ασχολίαστα..
Αν πράγματι σας γεννιούνται απορίες και θέλετε να μάθετε, ρωτήστε κάποιον επιστήμονα! Συζητήστε μαζί του και μετά τεκμηριώστε τα γραφόμενα σας. Πάρτε μια δεύτερη γνώμη! Διαφορετικά κρατήστε τα στο προσωπικό σας αρχείο για μεταγενέστερη μελέτη.

Με λίγα λόγια, ας γίνουμε όλοι μας πιο προσεκτικοί και πιο υπεύθυνοι!

Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε, όσοι ενδιαφέρεστε, να διαβάσετε το άρθρο του αγαπημένου μου φίλου, Γιάννη Αρβανιτάκη. Aφορά τις αναρτήσεις και τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και στο FB, τα οποία σχετίζονται με την ιατρική και διαλαλούν τις θαυματουργές θεραπείες εναντίον του καρκίνου και άλλων παθήσεων.

http://iarvan-hellas.blogspot.com/2017/09/fb.html#more

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ/ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ


του Γιάννη Αρβανιτάκη

Φίλες και φίλοι,

είναι καιρός τώρα που ήθελα να γράψω δύο λόγια και να επιστήσω την προσοχή σας όσον αφορά τις αναρτήσεις και τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και στο FB, τα οποία σχετίζονται με την ιατρική και διαλαλούν τις θαυματουργές θεραπείες εναντίον του καρκίνου και άλλων παθήσεων. Σημειωτέον, πως οι δημοσιεύσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν πάντοτε και σωστές πληροφορίες ούτως ώστε να δίνουν μια αληθοφάνεια στις ανακρίβειες που εμπεριέχουν. Η παραπληροφόρηση έχει κατακυριεύσει τα ΜΜΕ και είναι πλέον παρά πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ξεχωριστεί η αλήθεια από το ψέμα. Δεν είμαι σε θέση να αιτιολογήσω ούτε να δικαιολογήσω την παραπλανητική συμπεριφορά και την ανευθυνότητα αυτών των ανθρώπων, που με τα σοβαροφανή ψεύδη τους εμφυτεύουν νέες ελπίδες στους πάσχοντες συνανθρώπους μας των οποίων η ψυχολογία βρίσκεται ήδη στο ναδίρ και μέσα στον πόνο τους είναι έτοιμοι ν’ αδράξουν κάθε υποτιθέμενη σανίδα σωτηρίας.

Στα 43 χρόνια του ιατρικού μου βίου, διάβασα πάμπολλες δημοσιεύσεις που διακήρυτταν την ανακάλυψη του φάρμακου κατά του καρκίνου! Εν τούτοις, μέχρι σήμερα, δεν δύναμαι ν’ ανακαλέσω ούτε ένα παρασκεύασμα που ν’ ανταποκρίνεται στις περιγραφές των δήθεν δυνατοτήτων του.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ πως δεν αμφιβάλλω για τις θεραπευτικές ιδιότητες πολλών φυτοφαρμάκων. Κάθε άλλο, είμαι ένας ένθερμος υποστηρικτής τους! Ούτε είμαι αντίπαλος της εναλλακτικής ή συμπληρωματικής θεραπείας ή μιας ισοζυγισμένης διατροφής! ΑΔΥΝΑΤΩ όμως να φανταστώ και να πιστέψω στις διάφορες συνομωσιολογίες εναντίον της ανθρωπότητας, που θέλουν τον κόσμο να αρρωσταίνει και να πεθαίνει για τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών(!)

Μάλιστα, ίσως αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες να έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και να εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα, αλλά όχι με τους ελέγχους που διέπουν την παραγωγή και άδεια κυκλοφορίας σήμερα στις ευνομούμενες χώρες! Όλοι τους, τέλος πάντων, είναι τόσο πωρωμένοι και δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους; 

Έχω ασχοληθεί με την εναλλακτική ιατρική και με την χρήση διαφόρων φυτοφαρμάκων, ιδίως με τον ‘Ιξό τον λευκό’ όταν εργάστηκα στην ογκολογική κλινική. Για όσους δεν ξέρουν, ο ιξός ο λευκός (Viscum album, Mistletoe στα αγγλικά και Mistel στα γερμανικά) είναι ένα αειθαλές παράσιτο κυρίως των ελάτων και των καστανιών του οποίου το εκχύλισμα ενεργοποιεί απροσδιόριστα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο ρόλος του όμως στην αντικαρκινική θεραπεία δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη. 
Επίσης, τα συστατικά που εμπεριέχονται σ'αυτόν, διεγείρουν την έκκριση ενδορφινών και έτσι προκαλούν μια ευφορία στον ασθενή.

Σαν επιστήμονας, χρόνια τώρα, βασίζομαι μόνο στις σοβαρές δημοσιεύσεις εγκύρων, διεθνώς αναγνωρισμένων περιοδικών των οποίων τα άρθρα συνοδεύονται με την δέουσα βιβλιογραφία. Θέλω να ΒΛΕΠΩ αποδείξεις! Όταν κάποιος ισχυρίζεται πως το τάδε βότανο ή φυτό τον εθεράπευσε από τον καρκίνο ή τις μεταστάσεις, για να μπορέσω να κρίνω σωστά, απαιτώ, πρώτα απ’ όλα, να γνωρίζω από τι ακριβώς έπασχε! Εν συνεχεία θέλω να δω όλες τις εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις που έχουν γίνει πριν και μετά την θεραπεία, ούτως ώστε να έχω μία αντιπαράθεση των ευρημάτων! Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται οτιδήποτε επιθυμεί, αρκεί να προβάλλει τα αντίστοιχα τεκμήρια.

Οι ογκολόγοι προειδοποιούν να μην προσκολλάται κανείς σε μια δίαιτα που υποτίθεται θεραπεύει τον καρκίνο. Δεν υπάρχει καμία ειδική διατροφή/δίαιτα εναντίον του καρκίνου!
Ωστόσο, διαμέσου μιας ποικίλης και σωστής διατροφής, μπορεί να υποστηριχτεί η πορεία της θεραπείας, να μειωθούν οι παρενέργειες και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του αρρώστου.

Μερικοί ασθενείς παρασυρόμενοι από διάφορες αναρμόδιες πληροφορίες, αντί για
 τις επιστημονικά θεμελιωμένες θεραπείες κατά του καρκίνου, αποφασίζουν ν' ακολουθήσουν μόνο τις εναλλακτικές θεραπείες. Παρόλο που μερικές φορές, εναλλακτικά μοντέλα θεραπειών για τον καρκίνο παρουσιάζονται με εξαιρετικά εύλογες επιστημονικές επεξηγήσεις, συχνά απορρίπτονται από τους ερευνητές λόγω αβεβαιότητας. Αυτό σημαίνει πως εξ αιτίας μιας λανθασμένης επιλογής, αυτοί οι ασθενείς χάνουν την ευκαιρία μιας σωστής αγωγής και πιθανής ίασης. 

Έχω δει ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή αρνήθηκαν τις διεθνώς κατοχυρωμένες θεραπείες και βασίσθηκαν μόνο στις εναλλακτικές μεθόδους, στην φυτοθεραπεία ή τη δίαιτα.

Θυμάμαι με λύπη την 
S., μια 45χρονη, εξαιρετικά μορφωμένη και συμπαθέστατη ασθενή μου, η οποία μετά την χειρουργική επέμβαση που υπέστη λόγω καρκίνου του μαστού, παρά τις πολύωρες συζητήσεις μαζί μου ως προς την συνιστώμενη μετεγχειρητική αγωγή, αρνήθηκε ν’ ακολουθήσει την διεθνώς ενδεδειγμένη θεραπεία χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας. Προτίμησε τα ανθοϊάματα Bach (Μπαχ - Bach flower remedies - BFR‎) και άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Για όσους δεν γνωρίζουν, κατά τη δεκαετία του το 1930, ο Άγγλος ομοιοπαθητικός γιατρός Edward Bach επινόησε ένα διάλυμα brandy και νερού σε αναλογία 50:50 με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα της τάξεως 25 έως 40%, το οποίο περιείχε 38 είδη πετάλων λουλουδιών (για των αριθμό των λουλουδιών δίδονται κι άλλα νούμερα)! Ο Bach ισχυρίστηκε πως η δροσιά που εμπεριέχουν τα πέταλα των ανθέων διατηρεί τις φανταστικές θεραπευτικές ιδιότητες αυτών των φυτών. Σημειώνω, πως όλες οι συστηματικές ανασκοπήσεις των κλινικών δοκιμών των διαλυμάτων, των λουλουδιών Bach που έγιναν, δεν απέδειξαν καμία αποτελεσματικότητα πέραν του placebo (εικονικού φαρμάκου).

Μία άλλη πάλι, 35χρονη ασθενής μου R. απέρριψε κάθε είδους θεραπεία που της προσέφερε η συμβατική ιατρική και παραδόθηκε αποκλειστικά στην εναλλακτική ιατρική. Πόσες φορές, στις συνεδρίες μας, καθόμουν μαζί της μέχρι αργά τη νύχτα προσπαθώντας, ανεπιτυχώς, να την μεταπείσω. Ενθυμούμαι, πως στην τελική φάση της ασθενείας της, προσβεβλημένη από μεταστάσεις, συνομιλούσε τηλεφωνικά με έναν (ψευδο)-θεραπευτή στην Κολωνία, ο οποίος της υποσχέθηκε να διώξει τις μεταστάσεις δια μέσω ομιλίας!

Δεν θα συνεχίσω φίλες και φίλοι, πολλές είναι οι τραγικές ιστορίες συνανθρώπων μας που έπεσαν στα αδίστακτα χέρια, αμείλικτων εκμεταλλευτών.

Ένα μόνο θα προσθέσω, μολονότι ήμουν τελείως αντιθέτως με πολλές από τις τσαρλατανίστικες τεχνικές διαφόρων επιτηδείων, βλέποντας τον πόνο και την απόγνωση στα μάτια αυτών των ανθρώπων και την πιθανή ελπίδα που ίσως να τους προσέφερε η άλλη θεραπεία, δεν τους αποθάρρυνα. Βλέπετε, δεν ήθελα να τους κλέψω και την τελευταία τους ελπίδα.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο ούτε θα υπεισέλθω στα πολλά επί μέρους θέματα, γιατί θα έπρεπε να γράψω ολόκληρο βιβλίο!

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

1. Ομοιοπαθητική: Παρά τους ισχυρισμούς κάποιων, δεν υφίστανται αξιόπιστες επιστημονικές αποδείξεις/μελέτες, πως η ομοιοπαθητική θεραπεύει τον καρκίνο.
2. Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM -Traditional Chinese Medicine): Συνάμα με τον βελονισμό, μπορούν να επιστρατευθούν ως υποβοηθητικές μέθοδοι θεραπείας.
3. Ayurveda: Η λέξη στα προέρχεται από τα σανσκριτικά και σημαίνει ‘’Γνώση της Ζωής’’. Κατάγεται από τις Ινδίες και βασίζεται στη φιλοσοφική και εμπειρική θεραπευτική και στοχεύει την πρόληψη ασθενειών. Μια από τις θεραπείες συμπεριλαμβάνει και την κάθαρση του γαστρεντερικού συστήματος με κλύσματα και εμετικά! Βεβαίως, αυτές οι τεχνικές δεν συνιστώνται σε άτομα που είναι εξασθενημένα.
Αντιθέτως τα λουτρά και η επάλειψη του σώματος με διάφορα έλαια μπορούν να βελτιώσουν το συναίσθημα ευεξίας.
4. Φυσιοθεραπευτικά μέσα και οι μέθοδοι χαλάρωσης, όπως π.χ. το Yoga, η αυτογενής εκπαίδευση, η μουσικοθεραπεία, η χοροθεραπεία, η ζωγραφική κ.α. μπορούν να υποστηρίξουν κατά κάποιο τρόπο την ψυχική υγεία του προσβληθέντος.

Υπάρχει κι' άλλη μια σωρεία διαφόρων μεθόδων τις οποίες αποφεύγω να αναφέρω. Παραμένω όμως στη διάθεση όλων των φίλων που θα ζητούσαν τη γνώμη μου για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Η εναλλακτική/συμπληρωματική ιατρική έρχεται ως αρωγός στις θεμελιωμένες θεραπείες της ογκολογίας με σκοπό, ει δυνατόν:

α. Να υποστηρίξει και να ενισχύσει τον οργανισμό προκειμένου να βελτιώσει την πορεία της νόσου.

β. Να αμβλύνει τις παρενέργειες της συγκεκριμένης αντικαρκινικής θεραπείας.

γ. Να ενθαρρύνει το προσβληθέν άτομο ούτως ώστε, ανεβάζοντας την ψυχολογία του να συμβάλλει στη θεραπεία.

*Προσοχή όμως, οι συμπληρωματικές θεραπείες από μόνες τους δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν τον καρκίνο! Συχνά μάλιστα, δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχία της τρέχουσας αγωγής!

*Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα φυτοφάρμακα καθώς και όλα τα υπόλοιπα εναλλακτικά μέσα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως και αλλεργικές αντιδράσεις. Υπάρχουν επίσης αναφορές, για τοξικές προσμίξεις που οδήγησαν σε σοβαρές οργανικές βλάβες και μερικές φορές σε θάνατο.

*Προσοχή: Όσες γυναίκες παίρνουν ταμοξιφαίνη λόγω καρκίνου του μαστού, δεν πρέπει να παίρνουν Υπερικόν το διάτρητον ή κοινώς το βάλσαμο (Hypericum perforatum, Common St John's wort ή Perforate St John's wort στα αγγλικά και Johanniskraut στα γερμανικά). Η ταυτόχρονη χρήση μειώνει την δραστικότητα της ταμοξιφαίνης. Με το βάλσαμο έχω δουλέψει αρκετά χρόνια και κατά τη γνώμη μου είναι ένα εξαιρετικό φαρμακευτικό βότανο εναντίον καταθλίψεων ήπιας μορφής. Στο βάλσαμο αποδίδονται επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

*Ο καθένας μας φέρει στον οργανισμό του κύτταρα που παρουσιάζουν βλάβες στο DNA, αλλά δεν μπορούμε να τις ονομάσουμε καρκίνο, λέει η Jennifer Loros, Ph.D, καθηγήτρια βιοχημείας και γενετικής στην ιατρική σχολή του Dartmouth. Στον φυσικό κύκλο ενός κυττάρου υπάρχουν σημεία ελέγχου τα οποία καθορίζουν αν τα κύτταρα λειτουργούν φυσιολογικά ή έχουν υποστεί κάποια βλάβη, οπότε εκτιμάται αν μπορούν να αυτοεπιδιορθωθούν ή αν θα πρέπει να αυτοκαταστραφούν. Ο καρκίνος μπορεί ν’ αναπτυχθεί μόνο όταν οι μηχανισμοί ελέγχου δυσλειτουργούν, οπότε τα ανώμαλα κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

Θα σταματήσω όμως εδώ. Το θέμα είναι τεράστιο και δεν έχει νόημα να του δώσω περισσότερη έκταση απ’ ότι ήδη έδωσα. Ελπίζω μόνο να μετέδωσα μερικές βασικές πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται.

Βρε παιδιά, πιστέψτε με, σήμερα η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης σώζει ζωές! Το προσδόκιμο ζωής έχει φθάσει τα 80 χρόνια για τους άνδρες και τα 85 για τις γυναίκες. Όλα αυτά οφείλονται στις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους που ισχύουν μέχρι τώρα. Πολλές μορφές καρκίνου είναι ιάσιμες εάν η διάγνωση γίνει εγκαίρως. Υπάρχουν δυστυχώς καρκίνοι που είναι εξαιρετικά επιθετικοί και πολλές περιπτώσεις όπου για διαφόρους λόγους η διάγνωση καθυστερεί να έρθει. Αυτά τα περιστατικά, προς το παρόν, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά.

Τελειώνοντας μια μικρή παράκληση/συμβουλή:

Φίλες και φίλοι, εύχομαι να μην αντιμετωπίσετε ποτέ σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά κάτι, κάποτε θα μας πετύχει όλους μας!

Σε τέτοιες περιπτώσεις, αναζητήστε έναν γιατρό της εμπιστοσύνης σας, ο οποίος να διαθέτει το χρόνο και τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να σας συμβουλεύσει σωστά για την θεραπεία που πρέπει ν’ ακολουθήσετε.

Μην ξεχνάμε και τον ψύχο-ογκολογικό κλάδο της ψυχοθεραπευτικής ο οποίος μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ψυχολογία του πάσχοντος.

Γιάννης Αρβανιτάκης

ΠΗΓΕΣ:

https://www.klinikum-nuernberg.de/DE/aktuelles/knzeitung/2012/201204/kokon.html
https://www.krebsliga.ch/ueber-krebs/therapien/komplementaermedizin/
https://www.cancertreatmentsresearch.com/scorpion-venom-relevance-to-cancer/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5359575/
https://www.fda.gov/drugs/guidancecomplianceregulatoryinformation/enforcementactivitiesbyfda/ucm171057.htm



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου