Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Εγκληματικότητα - οργανωμένο έγκλημα

Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Παρακολουθώντας τις ειδήσεις στα διάφορα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης και αν δεν γνωρίζεις τι γίνεται σε άλλες χώρες, θα τρομοκρατηθείς.
Αποκομίζεις την άποψη πως η Ελλάδα έχει την μοναδικότητα στην παρανομία και γενικά στην εγκληματικότητα. Η ελληνική TV έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα να δραματοποιεί, να ωραιοποιεί καταστάσεις ή να στάζει χολή στο όνομα της τηλεθέασης πολύ αποτελεσματικά. Να σημειώσω πως κάθε είδηση που αφορά την εγκληματικότητα είναι σημαντική και καλώς κάνουν και μας πληροφορούν, αλλά όπως παρουσιάζονται οι ειδήσεις στα ελληνικά κανάλια θα πρέπει να μας προβληματίζει.
Για να καταλάβουμε την διάσταση του προβλήματος, θα σας αναφέρω μερικά στοιχεία από την εγκληματικότα που υπάρχει στη Γερμανία για να δούμε το μέγεθος του φαινομένου, τις διαφορές μας, αλλά και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων.
Δυστυχώς η εκγληματικότητα δεν έχει σύνορα και τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο υπολογισμός του κόστους από όλων των ειδών τις εγκληματικές ενέργειες στην  Ευρωπαϊκή Ένωση
, σύμφωνα με όσα μας πληροφορούσε το ειδησεογραφικό κανάλι euronews το 2015, ανέρχονταν στα 110 δισσεκατομμύρια. 
Συνήθως όταν μιλάμε για εγκληματίες, η σκέψη μας μας πάει μόνο σε άτομα του υποκόσμου, φονιάδες, στην κινέζικη μαφία, σε Κολομβιανούς΄΄ βαρόνους΄΄ της  κοκαΐνης  ή την ιταλική μαφία. Σήμερα το οργανωμένο έγκλημα έχει διεισδύσει σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν δεν λάβουν από κοινού οι χώρες της υφηλίου περισσότερα μέτρα πρόληψης και ελέγχου, ενώ το μαύρο χρήμα ξεπλένεται με διάφορους τρόπους και αδυνατούν να βρούν τις υπόγειες διαδρομές του.
Εκτός των άλλων, υπάρχει και ο κατακερματισμός των άλλοτε μαφιόζικων ομάδων  σε μικρότερες ομάδες εγκληματιών, με αρκετές προσθήκες νέων μελών που δρούν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα, να γίνεται και ο ρόλος της Αστυνομίας ακόμη πιο δύσκολος. Σε αυτές τις ομάδες θέλω να αναφερθώ και όχι να αναλύσω τα οικονομικά- πολιτικά εγκλήματα των κυρίαρχων ελίτ παγκοσμίως, αν και αυτά είναι είναι κατά πολύ χειρότερα των υπολοίπων.
Τα αίτια της έξαρσης της εγκληματικότητας από τις εν λόγω μικρές ομάδες πολλά και το φαινόμενο πολυσύνθετο! Ο πόθος για εύκολο κέρδος, οικονομική κρίση, ανεργία, άθλιες συνθήκες, διαβίωσης, φτώχεια, ναρκωτικά, πορνεία, διακίνηση παράνομων μεταναστών, οικογενειακό περιβάλλον, έλλειψη δραστικών μέτρων, αδιαφορία της Πολιτείας, έλλειψη παιδείας, κρίση αξιών, μιμητισμός, ανομία, ρατσισμός κλπ.
Ας δούμε λοιπόν, τι γίνεται σε μια καλύτερα οργανωμένη κοινωνία, όπως είναι η Γερμανία για να καταλάβουμε το μέγεθος της παγκοσμιοποίησης του εγκλήματος.
Διαβάζω από τα στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Αστυνομίας (BKA), πως το πρώτο ΑΤΜ που ανατίναξαν οι εγκληματίες ( συχνό το φαινόμενο και στην χώρα μας) ήταν το 2005, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 14 απόπειρες. Από τότε έχουμε μια ραγδαία αύξηση τέτοιων δραστηριοτήτων. Ας πάρουμε μόνο μια χρονιά, καθώς οι υπόλοιπες χρονιές δεν διαφέρουν και πολύ. Το 2017 υπήρξαν 268 απόπειρες ανατίναξης ΑΤΜ, από τις οποίες οι 128 με επιτυχία, ενώ την ίδια χρονιά υπήρξαν 499 περιπτώσεις υποκλοπής δεδομένων των τραπεζικών καρτών..
Πολλές περιπτώσεις συνέβησαν κοντά στα ολλανδικά σύνορα. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της ΒΚΑ, οι περισσότεροι ύποπτοι έφθασαν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν δηλαδή "μετακινούμενοι παραβάτες". Στις πρώτες θέσεις των υπόπτων για τα συγκεκριμένα αδικήματα είναι άτομα μαροκινής καταγωγής που ζούν στην Ολλανδία και ύποπτοι που προέρχονται από την Βουλγαρία και την Πολωνία.
Από τα περίπου 5,76 εκατομμύρια συνολικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γερμανία το 2017, τα περισσότερα εγκλήματα ήταν για κλοπή και ληστεία. Οι περισσότερες κλοπές ήταν το 2017 κλοπές σε καταστήματα (353.384 περιπτώσεις), κλοπές τσαντών, πορτοφολιών (127.376), κλοπές ποδηλάτων (300.006) , κλοπές μηχανοκίνητων οχημάτων (276.928), διαρρήξεις κατοικιών ( 116.540 ). Μόνο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, υπήρχαν πάνω από 39.000 κρούσματα διαρρήξεων το 2017, με ποσοστό ανίχνευσης μόλις στο 17,8%, ενώ για την διελεύκανση υποθέσεων κλοπής οχημάτων ήταν 26,7%. Το ποσοστό συμμετοχής όσων δεν είχαν γερμανική υπηκοότητα ήταν της τάξης του 30,4%.
Τα ποσοστά ανεβαίνουν όταν έχουμε επιθέσεις σε πολίτες, όπου στο σύνολο των 188.946 περιπτώσεων, οι αλλοδαποί που τα διαπέπραξαν ήταν 67.869, ενώ στα υπόλοιπα, πολίτες με γερμανική υπηκοότητα. Σε όλες αυτές τις επιθέσεις υπήρξαν 2.379 θύματα και 137.058 περιπτώσεις που αφορούσαν βαρύ τραυματισμό.
Βλέπουμε πως παρά τις προφυλάξεις και τα μέτρα ασφαλείας που παίρνει η γερμανική Αστυνομία, εγκλήματα διαπράττονται παντού.
Ποιες όμως είναι οι διαφορές μας?
Δεν υπάρχει περίπτωση στη Γερμανία να γνωρίζουν τις συμμορίες, τους εγκληματίες και να μην πάρουν δραστικά μέτρα για την πάταξη τους. Αυτά τα φαινόμενα παίρνουν μορφή, εκεί όπου ένα σαθρό πολιτικό σύστημα αδυνατεί ή αδιαφορεί να λάβει μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια των πολιτών. Αυτή είναι η διαφορά! Σε μια οργανωμένη κοινωνία όταν οι εγκληματίες είναι γνωστοί, η Αστυνομία, σε συνεργασία με την Πολιτεία, την δικαιοσύνη, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους πολίτες παίρνει δραστικά μέτρα..

Να σας αναφέρω μια περίπτωση που οπαδός ποδοσφαιρικής ομάδας καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλάκισης για επίθεση σε αστυνομικό. Πόσες φορές είχαμε επιθέσεις σε αστυνομικούς στην χώρα μας, χωρίς να τιμωρηθεί κανένας και η βία στα γήπεδα συνεχίζεται?
Θα μπορούσα να σας αναφέρω χιλιάδες τέτοια περιστατικά
Λεηλασίες και βανδαλισμοί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σε  ελάχιστες περιπτώσεις και μεμονωμένες.
Αντίθετα όσων συμβαίνουν στη χώρα μας με τις περιπτώσεις των «γνωστών -άγνωστων», τους κουκουλοφόρους στα Εξάρχεια, τους Ρωβίκωνες, την δράση τους στα Πανεπιστήμια ή τις εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής κ.ο.κ. 
Ίσως κάποτε πρέπει να μιλήσουμε και για την εγκληματικότητα του κράτους ΄΄δικαίου΄΄.
Αυτά τα λίγα περί εγκληματικότητας...Τα συμπεράσματα δικά σας!

Πηγή: Bundesministerium, BKA

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Ο Ελληνάρας πιστολέρο

Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης
Αξιόλογοι και σπουδαίοι υπήρξαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε τούτον τον τόπο.. 
                                 
Με αφορμή την ιστορία της 8χρονης, που συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και επειδή εξοργίζομαι με τις συμπεριφορές κάποιων ανεγκέφαλων, όπως του Ελληνάρα πιστολέρο, ας τα επαναλάβουμε, με την ελπίδα κάποτε να γίνουμε περισσότερο σώφρονες και ανθρώπινοι! Όλοι μας!
Να αναρωτηθούμε και πάλι,τι είναι αυτό που πρέπει να μας γεμίζει με περηφάνια στην σύγχρονη εποχή?
Από την ιστορία του Ιησού, μ΄αρέσει η σκηνή που διαδραματίζεται στα Ιεροσόλυμα, στον οίκο του θεού, όπου μενόμενος και με μαστίγιο, τους βγάζει όλους έξω, αναποδογυρίζει πάγκους, σκορπάει τα κέρματα των αργυραμοιβών, χωρίς να κωλώνει μπροστά στο ιερατικό κατεστημένο.
Υπάρχουν στιγμές, όπου πραγματικά θά ΄θελα και εγώ να πάρω ένα καμτσίκι και να μαστιγώσω ορισμένους ζηλόφθονους, εγωιστές, κόλακες, άπληστους, ψευτόμαγκες..Αν κάποτε το πραγματοποιήσω, θα πάρω ως σύμμαχο και την Στέλλα, που γυρίζει και εύκολα το μάτι της. Να τσ΄ κοπανάμε μαζί, μέχρι να συνετιστούν και να στρώσουν ..
Τελικά είμαστε παράξενος λαός.
Τρώμε, γλεντάμε και πυροβολάμε, γιατί έτσι γουστάρουμε, αδιαφορώντας που θα καρφωθεί η σφαίρα..τα είδαμε τα αποτελέσματα..ένα μικρό 8χρονο κοριτσάκι στην εντατική..
Υπερεφανευόμαστε για τον τόπο μας, αλλά δεν τον εκτιμάμε όσο θα έπρεπε.
Ισχυριζόμαστε πως έχουμε την πιο όμορφη χώρα, αλλά πνιγόμαστε στα σκουπίδια.
Ισχυριζόμαστε πως γνωρίζουμε τα πάντα, αλλά χλευάζουμε τους πάντες.
Μας αρέσει να κατηγορούμε το σύστημα, τους ξένους, αλλά τσιμουδιά για την δική μας ανικανότητα.
Και αυθαίρετα θα κτίσουμε και φακελάκια θα δώσουμε και στο πεζοδρόμιο θα παρκάρουμε και τον διπλανό μας θα βρίσουμε και πάει λέγοντας.
Γουστάρουμε να το παίζουμε δημοκράτες, ηθικοί, αλλά κάνουμε ακριβώς τα αντίθετο...Άμα λάχει ψηφίζουμε και Χρυσή Αυγή, θα πούμε και ένα: που ΄σαι ρε Παπαδόπουλε?
Από μύθους δε, να χορτάσει ο ντουνιάς!
Υιοθετούμε από μικροί, ίσως και και λόγω εκπαίδευσης την φράση «ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κώλος μας» και την έχουμε κάνει βίωμα.
Αν και χαρακτηριζόμαστε θρήσκοι, στην πραγματικότητα είμαστε διαβόλου κάλτσα και από υπερβολή, άλλο τίποτα! Φαντασμένοι και μοναδικοί σε τούτον τον κόσμο! Έτσι τουλάχιστον νιώθω όταν αντικρύζω ή ακούω για κάποιους ανθρώπους που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς μου. Για να πούμε και του στραβού το δίκαιο, ευτυχώς δεν είναι όλοι έτσι! Μια μικρή μερίδα ΄΄πολιτών΄΄ είναι, που δυστυχώς επισκιάζει τις φιλότιμες προσπάθειες των περισσοτέρων.
Αξιόλογοι άνθρωποι υπάρχουν και σήμερα. Για πρότυπα όμως έχουμε άλλους..



Εφόσον και το τελευταίο ταξίδι ήταν στο νησί των Φαιάκων, θα αναφερθώ σε δυο ανθρώπους, στον φοιτητή Κώστα Γεωργάκη από την Κέρκυρα, που δεν άντεξε το στρατιωτικό καθεστώς και το 1970 αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τα τελευταία του λόγια: «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα»!
Μοναδικός ήταν ο Διονύσιος Σολωμός, που με την ποίησητου ξεσήκωνε τα αισθήματα του λαού για ανεξαρτησία. Πέθανε στην Κέρκυρα το 1857.