Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Αλλάζω συνήθειες

Γράφει ο Απόστολος Πουτουλούδης


Ο τρόπος διαβίωσης στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες (καθιστική ζωή, στρες, κάπνισμα, διατροφή πλούσια σε λιπαρά μας οδηγεί σε περιπέτειες. Κάπως έτσι έρχονται στη ζωή μας και κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις που δεν τις περιμένουμε..κάπως έτσι πάθαμε και εμείς ένα εμφραγματάκι και οδηγηθήκαμε άρον άρον στο νοσοκομείο. Υπάρχουν βέβαια και γενετικοί παράγοντες που επιταχύνουν τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης, αλλά ο κύριοι λόγοι είναι όσα προηγουμένως αναφέραμε. Περισσότερα για την στεφανιαία νόσο και στους τρόπους προστασίας θα αναφερθεί στο επόμενο διάστημα και ο φίλος μας, Ιωάννης Αρβανιτάκης ως ειδικός επί του θέματος. Εγώ θα αναφερθώ σε ορισμένες κακές συνήθειες που επιβαρύνουν τον καρδιακό μυ και θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες πληροφορίες σχετικά με την διατροφή μας.
Προσωπικά, αν και έκανα κάθε χρόνο τις απαραίτητες εξετάσεις (τέστ κοπώσεως, καρδιογράφημα, υπερηχογράφημα) και ενώ τίποτα δεν έδειχνε πως θα έρθει το έμφραγμα, εντούτοις ήρθε. Συνέβη μετά την επιστροφή από την Ελλάδα, με τα συνήθη συμπτώματα που περιγράφονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Εξελίχθηκε ομαλά και χρειάστηκε ένα stent, ενώ είχε δημιουργηθεί και παράπλευρη κυκλοφορία. Ο λόγος που τα γράφω είναι να επιστήσω την προσοχή σας για τους κινδύνους και να μεταφέρω κάποιες πληροφορίες από την δική μου εμπειρία και τις πληροφορίες που αποκομίζω από διάφορα σεμινάρια για την υγεία, τον σωστό τρόπο υγιεινής διατροφής τον καινούργιο τρόπο προσαρμογής και διαβίωσης. Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε αρνητικά ή να αγχωνόμαστε, αλλά εφόσον μας δίνεται η δυνατότητα να πάρουμε κάποια μέτρα προστασίας, γιατί να αδιαφορήσουμε?
Συνηθίζεται στην Γερμανία μετεγχειρητικά, όπως π.χ. έμφραγμα ή εγχείρηση για την αποκατάσταση των  βαλβιδοπαθειών της καρδούλας, οι ασθενείς να πηγαίνουν σε κέντρα αποθεραπείας, τα λεγόμενα Reha, όπου μέσα από κάποιες εξετάσεις, σεμινάρια και γυμναστικούλα, επανέρχονται στην πρότερη κατάσταση του βίου τους και προστατεύονται και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, εφόσον τηρηθούν και οι συμβουλές των ειδικών.


Τα κέντρα αποθεραπείας-κλινικές(REHA) βρίσκονται πάντα σε όμορφο φυσικό περιβάλλον για περισσότερη ευχαρίστηση

Τα κέντρα αποθεραπείας, στα οποία δουλεύει εξειδικευμένο προσωπικό, φιλοξενούν ανθρώπους με διάφορες παθήσεις για τρεις με τέσσερις εβδομάδες και είναι πραγματικά μια καλή επανακίνηση στη ζωή σου. Για αρκετούς η αποκατάσταση είναι πλήρης, αφού αρκετοί φεύγουν στο τέλος και ως ζευγαράκια για να διανύσουν βίον ανθόσπαρτον..
Γιατί άραγε δεν ενδιαφερόμαστε για υγιεινότερες επιλογές, εφόσον γνωρίζουμε τις συνέπειες και δεν προσαρμόζουμε την διατροφική μας συμπεριφορά σε ό,τι χρειαζόμαστε?
Θα ξεκινήσω από τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά και το ιδανικό βάρος που θα πρέπει να έχουμε και θα ακολουθήσουν κάποιες πληροφορίες για τη διατροφή μας. Η θερμίδα είναι μονάδα μέτρησης ενέργειας, αν και ουσιαστικά αναφερόμαστε στη χιλιοθερμίδα, απλά επικράτησε για λόγους πρακτικούς να λέμε “θερμίδα”.
Οι περισσότεροι θα πουν εμένα δεν με αφορά, νιώθω καλά, άσε τους άλλους να λένε. Η ζωή απέδειξε πώς είμαστε αρκετά ξεροκέφαλοι για να αποδεχτούμε κάποιες αλλαγές στη ζωή μας, ίσως γιατί θεωρούμε πως έχουμε αρκετές εφεδρείες για να φθάσουμε στα βαθιά γεράματα, πως ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι! 



Ας ξεκινήσουμε με το αδυνάτισμα, εφόσον είναι κάτι που αρκετούς τους απασχολεί, αλλά και να αποκτήσουμε το ιδανικό βάρος και να το διατηρήσουμε.
Για κάθε κιλό που πρέπει να διώξουμε πρέπει να εξοικονομήσουμε 7000 Kcal ή να κάψουμε περισσότερες θερμίδες.
ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΤΉΣ / υπολογισμός
Μέτρηση: Ύψος σε cm - 100 × 30cm-100 × 30Kcal (θερμίδες)
π.χ. 170 - 100×30 = 2100 kcal ημερησίως (η παύλα είναι αφαίρεση)

Ας βάλω τον εαυτό μου.. ( κόντυνα κατά 1cm λόγω ηλικίας)
182×30= 2460 Kcal χρειάζομαι ..αν τώρα θέλω να αδυνατίσω και να φτάσω σε ιδανικό βάρος, πρέπει να καταναλώνω 500 Kcal λιγότερο, δηλαδή 1960 Kcal ημερησίως..το 1960 το διαιρούμε με 3 που είναι τα τρία γεύματα.. έτσι έχουμε 1960÷3= 653,3 .. άρα χρειάζομαι 653 Kcal σε κάθε γεύμα. Να τονίσω πως αναφέρομαι σε άτομα με νορμάλ δραστηριότητες και όχι σε αθλητές που έχουν μυϊκή δύναμη λόγω της άσκησης.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες τροφές για να δείτε τι περιέχουν σε θερμίδες και σε λίπη.

Ας δούμε όμως πρώτα τον δείκτη μάζας σώματος (BMI).
Body- mass - Index (BMI) Δείκτης μάζας σώματος.

Υπολογισμός για τον βαθμό παχυσαρκίας.

Παράδειγμα αν κάποια/οιος έχει 70 κιλά και ύψος 1,60 ακολουθούμε τον παρακάτω υπολογισμό.

κιλά 70 kg          70                  70
---------------- ------------- = ----------- =     27,34 BMI
ύψος× ύψος     (1,60×1,60)      2,56

πάνω από τις 30 μονάδες BΜΙ θεωρούμαστε παχύσαρκοι ενώ πάνω από τις κανονικές τιμές υπέρβαροι.

Πίνακας ιδανικού δείκτη μάζας σώματος
ηλικία           ιδανικό BMI


19-24               19-24

25-34               20-25
35-44               21-26
45-54               22-27
55-64               23-28
65 και άνω       24-29
Ο φίλος μας Ιωάννης Αρβανιτάκης επισημαίνει πως δεν παίζουν ρόλο οι ηλικίες και πως ο BMI υπολογίζεται ακριβώς όπως δείξαμε παραπάνω..

Σε συζητήσεις με διατροφολόγους όταν ρωτήσαμε ποια θα ήταν ιδανική- ισορροπημένη διατροφή και τι θα πρέπει να αποφεύγουμε, πήραμε τις παρακάτω απαντήσεις, τις οποίες και περιγράφω.
Η ημερήσια διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει τρία γεύματα με τις θερμίδες που χρειαζόμαστε και να αποφεύγονται εκείνες που είναι πλούσιες σε λιπαρά.
Σε καθημερινή βάση χρειαζόμαστε 2 λίτρα υγρών χωρίς θερμίδες, όπως νερό, καφές και ή τσάι μαύρο χωρίς ζάχαρη, μέχρι 4 φλυτζάνια. 2 μερίδες φρούτα ( μπανάνες και σταφύλια πιο σπάνια) και 3 μερίδες λαχανικά. Κάθε μερίδα υπολογίζεται με μια χούφτα γεμάτη του χεριού μας. Μία μπανάνα είναι δύο χούφτες.
3- 5 μερίδες προϊόντα ολικής αλέσεως. Τρεις φορές την εβδομάδα κρέας άπαχο των 120 γραμ. και 1-2. φορές ψάρι. Τις υπόλοιπες και όσες φορές θέλουμε όσπρια. Αυγά μέχρι 2 την εβδομάδα και γάλα να προτιμάτε με 1,5 % λιπαρά. Καθημερινά 1 κουταλάκι λάδι για την σαλάτα και 1 κουταλάκι για μαρινάρισμα κρεάτων ή ψαριών. Αντί για βούτυρο προτιμήστε μαργαρίνη, καθώς έχει λιγότερες θερμίδες. Γλυκά μέχρι 150 kal ημερησίως. Βάλτε στο πρόγραμμα σας καθημερινή κίνηση και 2 μέχρι 3 φορές την εβδομάδα γυμναστική, έστω και 1 ώρα γρήγορο περπάτημα. Καθημερινά καλό θα ήταν να υιοθετήσουμε στο πρόγραμμα μας και 10.000 βήματα. Υπάρχουν άλλωστε και εφαρμογές στο κινητό σας για τέτοιες μετρήσεις. Κασέρια και σαλάμια 1 φέτα αρκεί.
Πίνακας προιόντων σε περιεκτικότητα Kcal


Οτιδήποτε αγοράζουμε είναι καλό να προσέχουμε στο πίσω μέρος την ταμπέλα με τους δείκτες, όπου αναγράφονται τα λιπαρά, οι θερμίδες και τα υπόλοιπα συστατικά.

Αναψυκτικά καλό είναι να αποφεύγονται! Ακόμη και εκείνα που έχουν 0 θερμίδες, έχουν ζάχαρη. Οι φυσικοί χυμοί να καταναλώνονται με μέτρο καθώς περιέχουν ζάχαρη. Η καλύτερη λύση είναι να βάλετε τα 2/3 του ποτηριού νερό και το υπόλοιπο χυμό. Ένα κουτάκι κόκα κόλα και ένα με χυμό με την ίδια ποσότητα, περιέχουν τα ίδια ποσοστά ζάχαρης. Να φανταστείτε πως ένα μικρό γιαούρτι με φρούτα περιέχει μέχρι και 4 κύβους ζάχαρη, γι' αυτό προτιμήστε ένα ελληνικό παραδοσιακό στραγγιστό και κόψτε φρέσκα φρούτα.

Τα οινοπνευματώδη κι αυτά με μέτρο. Μια μπύρα 500 ml που δεν έχει αλκοόλ περιέχει 19 γραμ. ζάχαρη και 100 Kcal.

Πίνακας κατανάλωσης ενέργειας μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων.

Α. κατανάλωση Kcal σε 15 λεπτά διαφόρων δραστηριοτήτων για όσους ζυγίζουν 65 κιλά
Β. κατανάλωση ενέργειας σε 15 λεπτά, για όσους ζυγίζουν85 κιλά
Α.ποδήλατο 15 χιλ. 98 Kcal                    Β. 128 kcal

Α.ποδόσφαιρο 129 
kcal                           Β. 169kcal

Α.χορός 66 
kcal                                        Β.  87 kcal

Α.γυμναστική 88 
kcal                             Β. 115 kcal

Α.σκαλιά 112 
kcal                                     Β.  147kcal

Α.γρήγορο βάδισμα 107 
kcal                 Β.140kcal

Ας δούμε ένα Ferrero Duplo Α (1 κομμάτι 18 γραμ.) για να καταλάβετε πόσες θερμίδες και πόσα λίπη περιέχει. Περιέχει λοιπόν, 98 Kcal, 410 KJ (κιλοτζάουλ, ποσότητα ενέργειας, 1 Kcal= 4,184 KJ), 1,2 γρ. πρωτείνη, 9,8 γρ. υδατάνθρακες, 6 γρ. λίπος.

Όπως λένε και οι ίδιοι μπορούμε να τρώμε τα πάντα, καθώς όλα μας χρειάζονται, αλλά με μέτρο. Σκοπός είναι να μειωθεί η χοληστερόλη, καθώς τα επίπεδα της επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία και φυσικά να κατεβεί η αρτηριακή πίεση.

Μια από τις συνήθειες μας είναι να τρώμε Chips και φυστίκια. Ας δούμε πάλι κάποια προϊόντα πόσο λίπος περιέχουν.

50 γραμ. Chips= 20 γραμ. λίπος

50 γραμ. φυστίκια = 25 γραμ. λίπος . 
Εδώ να τονίσω πως τα ανάλατα φυστίκια έχουν καλά λιπαρά οξέα και έχουν διατροφική αξία, αλλά με μέτρο στην κατανάλωση τους.

100 γραμ. σοκολάτα= 30 γραμ. λίπος

30 γραμ. κασέρι 45 % λιπαρά = 9 γραμ. λίπος

30 γραμ. σακάκι = 10 γραμ. λίπος

1 αυγό = 7 γραμ. λίπος

150 γραμ. πατάτες τηγανιτές = 10 γραμ. λίπος
.
Προτιμήστε τις βρασμένες πατάτες που έχουν 0 λιπαρά. Όταν τις βράζετε ξεχάστε τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος της γιαγιάς που έβαζε μέχρι πάνω νερό. Είναι προτιμότερο να βάζετε ελάχιστο νερό και να σκεπάστε την κατσαρόλα με καπάκι και σε χαμηλή θερμοκρασία να τις βράζετε. Την ίδια διαδικασία ακολουθήστε για το βράσιμο του μπρόκολο, το οποίο γίνεται πεντανόστιμο και κρατάει τις βιταμίνες.

Επισήμανση: Εκείνο που πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα «κακά» κορεσμένα (δεν είναι όλα επιβλαβή) και τα trans λιπαρά τα οποία έχουν συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα LD-χοληστερίνης και δεν έχουν διατροφική αξία.

Ας δούμε τώρα κάποιες εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγετε τα λίπη.
Οι πατάτες τηγανιτές 150 γραμ. έχουν 435 Kcal και 2 γραμ. λίπος. Προτιμήστε τις βραστές που έχουν 120Kcal και 0 γραμ. λίπος.
Ένα λουκάνικο (Bratwurst) 150 γραμ. έχει 447 Kcal και 43 γραμ. λίπος, ενώ ένα σνίτσελ χοιρινό 160 Kcal και 3γραμ. λίπος.
Κασέρι 45%, 30 γραμ. έχει 140 Kcal και 8γραμ. λίπος, ενώ το κασέρι 1,5 % λιπαρά έχει 80 Kcal και 5 γραμ. λίπος.
Κάπως έτσι μπορείτε να εξοικονομείτε θερμίδες, αν τα αντικαταστήσετε με αλλά λιγότερα λιπαρά.

                                                               Αλλάζω κάποιες συνήθειες

Προσπαθήστε 4 με 5 ώρες μεταξύ των γευμάτων να μην τρώτε τίποτα. Χρησιμοποιείτε μικρά πιάτα, μετρήστε τις θερμίδες και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να το ευχαριστηθεί, αφήνοντας συχνά τα μαχαιροπήρουνα στην άκρη και φυσικά μακριά από τηλεόραση, κινητά και κομπιούτερ.
Ελπίζω να σας έδωσα κάποια χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία σας. Στο μέλλον και όταν πάω σπίτι θα το συμπληρώσω καλύτερα και με περισσότερες πληροφορίες. Ας πούμε πως ήταν το ορεκτικό πιάτο...

ΥΓ. Πόσο χρήσιμο θα ήταν να υπήρχε στα σχολεία μάθημα υγείας και σωστής διατροφής ή τουλάχιστον να οργανώνονταν ειδικά σεμινάρια για τους μαθητές. Ίσως να αποφεύγαμε αρκετά εμφράγματα στο μέλλον...

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Λασκαρίνα Μπουμπουλινα και εθνικοί διχασμοί

                                             Γράφει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Χρόνια και χρόνια σφάζονται οι διεκδικητές της εξουσίας και του πλούτου ανά την υφήλιο μεταξύ τους. Δεν είναι μόνο τα αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά και οι ομοεθνείς που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να περιορίσουν τα πάθη τους. Αν και δεν έχουμε την αποκλειστικότητα στους εμφυλίους πολέμους, οι διχόνοιες των Ελλήνων, από την αρχαιότητα μέχρι και στην σύγχρονη εποχή, άφησαν πίσω τους χιλιάδες εθνικά τραύματα, πληρώνοντας βαρύ τίμημα με τις αλλεπάλληλες ιστορικές μας καταστροφές. Δυστυχώς, ποτέ δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε από τις συνήθειες μας, ακόμη και σήμερα, λές και είναι «έμφυτο» χαρακτηριστικό μας, βαθιά ριζωμένο στο DNA μας. 
το οπλοστάσιο της

Ήταν οι πρώτες σκέψεις μπαίνοντας στο αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο. Ίσως είναι απο τις σημαντικότερες ελληνίδες αγωνίστριες με μεγάλη προσφορά στον αγώνα.
Στις 22 Μαΐου 1825 έπεσε νεκρή από Σπετσιώτικο βόλι, έπειτα από έντονη λογομαχία με την οικογένεια Κούτση. Οι πλούσιοι Κουτσαίοι δεν ενέκριναν το γάμο του μικρότερου γιού της με την κόρη τους που την είχε κλέψει, επειδή είχε ξοδέψει την περιουσία της στον αγώνα και είχε παραπέσει οικονομικά.
Η ίδια είχε άλλες προτεραιότητες, καθώς δαπάνησε την περιουσία της και αφιέρωσε τη ζωή της για την απελευθέρωση του έθνους.
Με δικά της έξοδα ναυπηγήθηκε η κορβέτα ΄΄Αγαμέμνων΄΄, ξοδεύοντας 75.000 τάλαρα, το ¼ της περιουσία της. Το πλοίο ανατινάχθηκε από τον Ανδρέα Μιαούλη το 1831 στον ναύσταθμο του Πόρου, όπως επίσης και η φρεγάτα ΄΄ΕΛΛΑΣ΄΄ που είχε ναυπηγηθεί στην Ν. Υόρκη με κόστος 750.000 δολάρια. Εθνικοί διχασμοί και αγεφύρωτα μίση της εποχής εκείνης που εκτός από την τεράστια οικονομική καταστροφή, μετά από λίγο καιρό έφεραν και την δολοφονία του Καποδίστρια.
η περίφημη σπάθα της με το δηλητήριο, δώρο του Τσάρου Αλέξανδρου Α'
Έχετε ακούσει φαντάζομαι για τα αγγλικά δάνεια που προηγήθηκαν για την ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα. Ενδεικτικά να αναφέρω πως για το πρώτο δάνειο 800.000 λιρών Αγγλίας το 1824 που επήλθε κατόπιν συμφωνίας με τον οίκο Λόφναν, το ποσό που έφτασε στην επαναστατημένη διοίκηση ήταν μόνο 297.000 λίρες. Ακολούθησε και δάνειο ύψους 2 εκατομμυρίων και αργότερα δάνειο 60 εκατομμυρίων φράγκων ως προίκα στον βασιλιά Όθωνα με εγγύηση αποπληρωμής από τις μεγάλες δυνάμεις. Αν και ήταν τα δάνεια ιδιωτών με επαχθείς όρους, η σημασία τους είχε ιδιαίτερη αξία, καθώς αυτό σήμαινε πως ήδη υπολόγιζαν οι επενδυτές την επαναστατημένη  Ελλάδα. Είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, πως τα συμφέροντα δημιουργούν τις πιο ισχυρές συμμαχίες. Ελάχιστοι είναι αυτοί που βοηθούν εμπνευσμένοι από αξίες και ιδανικά. Να μην ξεχνάμε όμως και
όλους εκείνους τους φιλέλληνες που βοήθησαν τον απελευθερωτικό αγώνα.
Δεν χρειάζεται να αναφέρω πάρα πολλά για την Μπουμπουλίνα, εφόσον πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Εκείνο που έχω να πω είναι πως η συγκίνηση είναι αρκετά μεγάλη περπατώντας στους διαδρόμους του αρχοντικού της. Αν ποτέ βρεθείτε στις Σπέτσες περάστε μια βόλτα από αρχοντικό της. Τα πλούσια εκθέματα με τα προσωπικά της αντικείμενα, τις πιστόλες της, το περίφημο αφρικάνικο σπαθί της με το δηλητήριο, τα βιβλία της, οι επιστολές που διασώζονται, ακόμη και τα έπιπλα και η διακόσμηση θα σας μεταφέρουν στην ταραγμένη περίοδο της επαναστατημένης Ελλάδας. Μέσα από την ίδια μας την ιστορία, τις θυσίες, ίσως κάποτε να εκτιμήσουμε περισσότερο τον τόπο μας και τους συνανθρώπους μας.
Το πορτρέτο απεικονίζει την Μπουμπουλίνα πάνω σε βάρκα, την ώρα που διατάζει τον κανονιοβολισμό του Ναυπλίου και είναι έργο του Γερμανού ζωγράφου Peter Von Hess . Ο ίδιος είχε αποθανατίσει και άλλες σημαντικές στιγμές της ελληνικής επανάστασης κατά παραγγελία του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου.
Η Μπουμπουλίνα όρθια συμμετέχει στον αποκλεισμό του Ναυπλίου



Αντίγραφο του πλοίου της ΄΄Αγαμέμνων΄΄ Οι κορβέτες εκ του γαλλικού Corvette, είναι κατηγορία πολεμικών πλοίων που κατά την βυζαντινή πρίοδος ονομαζόταν ΄΄δρόμωνες΄΄. Η δριήρης και η τριήρης ήταν οι πρόγονοι του.


                         Φορεσιές της εποχής ΄΄Αμαλία΄΄ και νησιώτικη 

                           Μπροστά στο τζάκι του σπιτιού 

Το χρηματοκιβώτιο του πλοίου Αγαμέμνονα, με τα τρία κλειδιά και τις οχτώ κλειδωνιές.

                                        Σπάνια βιβλία της εποχής


                                      Το αρχοντικό της


Απόγονος της Λασκαρίνας και η Λέλα Καραγιάννη που απεικονίζεται στην φωτογραφία..Εκτελέσθη στο Άλσος Δαφνίου στις 8 Σεπτεμβρίου 1944.. Τα τελευταία της λόγια:«Ψηλά παιδιά τα κεφάλια να δουν οι Ούνοι πως ξέρουν να πεθαίνουν οι Έλληνες για την πατρίδα τους».

Περισσότερα για την ζωή της Μπουμπουλίνας στον παρακάτω σύνδεσμο, απ΄ όπου έχω αντλήσει και κάποιες πληροφορίες.