Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Λασκαρίνα Μπουμπουλινα και εθνικοί διχασμοί

                                             Γράφει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Χρόνια και χρόνια σφάζονται οι διεκδικητές της εξουσίας και του πλούτου ανά την υφήλιο μεταξύ τους. Δεν είναι μόνο τα αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά και οι ομοεθνείς που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να περιορίσουν τα πάθη τους. Αν και δεν έχουμε την αποκλειστικότητα στους εμφυλίους πολέμους, οι διχόνοιες των Ελλήνων, από την αρχαιότητα μέχρι και στην σύγχρονη εποχή, άφησαν πίσω τους χιλιάδες εθνικά τραύματα, πληρώνοντας βαρύ τίμημα με τις αλλεπάλληλες ιστορικές μας καταστροφές. Δυστυχώς, ποτέ δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε από τις συνήθειες μας, ακόμη και σήμερα, λές και είναι «έμφυτο» χαρακτηριστικό μας, βαθιά ριζωμένο στο DNA μας. 
το οπλοστάσιο της

Ήταν οι πρώτες σκέψεις μπαίνοντας στο αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο. Ίσως είναι απο τις σημαντικότερες ελληνίδες αγωνίστριες με μεγάλη προσφορά στον αγώνα.
Στις 22 Μαΐου 1825 έπεσε νεκρή από Σπετσιώτικο βόλι, έπειτα από έντονη λογομαχία με την οικογένεια Κούτση. Οι πλούσιοι Κουτσαίοι δεν ενέκριναν το γάμο του μικρότερου γιού της με την κόρη τους που την είχε κλέψει, επειδή είχε ξοδέψει την περιουσία της στον αγώνα και είχε παραπέσει οικονομικά.
Η ίδια είχε άλλες προτεραιότητες, καθώς δαπάνησε την περιουσία της και αφιέρωσε τη ζωή της για την απελευθέρωση του έθνους.
Με δικά της έξοδα ναυπηγήθηκε η κορβέτα ΄΄Αγαμέμνων΄΄, ξοδεύοντας 75.000 τάλαρα, το ¼ της περιουσία της. Το πλοίο ανατινάχθηκε από τον Ανδρέα Μιαούλη το 1831 στον ναύσταθμο του Πόρου, όπως επίσης και η φρεγάτα ΄΄ΕΛΛΑΣ΄΄ που είχε ναυπηγηθεί στην Ν. Υόρκη με κόστος 750.000 δολάρια. Εθνικοί διχασμοί και αγεφύρωτα μίση της εποχής εκείνης που εκτός από την τεράστια οικονομική καταστροφή, μετά από λίγο καιρό έφεραν και την δολοφονία του Καποδίστρια.
η περίφημη σπάθα της με το δηλητήριο, δώρο του Τσάρου Αλέξανδρου Α'
Έχετε ακούσει φαντάζομαι για τα αγγλικά δάνεια που προηγήθηκαν για την ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα. Ενδεικτικά να αναφέρω πως για το πρώτο δάνειο 800.000 λιρών Αγγλίας το 1824 που επήλθε κατόπιν συμφωνίας με τον οίκο Λόφναν, το ποσό που έφτασε στην επαναστατημένη διοίκηση ήταν μόνο 297.000 λίρες. Ακολούθησε και δάνειο ύψους 2 εκατομμυρίων και αργότερα δάνειο 60 εκατομμυρίων φράγκων ως προίκα στον βασιλιά Όθωνα με εγγύηση αποπληρωμής από τις μεγάλες δυνάμεις. Αν και ήταν τα δάνεια ιδιωτών με επαχθείς όρους, η σημασία τους είχε ιδιαίτερη αξία, καθώς αυτό σήμαινε πως ήδη υπολόγιζαν οι επενδυτές την επαναστατημένη  Ελλάδα. Είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, πως τα συμφέροντα δημιουργούν τις πιο ισχυρές συμμαχίες. Ελάχιστοι είναι αυτοί που βοηθούν εμπνευσμένοι από αξίες και ιδανικά. Να μην ξεχνάμε όμως και
όλους εκείνους τους φιλέλληνες που βοήθησαν τον απελευθερωτικό αγώνα.
Δεν χρειάζεται να αναφέρω πάρα πολλά για την Μπουμπουλίνα, εφόσον πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Εκείνο που έχω να πω είναι πως η συγκίνηση είναι αρκετά μεγάλη περπατώντας στους διαδρόμους του αρχοντικού της. Αν ποτέ βρεθείτε στις Σπέτσες περάστε μια βόλτα από αρχοντικό της. Τα πλούσια εκθέματα με τα προσωπικά της αντικείμενα, τις πιστόλες της, το περίφημο αφρικάνικο σπαθί της με το δηλητήριο, τα βιβλία της, οι επιστολές που διασώζονται, ακόμη και τα έπιπλα και η διακόσμηση θα σας μεταφέρουν στην ταραγμένη περίοδο της επαναστατημένης Ελλάδας. Μέσα από την ίδια μας την ιστορία, τις θυσίες, ίσως κάποτε να εκτιμήσουμε περισσότερο τον τόπο μας και τους συνανθρώπους μας.
Το πορτρέτο απεικονίζει την Μπουμπουλίνα πάνω σε βάρκα, την ώρα που διατάζει τον κανονιοβολισμό του Ναυπλίου και είναι έργο του Γερμανού ζωγράφου Peter Von Hess . Ο ίδιος είχε αποθανατίσει και άλλες σημαντικές στιγμές της ελληνικής επανάστασης κατά παραγγελία του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου.
Η Μπουμπουλίνα όρθια συμμετέχει στον αποκλεισμό του Ναυπλίου



Αντίγραφο του πλοίου της ΄΄Αγαμέμνων΄΄ Οι κορβέτες εκ του γαλλικού Corvette, είναι κατηγορία πολεμικών πλοίων που κατά την βυζαντινή πρίοδος ονομαζόταν ΄΄δρόμωνες΄΄. Η δριήρης και η τριήρης ήταν οι πρόγονοι του.


                         Φορεσιές της εποχής ΄΄Αμαλία΄΄ και νησιώτικη 

                           Μπροστά στο τζάκι του σπιτιού 

Το χρηματοκιβώτιο του πλοίου Αγαμέμνονα, με τα τρία κλειδιά και τις οχτώ κλειδωνιές.

                                        Σπάνια βιβλία της εποχής


                                      Το αρχοντικό της


Απόγονος της Λασκαρίνας και η Λέλα Καραγιάννη που απεικονίζεται στην φωτογραφία..Εκτελέσθη στο Άλσος Δαφνίου στις 8 Σεπτεμβρίου 1944.. Τα τελευταία της λόγια:«Ψηλά παιδιά τα κεφάλια να δουν οι Ούνοι πως ξέρουν να πεθαίνουν οι Έλληνες για την πατρίδα τους».

Περισσότερα για την ζωή της Μπουμπουλίνας στον παρακάτω σύνδεσμο, απ΄ όπου έχω αντλήσει και κάποιες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου