Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Τα μάτια σου

Μέσα από το τραγούδι μας, θελήσαμε να ζωντανέψουμε τις δικές σας αναμνήσεις, τις όμορφες στιγμές που κρατάτε φυλαγμένες στο συρτάρι της καρδιάς σας. Το βλέμμα είναι η ωραιότερη φωτογραφική μας μηχανή και όσα κατά καιρούς αποθηκεύει, τα κουβαλάει για μια ζωή. Ο καθένας μας έχει να θυμάται, μέσα από κάποια μάτια, μια ιστορία αγάπης, μια εικόνα χαραγμένη στην μνήμη του, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή, να τον κρατάει συντροφιά στα ταξίδια του και όπως λέει και ένα γνωστό τραγούδι ,΄΄χωρίς αγάπη, πού θα πας στην μπόρα και στ' αγιάζι΄΄.

https://www.youtube.com/watch?v=E7yOEz1XuCo&fbclid=IwAR2HriLiLT8ty0VRGF2LCJiyfuGUcyDpITdf3tltGoLm6rpEgJONKxm__IY

Τα μάτια σου 
Στίχος Απόστολος Πουτουλούδης
Μουσική τραγούδι Γιάννης Αρβανιτάκης

των ματιών σου την εικόνα 
και το βλέμμα σου 
κράτησα για συντροφιά 
στα ταξίδια μου
 κράτησα για συντροφιά 
στα ξενύχτια μου 
να μ΄αγκαλιάζει στις σιωπές 
και στις ρωγμές του χρόνου 

Τα μάτια σου, αχ τα μάτια σου
 τα συναντώ ακόμα στης μοναξιάς μου τον βυθό 
στης ξενητιάς τα μέρη 
Τα μάτια σου, αχ τα μάτια σου 
τ΄ αναζητώ ακόμα 
τα καρτερώ στα βάσανα
στης ερημιάς πελάγη  

των ματιών σου την εικόνα  
κράτησα για να θυμάμαι 
σαν παλιά φωτογραφία 
στης καρδιάς μου το συρτάρι
 κράτησα για να θυμάμαι 
στο ταξίδι μιας ζωής 
όσα έχω αγαπήσει 
μέσα στο βλέμμα σου




Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Περί εμβολίων..εν γένει..του Γιάννη Αρβανιτάκη

Ένα ακόμη άρθρο του αγαπητού μου φίλου, Γιάννη Αρβανιτάκη, για την σημασία των εμβολιασμών. Όσοι επιθυμείτε να το διαβάσετε μεταβείτε στον σύνδεσμο που βρίσκεται στο τέλος, κάνοντας ΄΄κλικ΄΄ . Να κάνω και ο ίδιος κάποιες γενικές παρατηρήσεις-σχόλια, ελπίζοντας να συνεισφέρω σε αυτό που ονομάζουμε δημόσια συζήτηση.. Οι εμβολιασμοί έχουν αποδειχθεί πως είναι το καλύτερο μας όπλο στην μετάδοση των ασθενειών. Αν και πολλοί εμβολιασμοί εξαρτώνται από την ελεύθερη βούληση των πολιτών, προσωπική μου άποψη είναι, πως θα έπρεπε να γίνοναι υποχρεωτικά σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως είναι σήμερα με την COVID-19 . Ακόμη και τα περιοριστικά μέτρα, αυτό τον σκοπό έχουν, δηλ. να περιοριστεί η μετάδοση σοβαρών ασθενειών και μάλιστα, το ίδιο το Σύνταγμα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το ορίζει. Είναι αδύνατον να μην περιορστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω πανδημίας. Μακάρι να υπήρχε άλλος τρόπος! Ας μην ξεχνάμε πως δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Η ζωή γίνεται δυσκολότερη για πολίτες που ήδη ζούσαν υπό την πίεση καταπιεστικών καθεστώτων. Ο ιός αλλάζει ριζικά πολλά πράγματα σε διεθνές επίπεδο και επιδεινώνει την κατάσταση σε φτωχές χώρες με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.
Τώρα, όσα ακούγονται, για δήθεν ΄΄αποτελεσματικά φάρμακα, πως δεν μας τα φέρνουν για οικονομικούς λόγους΄΄, ΄΄εμείς θα σας προστατεύαμε καλύτερα΄΄, για ΄΄Χουντοαπαγορεύσεις που μας επιβάλουν΄΄, κ.λπ. , εγώ τα ακούω βερεσέ! Γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια, παρά τα λάθη, να ξαναμπούμε στην κανονικότητα και κανένα παγκόσμιο σχέδιο ελέγχου δεν υπάρχει να στερίσει τις ελευθερίες μας, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Στην εποχή μας ο έλεγχος είναι εύκολη υπόθεση και δεν χρειάζεται να μας ρίξουν έξτρα ιούς για να το καταφέρουν..Θεωρώ επίσης πως τα πήγαμε αρκετά καλά στην διαχείρηση της πανδημίας στην χώρα μας και είμαι σίγουρος, πως το σύστημα Υγείας θα βγεί τελικά ενισχυμένο. Επίσης πιστεύω, πως χωρίς την βοήθεια της ΕΕ, αν δηλ. δεν είχε ενεργοποιήσει μηχανισμούς χρηματοδότησης και στήριξης των πληγέντων θα βρισκόμασταν σε χειρότερη θέση, λόγω και της δεινής μας οικονομικής κατάστασης, ίσως να είχαν ανοίξει παλιά χαρακώματα συγκρούσεων.
Αυτό που όλοι θέλουμε και ευελπιστούμε όλοι μας, είναι να περάσει η πανδημία όσο ανώδυνα γίνεται και να στηριχτούν περισσσότερο όσοι πλήττονται. Το να επιστρέψεις π.χ σε επιχειρήσεις, χρήματα ορισμένων μηνών που τα έχουν πληρώσει μέσω φορολογίας, δεν είναι κάτι το δραματικό. Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν στηριχτούν τώρα που το έχουν ανάγκη, πότε θα γίνει? Αν κλείσουν τις επιχειρήσεις τους το κόστος αργότερα θα είναι μεγαλύτερο. Είναι δύσκολα για πάρα πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο από οικονομικής άποψης αλλά και στον τομέα της ψυχικής υγείας, όμως ας μην ξεχνάμε, πως αν τα άφηναν όλα ανεξέλεγκτα θα υπήρχε μια χαώδης κατάσταση με πολύ οδηνηρές συνέπειες...Χρειαζόμαστε γέφυρες συνεργασιών για να κερδίσουμε τον ΄΄πόλεμο΄΄ και αλληλεγγύη! Θα τα καταφέρουμε! Ελπίζω μετά και το πέρας της πανδημίας να επαναξεταστούν θέματα που αφορούν την δικαιοσύνη, την ισότητα, την κατανομή βαρών, την ελάφρυνση χρέους και πολλά άλλα ζητήματα..όμως ας μην ξεφεύγω από το θέμα..
Ελπίζω ο Γιάννης να βοήθησε να κατανοήσουμε τουλάχιστον την σημασία των εμβολιασμών και να καμφθούν οι αμφιβολίες – αντιρρήσεις ορισμένων φίλων για τους εμβολιασμούς. Έχουμε καιρό και για διακοπές, για μαζώξεις και για όλα τα υπόλοιπα!
Απόστολος Πουτουλούδης 10.02.2021

ΠΕΡΙ ΕΜΒΟΛΙΩΝ...ΕΝ ΓΕΝΕΙ!
Εμβολιοκόπωση; 

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Φίλες και φίλοι,

μια πρόσφατη ανάρτηση της αγαπημένης μου φίλης Αγγέλας, καθώς και τα σχόλια που την συνόδευσαν, μου έδωσαν την αφορμή να προσθέσω, να σημειώσω και να επαναλάβω ορισμένα πράγματα γύρω από τα εμβόλια.

Εν πρώτοις, στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και για κάθε ανάλογη μελλοντική πανδημία, η οποία υποθάλπει τεράστιους κινδύνους και απειλεί την ανθρωπότητα, τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Επίσης, όπως είχα ήδη τονίσει στο παρελθόν, είμαι της γνώμης, πως οι γιατροί και όλοι όσοι ανήκουν στο υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να

εμβολιάζονται πρώτοι! Έτσι, εκτός από την δική τους προστασία, θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του κατανοητού άγχους που διακατέχει τον γενικό πληθυσμό!

Τα ερωτηματικά, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, οι φόβοι των μεταλλάξεων, τα υπαρξιακά άγχη, παραμένουν και τα ΜΜΕ ...
για ανάγνωση του άρθρου..

Κόμματα κηδεμόνες

Πως μπορείς να κατηγορήσεις τα παιδιά, όταν εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε το χάος, όταν επιμένουμε σε πολιτικές που στηρίζουν ένα απαρχαιωμένο σύστημα αντίληψης, που είναι ανίκανο να συμβαδίσει με τις σύγχρονες ανάγκες-απαιτήσεις, όταν αγνοούμε τις υποχρεώσεις και προβάλλουμε μόνο τα θέλω και τις επιθυμίες μας?
Οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις θα αποτελούν πάντα τροχοπέδη στην προοπτική ενός τόπου.
Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα αναφέροντας την λέξη ΄΄παγκοσμιοποίηση΄΄. Οι περισσότεροι, είμαι σίγουρος, πως θα δούν μόνο την αρνητική (απειλή) ή την θετική πλευρά (ευκαιρία), ενώ ελάχιστοι θα δούν τα θετικά, θα επισημάνουν τα αρνητικά και θα προτείνουν λύσεις. Τον ΄΄κόσμο΄΄ μας εν μέρει, τον αντιλαμβανόμαστε και μέσω της συνήθης ιδεολογικής -κομματικής μας ταυτότητας. Γι΄αυτό και οι αποφάσεις, οι ενέργειες μας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις κομματικές-ιδεολογικές μας αντιλήψεις και γι΄αυτό τα κόμματα ψάχνουν την ΄΄πελατεία΄΄ τους σε όλους τους χώρους, ακόμη και μέσα στην εκπαίδευση. και κάπως έτσι, για χρόνια πολλά, διαιωνίζονται νοσηρές καταστάσεις, με τεράστιο κοινωνικό κόστος.
Μακάρι να υπάρξει κάποτε ανταγωνιστική-ανθρωπιστική παιδεία, μακριά από κάθε κομματικό - συντεχνιακό εναγκαλισμό. Δεν χρειάζονται τα κόμματα - κηδεμόνες για να σκεφτούν ή να διαμαρτυρηθούν τα παιδιά μας. Μέσα απο συζητήσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες μπορούν να το πετύχουν πολύ καλύτερα.
Απόστολος Πουτουλούδης