Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Η αξία της ζωής

Με κίνητρο την ληστεία, για ακόμη μια φορά, γίναμε μάρτυρες πριν λίγες μέρες της άγριας δολοφονίας μιας νεαρής μητέρας από αδίστακτους ληστές. Δεν είναι η πρώτη φορά που δολοφονούν συμπολίτες μας. Τα κίνητρα πολλά, αλλά δύσκολα μπορεί τα κατανοήσει ανθρώπινος νους την βαναυσότητα των δραστών.
Πολλές φορές αναρωτήθηκα, πως είναι δυνατόν να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές με πρωτοφανή μανία, ακόμη και για ασήμαντη αφορμή? Τι είναι αυτό που τους κάνει τόσο απάνθρωπους, αδίστακτους, παράλογους, τους οδηγεί σε σκοτεινά μονοπάτια της ύπαρξης τους? Είναι η απελπισία, ο θυμός, η εκδίκηση, η απληστία, η ζήλεια, η καταπίεση, η ανέχεια,η επιβολή, η ικανοποίηση, η αδιαφορία, η διαταραχή προσωπικότητας? Πως είναι δυνατόν να κυλοφορούν ανάμεσα μας και εμείς να μην μπορούμε να τα αποτρέψουμε. Που είναι η οικογένεια, τι κάνει το σχολείο, η Κοινωνία, η Πολιτεία? Μήπως τελικά γίναμε αδιάφοροι, ματαιόδοξοι, ανεκτικοί και δεν μας προκαλεί καμιά εντύπωση η βαναυσότητα?
Πιστεύετε αν οι νόμοι γίνουν αυστηροί θα σταματήσουν τα εγκλήματα? Αν ναι, γιατί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν πτοούνται, εφόσον γνωρίζουν πως η ισόβια κάθειρξη διαρκεί μέχρι τον θάνατο τους και ίσως αντιμετωπίσουν και την ηλεκρική καρέκλα?
Πιστεύετε πως φταίνε οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες, η ανομοιογένεια, οι ραγδαίες εξελίξεις? Μήπως δεν πρετοιμαστήκαμε κατάλληλα, εννοώ εκπαιδευτικά, ώστε να μειωθούν φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού, περιθωριοποίησης?
Παρατηρούσα προχθές κάποια στατιστικά στην Γερμανία που δείχνουν τον αριθμό των θυμάτων σε σχέση με το αδίκημα της ληστείας και δαπίστωσα πως όσο περνούσαν τα χρόνια υπήρχε μείωση των δολοφονιών. Αν είναι έτσι και με όσους πρόσφυγες που έχουν έρθει καθώς αναφερόμαστε συχνά σε αυτούς, γιατί μειώνονται? Μήπως εδώ η κοινωνία είναι προετοιμασμένη καλύτερα και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει σωστά τους νόμους?
Μήπως φταίνε τα ΜΜΕ, όσα διαβάζουμε και βλέπουμε? Αν ναι, γιατί τα εγκλήματα γινόντουσαν και παλαιότερα χωρίς αυτήν την πληθώρα των ΜΜΕ? Ρίξτε μια ματιά στα εγκλήματα που έχουν γίνει σε κάποια μέρη της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη και θα καταλάβετε!
Η προσωπική μου άποψη είναι, πως αν δεν εντείνουμε τις προσπάθειες στον τρόπο εκπαίδευσης, δεν δημιουργήσουμε ανθρώπους με στόχους, να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις και τις συνέπειες των πράξων τους, δεν θα καταφέρουμε τίποτα! Ο μελλοντικός πολίτης θα θυμίζει τον πρωτόγονο άνθρωπο που γυρνούσε με ένα ρόπαλο στο χέρι..
Και οι τιμωρίες χρειάζοντα να είναι παραδειγματικές, αλλά η εκπαίδευση είναι αυτή που θα αλλάξει τον κόσμο! Για όσους το θέλουν! Οποιος έχει όρεξη για δουλειά θα βρεί, τα υπόλοιπα είναι φτηνές δικαιολογίες!
ΥΓ. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ζήσει την φρίκη του πολέμου και θέλουν να ενταχθούν στον ευρωπαικό τρόπο ζωής, να δουλέψουν να προσφέρουν, να απολαύσουν, χωρίς να καταφεύγουν στην βία και προσπαθούν να τα καταφέρουν σεβόμενοι όσους τους υποδέχτηκαν. Για όλους αυτούς αξίζει να είμαστε δίπλα τους! Για όσους έχουν μια διαφορετική αντίληψη περί δικαιωμάτων και υποχρεώσεων η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει σωστά την δουλειά τους! Ως Κοινωνία έχουμε τον δικό μας ρόλο! Ως homo economicus τα καταφέραμε μια χαρά, αλλού πατώσαμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου