Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ελληνοτουρκικά

Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης            

Ας γράψουμε και λίγα λόγια για τα Ελληνοτουρκικά...γιατί μετά και τον αποκλεισμό απο την Μπεσίκτας, δεν μας μένουν και πολλά περιθώρια ειρηνικής συνύπαρξης....
Πέρα από το χιούμορ, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή δεν λέει να εξομαλυνθεί.
Κατ΄ αρχάς να πω, το ερέθισμα το πήρα από ένα E- Mail που πήρα, με τις σχετικές ανησυχίες ενός αγαπητού φίλου, για τυχόν παγκόσμια σύρραξη, για όσα διαδραματίζονται τριγύρω μας, αλλά και από το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου, ΄΄Ματωμένα χώματα΄΄, που συχνά το ξεφυλλίζω και διαβάζω για τον ξεριζωμό των Ελλήνων απο τις προγονικές τους εστίες. Ματωμένη ιστορία, που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε, όσα χρόνια και αν περάσουν!  Όχι για να ξαναζήσουμε τη φρίκη του πολέμου, αλλά για να διδασκόμαστε απο τα λάθη του παρελθόντος...Και όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας: Να μην ξεχνούν οι παλιοί, να βγάλουν σωστή κρίση οι νέοι.

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε επιδείνωση και είναι φυσικό να ανησυχούμε για το τι μέλλει γενέσθαι, από τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκικής ηγεσίας.
Αν και ποτέ η Τουρκία, δεν έπαψε να επιδεικνύει επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας, εντούτοις σήμερα, ο Σουλτάνος δείχνει αρκετά επικίνδυνος και κανείς δεν γνωρίζει, όσο αισιόδοξος κι αν είναι, που θα οδηγηθούμε.
Η αναβίωση του Οθωμανισμού, η αυξανόμενη αδιαλλαξία της γείτονος, τα εσωτερικά της προβλήματα, αυξάνουν τις πιθανότητες για κάποια σενάρια, που πρέπει να μας ανησυχούν?
Η ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, υπό τις παρούσες συνθήκες δοκιμάζεται.
Οι ίδιες καταστάσεις που διαδραματίζονται, δημιουργούν κινδύνους, που αν δεν κρατήσουμε υπεύθυνη στάση, ίσως να βρεθούμε προ εκλήξεων, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στο ανατολικό Αιγαίο.
Από τη στιγμή μάλιστα, που η ελευθερία περιορίζεται και οι δημοκρατικές φωνές βρίσκονται στη φυλακή, αυτό από μόνο του, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο εσωτερικό της και να οδηγήσει την ένταση εκτός συνόρων.
Παρόλα αυτά, πιστεύω, πως τουλάχιστον σε παγκόσμιο επίπεδο, πόλεμος δεν θα γίνει, όσο κι αν αυξάνονται οι τρελοί στον πλανήτη. Τυχόν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο δεν απολκείεται!
Αρκετά σενάρια και  προφητείες εναλλάσσονται το τελευταίο διάσημα.. Ας τα δούμε λοιπόν!
Α. Στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας.
Β. Ο Ερντογάν μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια σύρραξη.
Γ. Πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ...
Δ. Οι Τούρκοι θα καταστραφούν. Θα σβήσουν από το χάρτη.
Ε. Η Τουρκία θα αυτοδιαλυθεί.
Άσχετα αν είναι σενάρια συνωμοσιολογίας ή αναλύσεων, κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός, ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται αυταρχικά και προσπαθεί να προβάλλει και να επιβάλλει τον ηγεμονικό της ρόλο, στην ευρύτερη περιοχή με διάφορους τρόπους.
Η Τουρκία πάντα ακολουθούσε καιροσκοπική πολιτική εναντίον των Ελλήνων και καλό είναι, για να μην ξαναπάθουμε, όσα και στο παρελθόν, να κρατάμε επιφυλακτική στάση απέναντι της. Χωρίς όμως, να πάψουμε να αναζητούμε τρόπους προσέγγισης και επίλυσης των διαφορών μας.
Προσωπικά πιστεύω, αν και είναι δύσκολο, λόγω της παρούσας συγκυρίας, καλό είναι να διατηρήσουμε, όσο μπορούμε, τον μέγιστο βαθμό αξιοπιστίας στη διεθνή σκηνή, να αποφεύγουμε τυχόν λεονταρισμούς, όταν δεν χρειάζονται και με νηφαλιότητα να προσπαθούμε να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις.
Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς... Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕ, στη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης; Η Ευρώπη πολλαπλών κατευθύνσεων, μπορεί να δώσει λύση στη σημερινή διένεξη?,
Εδώ, δεν μπορεί να δώσει λύση στην οικονομική κρίση!  Συνεχώς πάμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Για τις ελληνοτουρκικές διαμάχες θα νοιαστεί?

Αν και είδαμε κάποιες αντιδράσεις, από τις πρόσφατες προσπάθειες της Τουρκικής κυβέρνησης, ενόψει δημοψηφίσματος, να συσπειρώσει τους εθνικιστές, εντούτοις βρισκόμαστε, ακόμη μακριά από την κοινή γραμμή- πολιτική που θα καθορίζει τις συμπεριφορές και τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.
Πού είναι η δημοκρατία; Πού βρίσκεται η ελευθερία της έκφρασης στην Ευρώπη;  Αναρωτιόταν ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με τις ακυρώσεις συγκεντρώσεων στη Γερμανία, αλλά και την απόφαση της  ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση της πτήσης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Κάποτε, πρέπει και η Ευρώπη να αντιδράσει. Σεβασμός στη ελευθερία, τον πολιτισμό, στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μερικές απο τις θεμελιώδεις αξίες του πολιτισμού μας.
Όσοι εξακολουθούν να αντιτίθενται στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν αποκτούν ηθική νομιμότητα ούτε το δικαίωμα να ορίζουν τις συμπεριφορές μας. Το ίδιο να σχύει και για τους ευρωπαίους πολίτες!!..

Αν και οι περισσότεροι, νιώθουμε πως η Ευρωπαική Ένωση, χάνει τον προσανατολισμό της, εντούτοις, το όραμα παραμένει ανοιχτό! Και είναι το μόνο που μπορεί να μας οδηγήσει ειρηνικά στο μέλλον...
Βέβαια, πολλά κρίνονται απο τη δική μας συνοχή και συνεργασία. Στόχος μας, να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές μας, να πάψουμε να βλέπουμε συνέχεια εχθρούς τριγύρω μας. Να ξεφύγουμε απο το ΄΄εμείς είμαστε΄΄, ΄΄σε εμάς τα οφείλετε΄΄. Να έχουμε στόχο και όραμα. Να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες , να απομακρύνουμε πρακτικές και απόψεις εθνικιστών και να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε απο τη μιζέρια μας!.. Καθώς προβλέπεται, δύσκολη συνέχεια.
Δεν μας χαρίζεται τίποτα! Μόνοι μας θα βρούμε τις λύσεις !
Απ΄ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, δύσκολα θα βρεθεί τρόπος προσέγγισης των δυο πλευρών.
Η ειρηνική ζωή, προυποθέτει αγώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου