Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Aντιλήψεις που συγκρούονται..

     Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης      

Μετά το πρωινό καφεδάκι, σκέφτηκα, καιρός για λίγη κιθαρίτσα.
Έλα όμως, που ο δαίμων παραμονεύει...Μοιάζει ανίκητος!
Επιζητά μάχη!..Και άντε πάλι, απ΄ την αρχή!
Αν και οι συνέπειες είναι γνωστές, λες, δεν πειράζει! Για ακόμη μια φορά, ας κάνουμε μια προσπάθεια να τον αποκεφαλίσουμε...Σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δικό μου..
Για να ισορροπήσεις ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα είναι δύσκολο, πρέπει να διαλέξεις!
Αυτού του είδους ΄΄ισορροπία ΄΄, είναι κακός σύμβουλος για την ψυχική υγεία. Δεν μιλάμε για πνευματική και συναισθηματική ισορροπία, που είναι απαραίτητη, αλλά για την επιλογή που πρέπει να κάνεις, ανάμεσα σε αντιλήψεις που συγκρούονται..
Οι επιλογές μας, είναι αυτές που καθορίζουν την εξέλιξη και την πορεία μας και πρέπει να είναι ξεκάθαρες!
Δεν μπορείς να ισορροπήσεις ανάμεσα στον φασισμό και τη δημοκρατία. Στον ρατσισμό και τον ανθρωπισμό. Στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία. Στον ορθολογισμό και τη δημαγωγία. Ανάμεσα στον λαικισμό, τις θεωρίες συνωμοσίας και την αλήθεια. Στον εθνικισμό, την ξενοφοβία και στις αξίες της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ανάμεσα σε προφήτες - σωτήρες, εκμεταλευτές και σε ανθρώπους που μοχθούν και εργάζονται για έναν καλύτερο κόσμο.
Ούτε μπορείς να αιωρείσαι στο κενό ή να αδιαφορείς και να νομίζεις, ότι όλα διορθώνονται απο μόνα τους και να μαδάς μαργαρίτες. Δεν λέω, όλα μας χρειάζονται! Μα και όσα εκφράζουμε, είναι απαραίτητα, για μια καλύτερη κοινωνία!..
Έτσι, όπως ακριβώς δεν μπορείς να ισορροπείς, έτσι δεν μπορείς και να αιωρείσαι.  Η ΄΄αιώρα΄΄ υπονομεύει κινδύνους και δεν οδηγεί πουθενά. Αιχμαλωτίζει τη σκέψη, αυξάνει τον συντηρητισμό, εγκλωβίζει τη λογική.  Άσε που μπορεί και να πέσεις(!)
Δεν σημαίνει, ότι δεν γίνονται λάθη από εσφαλμένη πληροφόρηση, εδώ όμως έχει να κάνει με αντιλήψεις που οδηγούν στο μίσος και το φανατισμό ...
Τώρα θα μου πείτε! Τι πιστεύεις εσύ, λίγο μας νοιάζει!...
Ίσως στο μέλλον, να ακούσω τις προτροπές της γυναίκας μου, να μην ασχολούμε και να ενδιαφέρομαι μόνο με τις χαρές της ζωής, αλλά προς το παρόν, λίγο δύσκολο! Δεν γίνεται να αδιαφορήσω, για όσα έχω ανάγκη να υπερασπιστώ, όπως μπορώ! Για άλλους είναι η γραφή, για άλλους η δράση! Έτσι είναι! Η υπεράσπιση, όσων θεωρούμε ότι εξυψώνουν τον ανθρωπισμό, βοηθούν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, απαιτούν συμμετοχή και ανταλλαγή απόψεων, έτσ ώστε να κατανοήσουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, αναδεικνύοντας τους φωτεινούς ανθρώπους που πιστεύουν στις ανθρωπινες αξίες και όχι να προσπαθούμε να ισορροπήσουμε πάνω σε ένα συνονθύλευμα αλλόκοτων σκέψεων, μύθων και ισχυρισμών. Πιστεύω είναι ευθύνη όλων μας!
Ερέθισμα για όλα αυτά που γράφω, απο ένα μηνυματάκι που πήρα, με την προτροπή να ξυπνήσουμε! Τον ρόλο των πολιτικών, που ορκίζονται στο εβραικό λόμπι, κ.ο.κ.
Μάλιστα, αρκετοί έχουν βαφτιστεί και με εβραικά ονόματα...
Δεν είνα λίγες φορές που ακούω κάτι τέτοιο. Απο πιτσιρικάς άκουγα, πολλές φορές για τα ΄΄καλά του ναζισμού΄΄, σχετικά με το ολοκαύτωμα των Εβραίων..
Να πω την αλήθεια, δεν με νοιάζει, αν κάποιοι, δεν βρούν ενδιαφέρον σ΄ αυτά πού γράφω και ούτε θέλω, να υιοθετήσουν τις δικές μου απόψεις. Εκείνο που με νοιάζει, είναι ο δημόσιος διάλογος με όσους νιώθω ότι καταλαβαινόμαστε στα βασικά σημεία και μέσα από ανησυχίες και στοχασμούς, να φτάσουμε όσο μπορούμε κοντά στην αλήθεια...Πάνω απ΄ όλα, να προωθήσουμε το μεγαλείο του ανθρωπισμού.
Ας μην ξεχνάμε τις γενιές που μεγαλώνουμε! Είναι επικίνδυνο να τις ποτίζουμε με το δηλητήριο του ρατσισμού και του εθνικισμού.
Δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα, ο αντισημιτισμός μας μάρανε!
Η ιουδαϊκή συνωμοσία πουλάει ακόμη και σήμερα και ο αντισημιτισμός καλά κρατεί..
Να ξεκαθαρίσω, πως δεν απορρίπτω τις συνωμοσίες και είναι λάθος να τις χαρακτηρίζουμε όλες παρανοικές. Γνωρίζουμε άλλωστε πως τα περισσότερα όσα γίνονται στον κόσμο, αποφασίζονται ερήμην μας, κεκλεισμένων των θυρών. Πολλά αγνοούμε και πολλές κρίσιμες αποφάσεις παίρνονται για εμάς, χωρίς εμάς!
Και φυσικά, καταδικάζω τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς εναντίον του Παλαινιστιακού λαού. Οι θηριωδίες δεν δικαιολογούνται, απ΄ όπου κι αν προέρχονται. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα στο όνομα του εθνικισμού, να διαπράτει εγκλήματα σε βάρος άλλων λαών και μάλιστα, να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που του είχαν φερθεί οι διώκτες του.
Υπάρχει όμως διαφορά, να θέτεις εύλογα ερωτήματα στον εαυτό σου, για όλα όσα διαδραματίζονται γύρω σου, να αγωνίζεσαι για τη διαφάνεια, από το να υιοθετείς ακραία σενάρια, να φαντάζεσαι αόρατους εχθρούς, να σκηνοθετείς παραμύθια και να τα πιστεύεις.
Επαναλάμβάνω δικαίωμα σου! Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης. Είναι από τα πιο πολύτιμα δικαιώματα του ανθρώπου. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως το δικαίωμα αυτό, είναι συνδεδεμένο με άλλα δικαιώματα.
Ακόμη και εκεί που υπάρχει η επιστημονική τεκμηρίωση, ορισμένοι αρέσκονται να επιμένουν σε ακραίες απόψεις..
Ο αντησημιτισμός και ο ρατσισμός αντί να καμφθούν, αντίθετα ενισχύονται. Σε έρευνα που έγινε στην Ελλάδα το 40% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά ή σχεδόν θετικά, ότι καλώς έγινε η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων και ένα 69% των ερωτηθέντων ενστερνίζεται αντισημιτικές απόψεις .
Αν αυτό το γεγονός δεν πρέπει να μας προβληματίζει, τότε τι πρέπει να μας προβληματίζει;
Αν η ελεύθερη έφραση σχετίζεται με αδιαφορία για τον συνάνθρωπο μας, αν νιώθουμε ευχαρίστηση με τέτοιες θυρωδίες. Αν τα μαζικά εγκλήματα της ιστορίας δεν μας προκαλούν φρίκη, τι παραπάνω να πω;
Για την ιστορία να πούμε, ότι συνολικά τα θύματα του ολοκαυτώματος ήταν έξι εκατομμυρία Ευρωπαίοι Εβραίοι . Ανάμεσα στους οποίους ένα εκατομμύριο παιδιά.
Και δεν είναι μόνο το ολοκαύτωμα των Εβραίων, στην μακρόχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. που πρέπει να μας προβληματίζει.
Η ιστορία είναι γεμάτη απο απεχθή εγκλήματα και δεν πρέπει να παραγράφονται ή να λησμονιούνται. Να διδασκόμαστε για το καλό της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης την λαών. Να μη ξεχνάμε! Ο Ελληνισμός έχει υποστεί αλλεπάληλες καταστροφές.
Δεν θα επεκταθώ στα αίτια του αντισημιτισμού. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πηγές που εξηγούν τις διακρίσεις και διώξεις στη σύγχρονη εποχή.
Κλείνω με τη φράση που υπήρχε σε ένα βιβλίο του Ουμπέρτο Εκο:
Οι Εχθροί πρέπει να εφευρίσκονται συνεχώς και να παρουσιάζονται με τρόπο απεχθή και τρομακτικό, προκειμένου να κρατιούνται «αιχμάλωτοι» οι λαοί.


Ο αγαπητός μας φίλος, Ιωάννης, δίνει την δική του επιστημονική ερμηνεία πάνω στο θέμα, για την
 πιθανή κοινωνικο-ψυχολογική σχέση πίσω από τις´´Αντιλήψεις που συγκρούονται´´.
Σύνδεσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου