Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Ανάπτυξη



Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης
Πρωινές σκέψεις, μελλοντικές ανησυχίες..
Αλήθεια, θα θέλατε μια Ελλάδα κάπως έτσι?

Ανάπτυξη ή υποβάθμιση?
Έχουν περάσει οι εποχές, όπως ήταν στην εποχή του Ικάρου, που δοκίμαζαν να πετάξουν με τη βοήθεια φτερών. Σήμερα χρησιμοποιούμε άλλα μέσα για να δραπετεύσουμε απο τις φυλακές μας και να ζεσταθούμε. Η λύση είναι οι υδρογονάνθρακες και όχι τα πούπουλα και τα κεριά, έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι μεγάλες εταιρείες και εμείς τα καταπίνουνε αμάσητα τα λόγια τα μεγάλα.
Η σταδιακή μετατροπή της μεσογείου σε παραγωγό υδαγονανθράκων θα μετατρέψει τη χώρα μας σε πυλώνα ανάπτυξης, όπως ακούμε από επίσημα χείλη εδώ και χρόνια. Είναι όμως έτσι?
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ήδη επισημαίνουν τον κίνδυνο απο τις εξορύξεις καθώς οι εξορύξεις θα γίνουν σε μεγάλα βάθη με άγνωστες ακόμη συνέπειες για το περιβάλλον. Τα οικονομικά επιχειρήματα που προβάλλονται, πως θα γίνουμε ένα κράτος με τεράστια οφέλη και πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή είναι τελικά φούμαρα.
Τρισεκατομμύρια σκοπεύουν να ξοδέψουν οι μεγάλες εταιρείες, καθώς οι ανάγκες κάλυψης των αναγκών είναι μεγάλες. Ήδη η Exxon Mobil και η Qatar petroleum ξεκινούν γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ., ενω απο το 2019 ξεκινούν στο Ιόνιο,στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και στο Κατάκολο.
Αναζητώντας στο διαδίκτυο πληροφορίες για την οικονομική ευρωστία των χωρών, εκτός απο τις ΗΠΑ και Καναδά, δεν βρήκα κάτι αξιόλογο που να φέρνει τρομακτικά κέρδη ή να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Πόλεμοι, ανταγωνισμοί, έλλειψη δημοκρατίας, ανεργία, ανισότητες, φτώχεια, προσφυγιά και κέρδη.. πολλά κέρδη για τις εταιρείες.
Αδιάφορες για την περιβαλλοντική ζημιά, βιοποικιλότητα περιοχών, εξαφάνιση ειδών κλπ.
Αντί να επενδύσουν περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνεχίζεται η τρέλα εξόρυξης και κατανάλωσης πόρων, χωρίς να υπολογίζουν το οικολογικό κόστος.
Ο μέχρι τώρα παραγωγικός ιστός της χώρας στηριζόταν σε διαφορετικο μοντέλο..Μην παρασυρόμαστε απο τρανές υποσχέσεις.. Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου