Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

«εμείς»

Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης


Τι εστί υπευθυνότητα?
Μπορούμε να αναλύσουμε την οικονομική κρίση, την κρίση αξιών, να κατανομάσουμε τους υπαίτιους των συμφορών, αλλά σπάνια μπαίνουμε στον κόπο να κάνουμε αυτοκριτική για τις δικές μας συμπεριφορές- επιλογές, να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας.
Οποιαδήποτε προσπάθεια και αν κάνουμε, θα αποτύχουμε, αν δεν αντιληφθουμε την ατομική μας ευθύνη απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας, δεν αλλάξουμε αντιλήψεις, πρακτικές, κουλτούρα του «εμείς».
Γιατί τα γράφω?
Διάβαζα εχθές ένα άρθρο στην καθημερινή http://www.kathimerini.gr/1002149/opinion/epikairothta/politikh/to-kakoma8hmeno-kai-h-gerontissa , για κάποιον νεαρούλη που πέταξε , υπό το αδιάφορο βλέμμα των γονιών του, ένα πλαστικό μπουκάλι στο πλακόστρωτο, ενώ παρακάτω υπήρχε κάδος ανακύκλωσης. Σε παρατήρηση ενός περαστικού, ο πατέρας εξαγριώθηκε ζητώντας και εξηγήσεις..
Το σκηνικό το έχω δεί άπειρες φορές και αρκετές φορές εξαγριώθηκα..Η ευρύτητα του φαινομένου είναι διαδεδομένη στο πανελλήνιο .. Θυμάμαι κάποτε σε μια παραλία, κάθισε ένας «κύριος» με δυο παιδάκια δίπλα μας. Μου έκαναν εντύπωση στην αρχή οι τρόποι του. Μέχρι και για τους κινδύνους στη θάλασσα μιλούσε..μέχρι εκεί όμως! Φεύγοντας άφησε ολόκληρο σκουπιδαριό απλωμένο γύρω μας..
Ήταν σαφές πως ο κόσμος περιστρεφόταν γύρω απο το άτομο του..Το δίκαιο και η ελευθερία είχε μόνο ατομικά θέλω..
Άναρωτήθηκα, αν ο ίδιος ζούσε σε μια άλλη χώρα θα το έκανε?
Πιστεύω πως όχι! Θα αποκόμιζε την κατακραυγή των γύρω του και ίσως, ένα τσουχτερό πρόστιμο.
Μου έλεγε πρόσφατα, ένας γνωστός μας, πως όταν πέταξε το άδειο πακέτο των τσιγάρων του απο το παράθυρο του ατοκινήτου στον δρόμο, ο γερμανός πεθερός του, φρενάρησε, γύρισε πίσω και ευγενικά του ζήτησε να κατέβει να το πάρει..Από τότε δεν το ξέχασε!
Να μην σας πω για τον φίλο μου τον Γιάννη, που έτσι και βρεθείς μαζί του σε παραλία με σκουπίδια ξεχνάς πως πήγες για μπάνιο και ολημερίς μαζεύεις σκουπίδια.
Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να μιλάμε για πολιτισμό, αν και οι ίδιοι μας δεν συμβάλουμε στην ανάπτυξη και την κατανόηση του πολιτισμού.
Πέρυσι ευχόμουν να αποκτήσουμε αυτογνωσία.Να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να τον αφουγκραστούμε καλύτερα, να ανακαλύψουμε τις αδυναμίες μας, να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας. Αλλάζοντας τον εαυτό μας, ο κόσμος έχει περισσότερες ευκαιρίες να αλλάξει, να γίνει πιο ανθρώπινος!
Φέτος θα συμπληρώσω και την αυτοσυνειδησία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου