Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

φαύλος κύκλος

Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Οι δωροδοκίες, υπερτιμολογήσεις, παραπλανήσεις, προμήθειες, διαπλοκές και διάφορες άλλες παράνομες πρακτικές, ήταν και είναι απο τις πιο αγαπητές μεθόδους των μεγάλων εταιρειών να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη. Παρόλο που υπάρχει ευρωπαική υπηρεσία καταπολέμησης απάτης και διαφθοράς, οι ευρωπαικοί μηχανισμοί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Το κόστος διαφθοράς στην Ε.Ε ετησίως, υπολογίζεται γύρω στα 120 δις ευρώ, σύμφωνα με έρευνες.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι παράνομες χρηματοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων, αδιαφάνεια στα οικονομικά τους και ένα σωρό άλλες μηχανογραφίες.

Ακόμη και εμείς, στην μικρή Ελλάδα μας! Μην μου πείτε δεν γνωρίζετε τα φεκελάκια, απο τις δικές μας μικρές συναλλαγές με κάποιους ΄΄γιατρούς΄΄, κάποιους ΄΄κρατικούς λειτουργούς΄΄ κ.ο.κ.;
Ένας φαύλος κύκλος που δεν κλείνει ποτέ! Γιατί άραγε;
Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, πιστεύω, βρίσκεται στην μέχρι τώρα αποτυχία των πολιτικών να πάρουν όλα εκείνα τα θεσμικά μέτρα που να εμποδίζουν τέτοιες πρακτικές.. Είναι η αδυναμία τους να χειριστούν με σοβαρότητα τα προβήματα και να δώσουν λύσεις. Το βλέπουμε όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε εθνικά θέματα.
Πάρτε το τελευταίο παράδειγμα της Novartis. Μια τρύπα στο νερό, όπως ακριβώς και το είχαμε προβλέψει. Ένα φιάσκο από την πλευρά της πολιτικής εξουσίας, αντικαθιστώντας μάλιστα και την δικαστική στην ετυμογορία. Το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να στοχοποιήσει ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, ανυπαρξίας μάλιστα στοιχείων.
Κανένας δεν γνωρίζει που θα οδηγηθεί η υπόθεση. Οι αληθινοί υπεύθυνοι- καταχραστές- μιζαδόροι, μακάρι να πληρώσουν!
Οι παράνομες πρακτικές της εταιρείας δεν είναι σημερινές και αρκετές φορές καταδικάσθηκε παγκοσμίως και πλήρωσε χρηματικά πρόστιμα. Ξαφνικά κατάλαβαν κάποιοι πως είναι σκάνδαλο μεγάλου μεγέθους;
Τα εύκολα τα κάνουμε δύσκολα και δημιουργούμε εντυπώσεις που δεν χρίζουν σοβαρού σχολιασμού. Τελικά, όλες τις παθογένειες τις έχουμε αναγάγει σε καθημερινό τρόπο ζωής.
Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές ή λανθασμένες πολιτικές επιλογές που έχουν φέρει τον Ελληνισμό σε αδιέξοδο.. Όλα για το θεαθήναι!
Μερίδιο ευθύνης φέρνει και η ελίτ της χώρας που αδιαφορεί σε γενικές γραμμές για την κατάσταση, που έχει εδώ και χρόνια διαμορφωθεί, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. 
Σε όλα αυτά, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και την καθυστέρηση απονομής δικαισύνης.
Φοβάμαι πως το μέλλον μας επιφυλάσσει δυσκολίες και κινδύνους. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη δική μας στάση. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των πολιτών και όχι σε κάποιους γελωτοποιούς.
Ένας φαύλος κύκλος, που όσο και αν ψάξεις, δεν μπορείς να βρείς την αρχή να ξεκινήσεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου