Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Προσωπικά δεδομένα

Bildergebnis für clip art free ..verbotΓράφει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Μια προσωπική εμπειρία, μια είδηση στο ραδιόφωνο, αλλά και κάποια κακόβουλα σχόλια που είδα στο Facebook για δημόσιο πρόσωπο, ήταν οι λόγοι που με οδήγησαν στο να γράψω λίγα λόγια για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Τι γίνεται όταν φωτογραφίες, δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, κακόβουλα σχόλια προβάλλονται δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης?
Παρακάτω αναφέρω τρεις περιπτώσεις για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα..
1.Όταν η τρέλα πάει και παρκάρει όπου γουστάρει και εσύ την περιγράφεις, η μία περίπτωση.
2.Ανάρτηση φωτογραφιών από πρόσωπα, χώρους εργασίας χωρίς συγκατάθεση, αναδημοσίευση άρθρων, η δεύτερη περίπτωση.
3.Κακόβουλα σχόλια που ευτελίζουν δημόσια ένα πρόσωπο, η τρίτη περίπτωση
Ας τα εξατάσουμε από την αρχή..
1.Προσέφυγε στην δικαιοσύνη και ζήτησε αρχικά 70.000 ευρώ από την κυρία που ανάρτησε δημόσια φωτογραφία του οχήματος που στάθμευσε σε χώρο ΑΜΕΑ. Αν και είναι σίγουρο πως το αίτημα του θα απορριφθεί και θα επιβαρυνθεί με τα δικαστικά έξοδα, το περιστατικό ξαναβγάζει στην επιφάνεια τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν παραβιάζοντας τον νομό περί πνευματικής ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Επειδή όμως η περίπτωση έχει να κάνει με πληροφορίες γενικότερου ενδιαφέροντος που αφορούν το κοινωνικό σύνολο, το δημόσιο συμφέρον και περιγράφει κάποιες νοσηρές συνήθειες, θεωρώ πως δεν έχει να κάνει με προσωπικά δεδομένα. Μακάρι ο τύπος να φάει ένα γερό πρόστιμο για να του κοπεί ο βήχας! Καλύτερα όμως να μην βγάζουμε συμπεράσματα πριν απο την τελική απόφαση, γιατί πολλά έχουν δει τα ματάκια μας!



2.Ένα δεξί κλικ, αντιγραφή και αναδημοσίευση χωρίς να αναφέρεις  την πηγή, κοινοποίηση φωτογραφιών χωρίς συγκατάθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Πότε μπορεί μια εικόνα να αναρτηθεί σε κοινωνικά δίκτυα; Δηλαδή κάθε φορά που φωτογραφίζω κάποιον και δημοσιεύω τη φωτογραφία στο διαδίκτυο, πρέπει να ζητήσω εκ των προτέρων την άδεια;
Ο νόμος λέει: Όχι! "Εάν υπάρχουν πχ. εκατοντάδες άνθρωποι στην εικόνα και η εικόνα δεν προσβάλει κάποιον έχουμε το δικαίωμα και δεν υπάρχουν συνέπειες.
Συνήθως όταν γίνεται μεταξύ φίλων, σε μια γιορτή, είναι αυτονόητο να μην ζητάμε άδεια. Αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη είμαστε υποχρεωμένοι να την σεβαστούμε και να την διαγράψουμε..Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Σε περίπτωση ενηλίκων, που κάποιος κινηθεί νομικά, συνήθως ο δικηγόρος στέλνει μια προειδοποίηση στην οποία ζητά την άμεση αφαίρεση του περιεχομένου και ο παραβάτης καλείται να υπογράψει μια δήλωση να μην διαπράξει παρόμοιες παραβιάσεις στο μέλλον. Εάν την υπογράψει και δεν συμμορφωθεί με αυτήν, αντιμετωπίζει αυστηρότερες ποινές.
Για τους ανήλικους, παιδιά κάτω των 15 ετών ο νόμος είναι αυστηρότερος.
Άκουσα εχθές στο ραδιόφωνο πως μια κυρία κινήθηκε νομικά για ανάρτηση φωτογραφίας ανηλίκου που ήταν ο εγγονός της. Ο νόμος ορίζει πως για παιδιά κάτω των 14 ετών χρειάζεται συγκατάθεση και των δύο γονέων. Είναι κάτι που παραβιάζεται συχνά από τους γονείς, αλλά και από τους δασκάλους. Η δημοσίευση φωτογραφιών ανηλίκων έχει νομικές συνέπειες και μπορεί να κινηθεί αργότερα και το ίδιο το παιδί νομικά.
Φωτογραφίες από τους χώρους που εργάζεστε χωρίς την συγκατάθεση του εργοδότη θα είναι καλύτερα να αποφεύγονται.
Η αντιγραφή άρθρων χωρίς την άδεια του δημιουργού ή χωρίς να αναφέρεται η πηγή είναι παράνομη, καθώς αποτελεί λογοκλοπή.
Στις βιομηχανίες μουσικής και ταινιών οι νόμοι είναι πιο αυστηροί για πειρατική δραστηριότητα. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν πάρα πολλοί που προασπίζονται το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης μεταξύ φίλων ή μιας κοινότητας.

3.Πάμε τώρα σε κακόβουλα σχόλια που ευτελίζουν πρόσωπα δημόσια, ρητορική μίσους. Εδώ ναι, τέτοια σχόλια μπορούν να μας δημιουργήσουν προβλήματα!
Ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν σταματά στα κοινωνικά δίκτυα. Σε περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων του νόμου και αξιόποινων πράξεων, όπως η δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών, σοβαρή δυσφήμιση ή κακόβουλες προσβολές, μπορεί κάποιος να υποβάλλει καταγγελία απευθείας στην αστυνομία και η αξίωση αποζημίωσης μπορεί να είναι υψηλή αν κινηθεί νομικά και κρίνει το δικαστήριο πως έβλαψες τη φήμη του απεικονιζόμενου προσώπου.
Τι γίνεται όμως με την ελευθερία έκφρασης?

Βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο για μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφορά την ελευθερία έκφρασης και δικαιώνει δυο ανθρώπους που είχαν κάνει επικριτικά σχόλια. Πηγή: Lawspot. Νομικά Νέα.

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/eleytheria-tis-ekfrasis-kai-dimosia-kritiki-se-politiko-prosopo-i-frasi-eisai-o-pio

Το άρθρο 10, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - Ελευθερία έκφρασης, αναφέρει πως κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, γνώμης και μετάδοσης πληροφοριών.
Γι΄ αυτό, μην φοβάστε να γράψετε, να αναδείξετε τα προβλήματα, να κάνετε κριτική ή να σατιρίσετε δημόσια πρόσωπα. Το χιούμορ και η σάτιρα ήταν από την αρχαιότητα πτυχή πνευματικού πολιτισμού και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι!
Όμως μην παρασύρεστε! Τα κακόβουλα σχόλια ή οι απρεπείς χαρακτηρισμοί δεν είναι κριτική ή χιούμορ και ίσως μια μέρα βρεθείτε προ εκπλήξεων!
Τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν θα ήταν εγγυημένα αν δεν υπήρχαν και κάποιοι κανόνες..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου