Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Μασάλια από το Καρλί..

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερόΓράφει ο Απόστολος Πουτουλούδης


Για να αποσυμφορήσουμε λίγο το τεταμένο κλίμα των ημερών, αλλά και να διώξουμε το φόβο και το άγχος από τον καινούργιο ιό, τον κορωνοϊό (τ΄ αδειάσαν τα ράφια), θα σας αναφέρω δυο περιστατικά που συνέβησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, γαι να δείτε πως αντιμετώπιζαν στο χωριό μου Χιονάδες τις ασθένειες. Εκτός από την καλή διάθεση και το χιούμορ που ως επί το πλείστον μας χαρακτηρίζει εμάς τους Καρλιώτες😏, ήμασταν και ευρηματικοί🧐 από πάππου προς πάππου, που λέει και το μασάλι..
Ελλείψει επιστημονικής γνώσης👨‍🎓, ιδίως σε παλαιότερες εποχές, όχι πως δεν συμβαίνει και σήμερα, οι άνθρωποι αναζητούσαν λύσεις, έπαιρναν προφυλάξεις και σκαρφιζόταν διάφορα τεχνάσματα για όσα τους ανησυχούσαν ή και για να αποφύγουν διάφορους κινδύνους.
Ως γνωστόν η πανούκλα (πανώλη), είχε σαρώσει την Ευρώπη και την Ασία τον 14ο αιώνα με 100 εκατ. νεκρούς. Μόνο στο Λονδίνο πέθαναν περίπου το 50% των κατοίκων. Εξάρσεις λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής, φτώχειας, πολέμων, είχαμε και αργότερα τον 18ο και 19ο αιώνα..
Από όσα έχω ακούσει, το χωριό μας Χιονάδες είχε μεταφερθεί από την περιοχή “Αξιφάκι” στην σημερινή περιοχή, περίπου προς τος τέλος του 19ου αιώνα, περίπου το 1890 εξαιτίας ενός λοιμού, πιστεύω της πανώλης, όπως μου έχουν αναφέρει. Ευρήματα, όπως κεραμικά έχουμε δεί ουκ ολίγες φορές σε εκείνη την περιοχή
Ποια ήταν όμως τα μέτρα προστασίας ώστε να μην περάσει η νόσος στο καινούργιο χωριό?
Απίστευτο και όμως αληθινό! Είχαν περιφράξει με σχοινί την τοποθεσία του παλιού χωριού για να σταματήσει η νόσος εκτός των καινούργιων συνόρων, σαν το σημερινό φράγμα του Έβρου..εεε, τα κατάφεραν!
Η δεύτερη περίπτωση ήταν η πιστοποίηση της υγείας. Περίπου το 1940, την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, είχαν δημιουργήσει μια γαλαρία σε έναν λοφάκο, στην περιοχή “Κριά” , από την οποία περνούσαν τα παιδιά. Στην απέναντι πλευρά τους έβαζαν μια στάμπα από κάρβουνο για πιστοποίηση και όλα μέλι γάλα. Δεν τους πλησίαζε καμιά ασθένεια!
Τα χρόνια περάσαν..από τότε ανακαλύφθηκαν εμβόλια, εκατοντάδες φάρμακα αλλά και κάρτες υγείας.. Ως πρωτοπόρους όμως των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής νομίζω χρειάζεται να μας γίνει μια παγκόσμια αναγνώριση...δεν μας έδωσαν ούτε μια τιμητική πλακέτα!😟



Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σπίτι, δέντρο, σύννεφο, φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες
ΥΓ. Ευχαρίστως να ακούσουμε παλιές ιστορίες, περιγραφές από άλλες εποχές και από άλλα χωριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου