Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Η έξαρση βίας

Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Αντιμέτωποι με την βία στην χώρα μας..
Δραματικές στιγμές ζεί 52χρονος στην Κηφισιά όταν κακοποιοί τον τραυμάτισαν σοβαρά ..
Δεν είναι φυσικά το πρώτο και ούτε θα είναι το τελευταίο περιστατικό βίας, όπως φαίνεται...
Θα μπορούσε να είναι κάποιος απο εμάς, αλλά δεν είναι!..Ευτυχώς θα πουν οι περισσότεροι!..Όμως κανένας δεν ξέρει? Ίσως αύριο, κάποιοι γνωστοί μας να βιώσουν κάτι παρόμοιο ή ακόμη και εμείς οι ίδιοι...?
Τα φαινόμενα βίας καθημερινά. Οι σημερινές κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με καταστάσεις μη διαχειρίσημες. Διαρκείς και επαναλαμβανόμενες σκηνές βίας και ανομίας που προσβάλλουν την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια.
Αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, ενδοοικογενειακή, σχολική και ρατσιστική βία, μίσος, εκφοβισμοί, εκβιασμοί, καταστροφές δημοσίων κτιρίων και ιδιωτικών περιουσιών, οργανωμένο έγκλημα, οπλοφορία ...
Απ΄ όλα έχει ο μπαξές..τι να πρωτοδιαλέξουμε?
Πολλά τα αίτια.. θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κοινωνικές ανισότητες, την κρατική αδιαφορία, τον φανατισμό, την απαξίωση της ζωής, την παιδεία , τον τρόπο ζωής, την καταναλωτική κοινωνία, τα κοινωνικά δίκτυα, την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης και ατιμωρησίας..θα βρίσκαμε πάρα πολλά..
Δίκαιες κοινωνίες δεν υπήρξαν και δεν θα υπάρξουν ποτέ! Μακάρι να υπήρχαν!
Οι νόμοι όμως, πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα και χωρίς να ψάχνουμε διακιολογίες μόνο στα κοινωνικά αίτια.
Πρέπει να καταλάβουμε πως ένα απο τα μεγαλύτερα κοινωνικά αγαθά του πολίτη είναι και η ασφάλεια. Η ευθύνη είναι όλων μας.
Φανταστείτε σε μια οικογένεια ο σύζυγος, με ΄΄παιδεία΄΄, ο οποίος κατέχει και μια δήθεν ΄΄κοινωνική θέση΄΄ στα μάτια άλλων, να χρησιμοποιεί βία στη γυναίκα του ή στα παιδιά του και να τον δικαιολογούμε ψάχνοντας τα αίτια στην τραυματική - παιδική του ηλικία ή στις δυσλειτουργίες του.. Ο κάθε άνθρωπος είναι και οι υπόλογος των πράξεων του..Υπόλογη είναι και η πολιτεία που τον ανέχεται..
Τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών πρέπει να προστατεύονται..΄΄Τελεία και παύλα΄΄!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου