Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Άντρες παλιάς κοπής και πώς να τους ξεχωρίσεις.


Της Χριστίνας Ντεχόλα

Ανάμεσα σε χιλιάδες κόπιες ανθρώπων, εκεί κάπου στο ημίφως ενός κεριού με άρωμα βαρύ και ξυλώδες, χαμένοι στις σελίδες ενός βιβλίου που θα γράφτηκε κάπου μισό αιώνα πριν . Ή μπορεί να τους βρεις να ταξιδεύουν στα μονοπάτια του μυαλού και της μουσικής τους. Τυχοδιώκτες της σκόπιμης σιωπής τους, κρατώντας ένα ποτήρι σκωτσέζικο ουίσκι δίχως πάγο . Βρίσκονται πάντα εκεί που θέλουν να βρίσκονται και ποτέ εκεί που δεν επέλεξαν. Αυτοί είναι οι άντρες παλιάς κοπής. Κι όσο κι αν καταφέρεις να τους ξεχωρίσεις μέσα στο πλήθος, δεν μπορείς να τους εντυπωσιάσεις. 

Ασχέτως αντικειμένου, οι άντρες παλιάς κοπής αγαπούν να γνωρίζουν. Ενημερώνονται, διαβάζουν και μοιράζονται τη γνώση τους. Δεν αντέχουν να είναι μέτριοι. Είτε είναι τεχνίτες, επιστήμονες, δάσκαλοι , επιχειρηματίες  μουσικοί και καλλιτέχνες, θέλουν να είναι οι καλύτεροι που μπορούν να είναι. Δε σταματούν να μελετάνε το αντικείμενο τους και φιλοδοξούν όσο ζουν και αναπνέουν. 
Αγαπούν να φορούν το λευκό τους πουκάμισο σε γιορτές, το καλό τους ρολόι όταν συνοδεύουν μια γυναίκα , και το μοναδικό τους άρωμα που μαρτυρά την παρουσία τους.

Φροντίζουν να είναι φρεσκοκουρεμένοι και αρρενωποί. Ξέρουν να χειρίζονται τη γλώσσα σωστά κι επιτηδευμένα και σε κάθε τους χειραψία σου αφήνουν ως ανάμνηση το after shave τους για να τους θυμάσαι, ακόμη κι όταν δεν θα είναι πλέον τριγύρω.


Μισούν τα συγκυριακά πράγματα και τις μόδες. Συνήθως είναι αναχρονιστές και τα γούστα τους πηγάζουν από άλλη δεκαετία. Ξέρουν πάντα τι θέλουν και θα το πουν. Χωρίς υπεκφυγές, χωρίς υπονοούμενα, χωρίς κωδικοποίηση. Κι αν δε στο πουν σημαίνει σαφέστατα πως δεν πρέπει να ρωτήσεις. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο παράδειγμα από την ατάκα του John Dillinger που υποδύθηκε ο Johnny Depp στο Public Enemies “I like baseball, movies, good clothes, fast cars, whiskey and you... What else you need to know?”

Δε θα ξόδευαν το χρόνο τους ποτέ με κορίτσια της σειράς. Βγαίνουν μόνο με πραγματικές γυναίκες. Εκείνες που τους κοιτούν μέσα στα μάτια και δεν φοβούνται να κοιτάξουν πίσω από το τείχος, τον σκονισμένο κόσμο που κρύβεται μέσα του. 

Εκείνες που μπορούν να κρατήσουν στα χέρια τους μια ήδη ραγισμένη καρδιά χωρίς να τρεμουλιάσει η ράχη τους. Έτσι τις επιλέγει ως αντάξιες του λιγοστού χρόνου του. Κι αυτό γιατί εκείνες μόνο μπορούν να δουν πίσω από το τείχος, και πίσω από τον σκονισμένο αυτό κόσμο τον άντρα παλιάς κοπής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου