Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Πέρα απο την λάμψη

Σαντορίνη
«Η ψυχή», είπε, «ενός προορισμού είναι σαν την παρθενιά, φτάνει μια φορά για να τη χάσεις»..λόγια του ταξιδιωτικού συγγραφέα Doug Lansky..       
                                                                    Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης


Η Σαντορίνη, λένε πως είναι από τα ομορφότερα νησιά του πλανήτη. Χιλιάδες επισκέπτες, έρχονται απο κάθε άκρη της γης να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα απο την Οία. Να περπατήσουν στα λιθόστρωτα καλντερίμια της, να ζήσουν μια ρομαντική περιπέτεια, μια αξέχαστη εμπειρία και να απολαύσουν την εντυπωσιακή θέα της καλδέρας.
Έτσι όπως αναδύονται τα νησιά γύρω από την καλδέρα, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, που ίσως να μην υπάρχει όμοιο στον κόσμο.
Πέρα όμως απο τα εντυπωσιακά χρώματα της θάλασσας, το απέραντο γαλάζιο ή της ιδιόρρυθμης τεχνικής των κάτασπρων σπιτιών που κρέμονται στους βράχους, υπάρχουν και τα σημάδια του χρόνου, αλλά και τα σημάδια των τουριστών.


Τα σημάδια του χρόνου

Τα σημάδια του χρόνου είναι τα γεωλογικά αποτυπώματα, οι διαφορετικές αποχρώσεις που άφησαν οι ηφαιστειακές εκρήξεις στα τοιχώματα του βράχου και αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές ημερομηνίες δημιουργίας τους. Τα σημάδια αυτά, μας ξετυλίγουν το κουβάρι της γεωλογικής εξέλιξης του νησιού, κάτι σαν τις δικές μας ρυτίδες που προδίδουν την ηλικία μας.  Ένας ιστορικός χάρτης, μια πορεία στον χρόνο που σε γοητεύει. Η φαντασία θα σε ταξιδέψει στη Μινωική εποχή, θα ανατρέξει σε διάφορες θεωρίες που υποστηρίζουν την άποψη πως εδώ βρισκοταν η Ατλαντίδα, θα σε βάλει σε άλλες διαστάσεις.. 

Από την άλλη τα "σημάδια" των τουριστών . Μια σύγχρονη ιστορία, που δεν γνωρίζω κατά πόσο θα οφελήσει μακροπρόθεσμα τις τοπικές κοινωνίες.. 
Τα "σημάδια", είναι μια αλληγορική έννοια που χρησιμοποιώ για τον υπερ-τουρισμό και όσες αλλαγές επιφέρει η "εισβολή" των τουριστών σε νησιά, εκεί που ήδη υπάρχει κορεσμός επισκέψεων.



Περιμένοντας το ηλιοβασίλεμα..όπως κρέμονται έτσι και γίνει κάποιος σεισμός , οι μισοί θα βρεθούν μέσα στην καλδέρα..

Στην τελευταία μας επίσκεψη σε κάποια νησιά (Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο, Ίο, Σαντορίνη), μπόρεσα να βγάλω και πάλι κάποια συμπεράσματα για την τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Στην τελική ανάλυση, τι είναι ανάπτυξη; Την ακούμε τόσο συχνά απο τους πολιτικούς, που έγινε καραμέλα στα λόγια τους και κοντεύουμεμε να πιστέψουμε πως ήδη υπάρχει..Είναι το κέρδος, που μπορεί να είναι προσωρινό, ένας γενικός αξιακός δείκτης  σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά ή μια σταδιακή αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, στηριζόμενο και σε άλλους παραμέτρους, όπως είναι ο πολιτισμός, η γλώσσα, η παράδοση κ.ο.κ.?

Πριν από καιρό, είχα αναφερθεί στα αρνητικά του μαζικού τουρισμού.
Για περισσότερα: https://lackybreak.blogspot.com/2017/07/blog-post_22.html#more

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως η άνοδος του τουρισμού στη χώρα μας δεν έχει οικονομικά οφέλη. Σε μια περίοδο που τόσα περάσαμε και συνεχίζουμε περνάμε (η πλειοψηφία του λαού), ο τουρισμός ήταν μια ανάσα για τους επιχειρηματίες και τα έσοδα του κράτους.
Η νέα μόδα

Όμως, όσοι από εμάς, ζήσαμε σε άλλες εποχές (όχι φυσικά στη λίθινη εποχή), ίσως στα μάτια μας όλη αυτή η ασφυκτική ζωή με την πολυκοσμία να φαντάζει σαν ένα κακόγουστο αστείο..
Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το φαινόμενο...και οι ίδιοι μπορείτε να το διαπιστώσετε και σε πιο κοντινές διαδρομές, ακόμη και στα δικά μας μέρη, στην Αλεξανδρούπολη και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
Είμαι της γνώμης, όπως λειτουργούμε και λειτουργούσαμε (έχει αποδειχθεί άλλωστε), χωρίς σχεδιασμό και με προχειρότητες τα οφέλη είναι μόνο προσωρινά.
Η ανάπτυξη, δηλ. τα αφέλη, πρέπει να συμπορεύονται με ένα σχέδιο που να ρυθμίζει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον. 
Η αειφόρος ανάπτυξη ή βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό  είναι κάτι που συζητείται εδώ και καιρό, χωρίς όμως να δώσει ακόμη τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Έχει να κάνει με την ποιότητα, τον χαρακτήρα του τόπου, τις συνήθειες, την εργασία,την οικολογία, την δόμηση, δημόσιες υποδομές και πολλά άλλα.
΄Ενα μικρό παράδειγμα που έχει να κάνει με τις υποδομές, την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση. Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης είναι σε άθλια κατάσταση και συγκαταλέγεται απο τα χειρότερα παγκοσμίως. Κανένας εδώ και χρόνια δεν έκανε το παραμικρό, αν και έχουν υπάρξει κοινοτικοί πόροι για βελτίωση υποδομών. Να φανταστείτε την καλοκαιρινή περίοδο μέχρι και 100 αεροπλάνα προσγειώνονται καθημερινά. Τραγική εικόνα, που την παίρνεις μαζί σου όταν φεύγεις. Τώρα που φέραμε την Fraport, για να δούμε, τι θα δούμε? Άξιοι της μοίρας μας, όταν δεν μπορούμε να πετύχουμε τα απλά απο μόνοι μας!

Τα προσωρινά κέρδη, η λογική "σήμερα κονομάμε", δεν φέρνουν και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τώρα θα μου πείτε μερικοί, τι να κάνω εγώ? Εγώ θα σώσω τον κόσμο? Σίγουρα όχι! Αν και η ευημερία μας εξαρτάται απο τις προσωπικές  μας επιλογές, εν τούτοις υπάρχουν και άλλοι παράμετροι, που μπορούν να επηρεάσουν το σύνολο. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να περάσουμε ατομικά υπέροχα ή να πετύχουμε επαγγελματικά στη ζωή μας. Αν όμως, η ατομική ευχαρίστηση δεν συνοδεύεται με το καλό του γενικού συνόλου, για μένα δεν είναι λύση. Μου θυμίζει τα ταχταρίσματα, όταν η μάνα κουνούσε το μωρό στην κούνια και του σιγοτραγουδούσε. 
Το παιδί μας ναν' καλά
κι ας ψοφήσουν χίλια αρνιά
χιλ' αρνιά, χίλια κατσίκια
και του Μπέη του κορίτσια.

Για να μην σας κουράσω περισσότερο, με αρνητικά στοιχεία, ας μείνουμε στην ομορφιά, γιατί όπως και να ΄χει, η Σαντορίνη είναι ένα μέρος που αφήνει την φαντασία να καλπάζει, για διάφορους λόγους. Αρκεί να έχεις διάθεση να θαυμάσεις όσες ομορφιές απλώνονται μπροστά σου.

Το ηλιοβασίλεμα απο την Οία
Όσα αρνητικά καμιά φορά αναφέρουμε, δεν το κάνουμε απο κακή διάθεση ή για να χαλάσουμε την εικόνα του τόπου μας. Το κάνουμε απο αγάπη γι΄ αυτήν την χώρα. Θέλουμε τα δάκρυα μας, να είναι δάκρυα χαράς. Να καυχιόμαστε γι΄αυτήν την χώρα!
Τίποτα περισσότερο δεν προσδοκούμε..


Λίγα λόγια και για το όνομα Σαντορίνη. Το όνομα Σαντορίνη το πήρε απο τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους. Στην περιοχή της Περίσσας υπήρχε ένα προσκύνημα αφιερωμένο στη νεαρή μάρτυρα Αγία Ειρήνη και έτσι το ονόμαζαν και οι ναυτικοί. Οι Βενετοί το μετέτρεψαν σε Σαντ΄ Ειρήνη και τελικά παρέμεινε Σαντορίνη. Στη Βικιπαίδεια διαβάζουμε: Πριν τη μεγάλη ηφαιστειακή καταστροφή των προϊστορικών χρόνων η νήσος ήταν στρογγυλή και είχε το όνομα Στρογγύλη, ενώ αργότερα απέκτησε τα ονόματα Καλλίστη ή Καλλιστώ (από το αρχαίο καλλίστη «η ομορφότερη»), Φιλητέρη ή Φιλωτέρα, Καλαυρία, Καρίστη, Τευσία, Θηραμένη καθώς και Ρήνεια.

Και κάποιες πρόσφατες φωτογραφίες απο το τελευταίο μας ταξίδι..






Ένα μικρό χρονολόγιο με σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του νησιού απο το 1204, την άλωση της Κωνσταντινούπολης απο τους Φράγγους. Βρίσκεται στο «Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη», στο χώρο του Μουσείου, όπου φιλοξενούνται παλαιές φωτογραφίες, παλαιά ιστορικά Θηραϊκά έγγραφα, έργα ζωγραφικής που δωρήθηκαν απο την οικογένεια Πίντου, κοσμήματα, πετρώματα Σαντορίνης και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ...Μέχρι και συγχγωρητική επιστολή του Πάπα θα βρούμε..Στην ξενάγηση, η συμαπαθεστάτη κυρία Ευαγγελία, πρόθυμη να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία του νησιού..



Φωτογραφίες που βρίσκονται στο Μέγαρο Γκύζη από τον τρομερό σεισμό του 1956.



    












Ηλιοβασίλεμα στην Πάρο

Χωριό Λεύκες,Πάρος


Νάουσα, Πάρος


Ηλιοβασίλεμα στην Πορτάρα της Νάξου, σήμα κατατεθέν του νησιού.

Στα σοκάκια της Χώρας, Νάξος


Στο σπήλαιο της Αντιπάρου, σε ένα απο τα ομορφότερα της χώρας μας. Δυστυχώς κάποιοι είχαν την φαεινή ιδέα να αφήσουν τα αποτυπώματά τους.



Με την κοσμοσυρροή, θα φοβόμαστε και να κολυμπήσουμε..

Ίος

Ίος

Φηρά, Σαντορίνη

Οία

Ημεροβίγλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου