Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Κωνσταντής και το κορίτσ΄ι που πρίσκι απ΄τα φασούλια΄΄

Θεατρική θρακιώτκ΄η παράσταση



Κατόπιν πιέσεως απο τον πρωταγουνιστή κι επειδή δεν θέλω να τον πάρ΄ άλλη εταιρεία και να τον κλείσει σε κανένα κλουβί και δεν θα τον βλέπουμε, αποφάσισα να τον βάλω να παίξ΄ ι πρώτο ρόλο με χρυσά γράμματα, σε ευρωπαικής εμβέλειας, κλασικό- θρακιώτικο – δραματικό έργο, μεταφερμένο από τον Αποστουλάριο στη σύγχρουνη εποχή, με φουρισιές του 1821, μεξικάνκις και ιταλικές για να κάν΄ι διεθνή καριέρα..

Επιλέγω και πάλι τις πιο δραματικές σκηνές, όπου ακούγονται κάτ΄ι φωνές, που δεν μπορείς να καταλάβ΄ ένας θεατής περί τίνος ακριβώς πρόκειται, αν δεν τα εξηγήσουμε, αλλά και μια σκηνή που συζητούν δυο φίλοι τ΄ , για τα χαίρια τ΄ Κωνσταντή..Αν και πάλι δεν είναι ευχαριστημένος, θα τον βάλου να παίξ΄ σι μουνόπρακτο..κι άμα πάλι δεν είνι ευχαριστημένος, τι να πώ? Ας τον κρίν΄το κοινό! Ας πάρ΄τα ζτράνια τ΄ και άι στην ευχή τς Παναγιάς!

Τίτλος του έργου
΄΄Κωνσταντής και το κορίτσ΄ που δεν φαίνιτ.ι΄΄. Σε άλλες χώρες κυκλοφορεί και ως ΄΄ Κωνσταντής και το κορίτσ΄ι που πρίσκι απ΄τα φασούλια΄΄..

Το έργο μοιάζ΄ πολύ με το ΄΄Ρωμαίος και Ιουλιέτα΄΄ , αλλά και μι τ΄άλλο το θκό μας, τον Ερωτόκριτο..
Σίγουρα ο Σεξ-πυρ εμπνεύστηκε απο το προυτότυπο..όνομα κι αυτό ΄΄Σεξ- πυρ΄΄? Δηλαδή ΄΄Σεξ κοντά στην πυρωστιά΄΄ ..Λες και αλλού δεν μπουρούσι να κάν΄ι σεξ? Τέλος πάντων!

Βρισκόμαστι έξω απο το σπίτι τς λεγάμινις...
Ο Κωνσταντής φτάνει με τα γιορτινά τ΄, καβάλα σε γκατζιόλ΄, μαζί με τον υπηρέτ΄ι τ΄, τον Βαλταζάρ ..Είχε κι πρασνιαδάκια μαζί τ΄, πράσα και ραδίκια να τα δώσ΄ στην καλή τ΄.
Φωνάζει στην καλή τ΄: Έβγα όξω στου μπαλκόνς να διώ τα χειλούδια σ΄΄! Έβγα όξω πλί μ΄ να μι κελαιδίις! Έβγα τσιρτσιλιάνκου μ΄!Έβγα κουτουπουλάκι μ΄!
Τίπτα δεν ακούγεται για πέντε λεπτά..ιδώ κάνουμι διάλειμμα, να πιούν γκαζόζες ΄΄Τσιακίρ΄΄΄ οι θεατές κι να ρευτούν..ένας δηλαδή..κι αυτός θκός μας! ..πήρι το κάτι τις..
Ανοίγει αυλαία. Ακούγεται απ΄τ΄ανοιχτό το παραθύρ΄ ένα μπρρρ – μπρρ!
Μιτά μια φωνή βραχνιά: Δεν μπουρώ Κωνστανή μ΄! Δεν μπουρώ πειτνιαρούδ΄ μ!΄Έφαγα τρία πνάκια φασούλια μαυρομάτκα και πρίσκα ...μπρρ – μπρρ!
Αρρώχτσα θαρώ, έχω κι θερμασιά..μπρρ- μπρρ!
Κωνσταντής γάνιασι.. Περίμινι αγαπημένη μ΄, θα ξανάρθω! Α που λέτε, καμτσικών΄ι τ΄ γκατζιόλ, ..α κάμ΄ι στα τσαΐρια , να πάει να φέρει του γιατρό. Δεν μπορούσι να τν- ακούει να υποφέρ΄ι..

Δίπλα παροκολουθούν τη σκηνή δυο φίλ΄οι τ΄ , Πουστόλς κι Γιώρς..Κοντά τς είνι και ο Βαλταζάρ που κρατάει έναν δίσκο. 

Ακολουθεί διάλογος ....
Πουστόλς :Τουν χαμένου τ΄ , παλάβωσι απ΄τον έρωτα! 
Γιώρς: Δεν τον έφταναν τόσα π-βάλια, τόσα γίδια , τόσα βάσανα, θέλει να βάλει κι άλλα στου κεφάλτ:
Πουστόλς: Τι να πω Γιώρ?
Γιώρς: Καλός ανθρωπος , μα μπουνταλάς!
Πουστόλς : Καλύτερα να φύγουμι , μέχρι να έρτ΄ι γιατρός θα νυχτώσ΄! Πείνασα θαρείς. Να πάμι τς θκές μας τς πλαδούδες, που δεν τρων τίπτα ούλι μέρα και πάλι χαίροντι!
Γιώρς : Ετυχώς μας έδωσι ο Βαλταζάρ ΠΙΣΚΟΥΤΟΥΔΙΑ και χάψαμι καμπόσο!
Πουστόλς : Ναι, ναι, ήταν και απο τουν Παπαδόπουλο!

Βαλταζάρ : Ακόμη ένα πισκουτάκ΄ι?
Γιώρς: Πήρα προηγούμένως!

Βαλταζάρ: Πέντε πήρις, αλλά δεν πειράζ΄ι, ξαναπάρι!
Γιώρς : να είχις κάνα λουκούμ?
Μππρ- Μπρρ, ακούγεται στου βάθους
Πουστόλς : Πάμι Γιώρ΄, εδώ ψεκάζναν! Μπρρ- μπρρ.

Έπαιξαν
Κωνσταντής: Κώστας
Γιώρς:
Γιώργης
Πουστόλς :
Απουστόλς
Θεατής: Γιάννς με δύο ν
Βαλταζάρ: Βασίλς
έκτατη εμφάνιση :Τα πισκουτούδια
Φουνή: φωνή απο μαγνητόφωνο.
. Φιλινάδα μ΄αρνήθκι να παίξ΄ι, γιατί λέει Κωσταντής πήρι παραπάν΄!  Ρουτώ ποια θέλει να παίξεί? Να ρουτήισ΄ Κωνσταντή τ΄Λέν΄ι, να διούμι τι θα πεί?
Σενάριο και λοιπά: Αποστουλάριος..όπως λέμε Σακελλάριος, Βελισσάριος, Πασχάλς..το τελευταίο μι λέν δεν πάει!..ιγώ λέει πάει, πάει! Με του λουκούμ πάει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου