Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Σε μια κοινή προσπάθεια..

Γράφει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Όποιος έχει διαβάσει για τις πανδημίες μπορεί να καταλάβει πόσο καταστροφικές ήταν στο πέρασμα τους, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τις ανθρώπινες απώλειες με εκατομμύρια θανάτους. Ένα από τα βασικά μέτρα της μη εξάπλωσης πανδημιών και για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, ήταν και είναι, η καραντίνα. Από την αρχή της έξαρσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, οι επιστήμονες έκαναν συστάσεις για προφύλαξη και εισηγήθηκαν διάφορα μέτρα πρόληψης/προστασίας μέχρι να αναπτυχθεί το κατάλληλο εμβόλιο. Μετά και από διάφορα δημοσιεύματα των αρνητών της μάσκας, των αντιεμβολιαστών, τις υπερβολικές αντιδράσεις στα προληπτικά μέτρα που παίρνει η Πολιτεία, τις ψεκασμένες θεωρίες, αλλά και από κάποια μηνύματα που μου έχουν στείλει, πως όλα είναι μια καλοστημένη απάτη, θεωρώ πως πρέπει να προβάλλονται τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες, απόψεις/προτάσεις που βοηθούν να κατανοήσουμε, να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα και να αναλογιστούμε την ατομική μας ευθύνη. Αν και οι πεποιθήσεις δύσκολα αλλάζουν, εντούτοις υπάρχουν άνθρωποι, όπως διαπιστώνουμε, που ενδέχεται να καταλάβουν την σημασία των προστατευτικών μέτρων και να συμβάλλουν στον κοινό αγώνα. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά λάθη στην διαχείρηση, στην προετοιμασία, όπως έγινε με τις μάσκες των μαθητών, ελλιπή μέτρα και έχουν δίκιο κάποιοι να διαμαρτύρονται, αλλά αυτά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Εκείνο που μετράει για μένα, όπως φαντάζομαι και των περισσοτέρων, είναι οι ανθρώπινες ζωές, να κατανοήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και να εμπιστευτούμε τους ειδικούς. Το καινούργιο άρθρο του αγαπημένου φίλου, Γιάννη Αρβανιτάκη, έρχεται να δώσει κάποιες απαντήσεις στην εξέλιξη της νόσου.
Υπάρχουν ορισμένοι, αρκετοί θα έλεγα, που προβάλλουν με εκκωφαντικό θόρυβο τους αρνητές του ιού ή τις δηλώσεις από μια μικρή μερίδα γιατρών, όπως του καρδιολόγου Φαίδωνα Βόβολη, που έχουν αναπτύξει κάποιες δικές τους θεωρίες και τις αναδημοσιεύουν, αγνοώντας μελέτες και την επίσημη γραμμή της επιστημονικής κοινότητας. Τα περισσότερα, αν και περιέχουν δόσεις αλήθειας, για να γίνονται και πιστευτά, διαψεύδονται από την επιστημονική κοινότητα ως μη αληθή και παραπλανητικά. Θυμάστε το κίνημα των αντιεμβολιαστών σχετικά με το τριπλό εμβόλιο MMR, μετά από τα λανθασμένα δεδομένα που είχε παρουσιάσει κάποιος γιατρός, πως δήθεν προκαλεί αυτισμό και ένα σωρό άλλες βλακείες. Χρειάζεται η συμβολή όλων μας να πεισθούν οι συνάνθρωποι μας, τα παιδιά μας, πως η ζωή είναι ένα πολύτιμο δώρο που σου δίνεται μόνο μια φορά. Χρειάζεται να πεισθούν πως ο συνωστισμός/συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους δημιουργεί κινδύνους και εστίες εξάπλωσης της νόσου. Χρειάζεται να πεισθούν, οι όσοι πιστοί προσέλθετε για τη Θεία Μετάληψη, πως εγκυμονεί κινδύνους. Χρειάζεται να πεισθούν για την τήρηση των αποστάσεων, τις μάσκες, ώστε να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας. Δεν χρειάζονται τσακωμοί ή οι χειροδικίες σε βάρος δασκάλων για να μας πείσουν το αντίθετο. Βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής και είναι ανάγκη να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη, να δείξουμε τον απαραίτητο σεβασμό, να ξεφύγουμε από την λογική πως δεν μας αγγίζει τίποτα. Βρισκόμαστε στην τελευταία φάση. Θα ήταν σωστό επίσης, όπως προτείνουν οι ειδικοί, οι ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι άνω των 60, να κάνουν τώρα το εμβόλιο της γρίπης, γιατί χρειάζεται και κάποιος χρόνος να δημιουργηθούν τα αντισώματα, όπως επίσης και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Ήδη, όπως με έχει ενημερώσει και ο Γιάννης, τα εμβόλια για την γρίπη είναι διαθέσιμα.
Κανένας μας δεν είναι ειδικός να χαρτογραφήσει την μετάδοση ασθενειών ή να προτείνει σχεδιασμούς ή μέτρα, πέρα από τους ειδικούς. Όσα κατά καιρούς σας μεταφέρουμε, σχετικά με την επιδημία, βασίζονται αποκλειστικά σε όσα μας προτείνουν οι ίδιοι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και σε επιστημονικές μελέτες.

Το άρθρο του Γιάννη Αρβανιτάκη. Ανασκόπηση/ανακεφαλαίωση/αναθεώρηση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου