Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Γιατί δεν γινόμαστε Κινέζοι?

Ήταν Δεκέμβρης του 19, όταν ο Κινέζος γιατρός, Δρ. Λι Ουενλιάνγκ, οφθαλμίατρος στην ειδικότητα, προειδοποίησε για φονικό πανδημικό ιό, που χρειάζεται παραπέρα διερεύνηση, ώστε να διαπιστωθεί το στέλεχος. Κατηγορήθηκε για διασπορά ψευδών ειδήσεων και ανακρίθηκε από την Αστυνομία. Αναγκάστηκε μάλιστα να δηλώσει δημόσια πως δεν θα το ξανακάνει. Πέθανε σε ηλικία 34 ετών, τον Φλεβάρη του 20, προσβεβλημένος και ο ίδιος από τον ιό.Από την αρχή, για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον κορωνοϊό (covid-19), πάρθηκαν διάφορα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δυστυχώς, σήμερα θρηνούμε πάνω από 1,8 εκατ. συνανθρώπους μας, ενώ είναι ανυπολόγιστες οι συνέπειες για την οικονομία, για όσους έχουν κλείσει επιχειρήσεις ή έχουν χάσει τις δουλειές τους. Αντλώντας από διάφορες ειδησιογραφικές πηγές, στοιχεία για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θα δούμε, πως εκτός από ελάχιστες χώρες, όπως, Κίνα, Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία, Κούβα, το δεύτερο κύμα πανδημίας ήταν χειρότερο σε διάφορα σημεία της γης. Οι χώρες με τα λιγότερα κρούσματα , άρα και θανάτους, ήταν όσες εφάρμοσαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και ελέγχους ή έκλεισαν τα σύνορα τους.
Ποιες όμως οι μεταξύ μας διαφορές και γιατί απέτρεψαν το δεύτερο κύμα πανδημίας ορισμένες χώρες όπως η Κίνα?
Συγκρίνοντας την Κίνα με χώρες της Ευρώπης θα δούμε σημαντικές διαφορές στις πολιτικές αντιμετώπισης.
Στην Κίνα, οι αρχές ελέγχουν και παρεμβαίνουν όποτε θέλουν, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θίγονται προσωπικά δεδομένα και ελευθερίες.
Στην Ευρώπη αυτό θα ήταν αδιανόητο.
Στην Κίνα οι εφαρμογές Corona, δημιουργούν ακριβή προφίλ κίνησης και αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής. Κατά την είσοδο σε εστιατόρια, καφετέριες ή καταστήματα, σαρώνουν έναν κωδικό QR.
Στην Γερμανία, αν και υπάρχει μια εφαρμογή προειδοποίησης, ελάχιστοι την χρησιμοποίησαν.
Στην Κίνα οι αρχές αντιδρούν γρήγορα κλειδώνοντας κάθε περιοχή- πόλη που παρουσιάζει κρούσματα χωρίς πολλά λόγια και πραγματοποιούν εκατ. τεστ ανίχνευσης, ενώ ισχύουν περιορισμοί εισόδου στην χώρα με αυστηρή καραντίνα δύο εβδομάδων σε ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία. Απαγορεύεται να ταξιδέψεις αν οι εγαρμογές υγείας δείξουν λοίμωξη. Υπάρχει επίσης ένα ατομικό προφίλ κίνησης στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση η αστυνομία.
Στην Ευρώπη προσπαθούν με ημίμετρα να περιορίσουν την πανδημία και να σώσουν την οικονομία, ενώ το καλοκαίρι υπήρξε χαλάρωση. Οι αντιδράσεις ήδη είναι αρκετές από μερίδα πολιτών που θεωρούν πως θίγονται τα ατομικά τους δικαιώματα.
Το καλοκαιράκι όταν κάποιοι ασυνείδητοι, ευτυχώς ελάχιστοι, διοργάνωναν παραλιακά πάρτι , στην Κίνα οι πόλεις θύμιζαν ΄΄πόλεις φαντάματα΄΄, χωρίς να διαμαρτύρεται κανένας.
Οι εμβολιασμοί στην Κίνα άρχισαν πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι κλινικές έρευνες. Η έλλειψη διαφάνειας δεν θίγει κανέναν, ούτε ενοχλούνται από τυχόν ηθικά ζητήματα.
Συζητήσεις για την χρησιμότητα της μάσκας στην Κίνα δεν υπάρχουν. Η μάσκα ανήκει στην καθημερινότητά τους, καθώς έχουν εμπειρίες από προηγούμενες πανδημίες και ήδη γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να τις χρησιμοποιούν.
Στην Ευρώπη οι συνωμοσιολόγοι και οι αντιεμβολιαστές έχουν γεμίσει με ψέματα το διαδίκτυο, χωρίς να νοιάζεται κανένας. Ακόμη και κάποιοι κληρικοί σήκωσαν μπαϊράκι για τα περιοριστικά μέτρα.
Η πρόσφατη διαφωνία Κράτους και Εκκλησίας, σχετικά με το άνοιγμα των ναών τα Θεοφάνεια, δείχνει την αδιαλλαξία ορισμένων να συμμορφωθούν με τους νόμους.
Και τι δεν ακούσαμε για την πανδημία? Μέχρι και για θεία τιμωρία μας μίλησαν ορισμένοι. Για όλα έχουμε άποψη, εκτός από την προβολή της επιστημονικής αλήθειας. Δεν υπήρξε εποχή που κάποιοι να μην μας έφταιγαν. Ακόμη από την εποχή της Πανούκλας, οι Ναζί πιστεύαν πώς οι Εβραίοι κουβαλούσαν το μικρόβιο της πανούκλας και αργότερα στην χολέρα οι μετανάστες.
Δεν προλαβαίνει η επιστημονική κοινότητα να κάνει δηλώσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς, εδώ ήδη τα γνωρίζουν όλα, σχετικά με τις παρενέργειες, μεταλλάξεις κ.ά.
Το δίλημμα της δύσης σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, δείχνει εκ των υστέρων και την δυσχερή μας θέση έναντι των ασιατικών χωρών.
Η χώρα μας ενώ τα πήγε πολύ καλά στο πρώτο κύμα, δυστυχώς στο δεύτερο, παρασύρθηκε από τις πολιτικές άλλων χωρών που υιοθετούσαν ημιτελή μέτρα.
Η Κούβα τώρα, αν και τα έχει καταφέρει καλύτερα στην πανδημία, η οικονομική κρίση είναι δεδομένη, ενώ υπάρχει σημαντική έλλειψη αγαθών. Τα σύνορα ήταν για μήνες κλειστά και μόλις πρόσφατα έχει επιτρέψει την είσοδο σε παραθεριστικά θέρετρα.
Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Κούβα επίσης έχουν ένα άλλο πλεονέκτημα. Μπορούν να ελέγξουν τα σύνορά τους ευκολότερα. Επίσης εκτός από τις μεγάλες πόλεις στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία οι αποστάσεις είναι τεράστιες.
Aν και οι ηλιακιακές ομάδες, άνω των 80, κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και να πεθάνουν η εξάπλωση του ιού θεωρείται δεδομένη και εγκυμονεί επίσης κινδύνους για όλες τις ηλικίες. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η πανδημία, είναι να τηρηθούν οι κανόνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές!
Και τέλος, καλό είναι οι ιερείς να μην ενθαρρύνουν τους πιστούς για θεία κοινωνία από την πίσω πόρτα..
Απόστολος Πουτουλούδης 04.01.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου