Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Τήνος


Αν ποτέ περάσεις απο την Τήνο, μην αμελήσεις να επισκεφθείς τα χωριά του νησιού. Παραμένουν και σήμερα αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο και είναι μοναδικά για την απαράμιλλη ομορφιά τους. Οι διαδρομές δεν είναι κουραστικές και οι εμπειρίες θα σε ανταμείψουν με το παραπάνω. Αν μάλιστα, επιλέξεις να κάνεις το ταξίδι σου, σε μήνες που η τουριστική κίνηση μειώνεται, οι τιμές είναι πράγματι προσιτές.

Κάθε ταξίδι αφήνει πίσω του γλυκές αναμνήσεις. Δεν είναι απραίτητο να πάμε στα πέρατα του κόσμου για να περάσουμε όμορφα. Η χώρα μας είναι πανέμορφη, ένα πραγματικό στολίδι! Αν κάποτε συνειδητοποιήσουμε τον παράδεισο που έχουμε, πιστεύω θα είχαμε επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία για την ομορφιά και τον φυσικό πλούτο του τόπου μας. Ίσως και να είχαμε περιορίσει κάποιες καταστροφές, όσες τουλάχιστον οφείλονται σε ανθρωπογενείς παράγοντες... Και με λίγη περισσότερη υπευθυνότητα των πολιτικών παραγόντων, ίσως και να γλυτώναμε τις οικολογικές καταστροφές, όπως πρόσφατα στον Σαρωνικό και μερικές χιλιάδες αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις.

Στη ζωή σας δεν θα θυμάστε τους καφέδες "espresso freddo" και "espresso cappuccino" που ήπιατε σε κάποια πολυσύχναστη - κοσμοπολίτικη παραλία με Beach Bar και μουσική που σε ξεκουφαίνει. Δεν θα θυμάστε το χαμόγελο και τα ξανθά μπουκλάκια της κούκλας Barbie, μιας και είναι στην επικαιρότητα. Δεν θα χαραχθούν αυτές οι μνήμες στην ψυχή σας!
Θα θυμάστε πιο απλά πράγματα, όπως το κρασί και το μαριδάκι που φάγατε σε ένα μικρό ταβερνάκι με λίγους φίλους. Θα θυμάστε τους ντόπιους κατοίκους που σας μίλησαν για την ιστορία του τόπου τους και τα βάσανα τους. Θα θυμάστε τα αρώματα των λουλουδιών, των θάμνων, τη σκιά του πεύκου που αγγίζει τη θάλασσα και σας πρόσφερε δροσιά μεσ΄ στο καταμεσήμερο. Θα θυμάστε τη ροδοκόκκινη χαραυγή και τον ήλιο να χάνεται πίσω απ΄ τα βουνά. Θα θυμάστε αυτά που πραγματικά αξίζουν στη ζωή σας! Γι΄ αυτό αξίζει να δείτε ολόκληρο το νησί! Θα σας χαρίσει απίστευτες συγκινήσεις!




Η Τήνος είναι το νησί του μαρμάρου, της πίστης και της τέχνης. 750 ξωκκλήσια και εκκλησιές λένε πως υπάρχουν στο νησί, ίσως και παραπάνω (στο ράδιο ακούγαμε για χίλια), με σπουδαιότερο οικοδόμημα τον ναό της Παναγιάς.
Ο ναός της Παναγιάς απο λευκό μάρμαρο, είναι πράγματι επιβλητικός! Υποδέχεται χιλιάδες προσκυνητές που θέλουν να εκπληρώσουν το τάμα τους ή και επισκέπτες απο απλή περιέργεια,.
Λιγάκι ψιλοχαμός (πάτα με να σε πατώ), όχι μόνο στην εκκλησία, αλλά και στους γύρω δρόμους...όμως το παραβλέπουμε. 

Ο θρησκευτικός και προσκυνητικός τουρισμός έχει σημαντικό μερίδιο στα έσοδα μας και δεν είναι αμηλητέος. Άρα και λίγο στριμωξίδι για το καλό της οικονομίας, δεν μας χαλάει! Αν μάλιστα συνδυαστεί με άλλες δραστηριότητες πολιτισμικές ή περιηγήσεις, ενισχύει οικονομικά πολλά νοικοκυριά.



Αφού αποτίσαμε και τον ανάλογο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης για όσους χάθηκαν στον Τορπιλισμό της Έλλης, παίρνουμε την ανηφοριά, γιατί θα ήταν αδύνατον να μην περάσουμε απο το χωριό που έζησε ο Γιαννούλης Χαλεπάς και το μουσείο μαρμαροτεχνίας.
Πρώτη στάση στο χωριό Βωλάξ (Βῶλαξ) . Μεσαιωνικό καθολικό χωριό με καμιά πενηνταριά νοματαίους.
Δεν θέλω να κάνω ιστορικές αναδρομές. 'Οποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, ΄κλικ΄ στους συνδέσμους στο τέλος της περιγραφής..


Τα βράχια του Βωλάξ


Εκείνο που σε κάνει εντύπωση, με την πρώτη ματιά, είναι το σεληνιακό τοπίο με τους ολοστρόγγυλους βράχους που βρίσκονται διάσπαρτοι στην γύρω περιοχή. Ένα μοναδικό γεωλογικό σπάνιο φαινόμενο, που έχει διαμορφωθεί πριν εκατομμύρια χρόνια. Πέτρα να δούν τα ματάκια σας! Η μυθολογία λέει πως ήταν τα όπλα της τιτανομαχίας. 
Εξίσου εντυπωσιακή και η ποίηση, αποτυπωμένη σε πόρτες, παραθύρια και τοίχους παλιών σπιτιών. 
Επειδή όμως την ιστορία μας την διηγούνται οι άνθρωποι, θα σταθώ και στην κυρία Αναστασία, που μας μας είπε λίγα λόγια για το χωριό της, μας άνοιξε το λαογραφικό μουσείο και μου επέτρεψε να τραβήξω λίγες φωτογραφίες, αν και απαγορεύετα!


Φεύγοντας απο το χωριό, πήραμε τον δρόμο που οδηγεί στην Κολυμπήθρα. Δυο υπέροχες παραλίες με πεντακάθαρα νερά. Επιλέξαμε τη μεγαλύτερη, που είναι και πιο απόμερη, για περισσότερη ηρεμία και χαλάρωση.
Σειρά είχε το μουσείο μαρμαροτεχνίας στον Πύργο, όπου μπορείς να δείς εκτός απο τα εκθέματα, χάρη στο οπτικοακουστικό υλικό και τους παραδοσιακούς τρόπους εξόρυξης, μεταφοράς και επεξεργασίας του μαρμάρου.
Σε αυτό εδώ τον τόπο ζούσε και ο τρελός του χωριού, όπως αποκαλούσαν τον Γιανούλη Χαλεπά οι κάτοικοι του χωριού. Ο δημιουργός της «Κοιμωμένης» υπήρξε ο σπουδαιότερος γλύπτης της νεότερης Ελλάδας. Αξίζει να διαβάσετε την ιστορία του!
Και μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το απίστευτο γαλακτομπούρεκο στην πλατεία του χωριού!

Η προτομή του Γιαννούλη Χαλεπά

Πάτε και μέχρι τον Πάνορμο για φαγητό. Η “ταβέρνα του Ανδρέα” έχει απο όλα τα καλούδια!
Επιστροφή μέσω Υστέρνιας, να δούμε τα ερείπια παλιών ανεμόμυλων , αλλά και το «Ευαγγελιστράκι», τον ναό που κτίστηκε εκεί, έπειτα από τη διάσωση της εικόνας του Ευαγγελισµού της Παναγίας, όταν αυτή είχε κλαπεί.
Βέβαια υπάρχουν πολλά ακόμη αξιόλογα χωριά που θα συναντήσετε για να θαυμάσετε τα παραδοσιακά τηνησιακά σπίτια με τα υπέρθυρα (φεγγίτες ή φωτοθυρίδες).
Η διαδρομή πραγματικά αξίζει!

ΥΓ. Ταξιδέψτε στη ζωή σας όσο μπορείτε!..Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Η ομορφιά πολλές φορές βρίσκεται δίπλα σας!
Θα μου επιτρέψετε την περιγραφή να την αφιερώσω σε δυο αγαπημένους φίλους, τον Ανδρέα και την Κούλα, που τους αρέσουν τα ταξίδια και δεν μπόρεσαν φέτος να επισκεφθούν την αγαπημένη τους χώρα, λόγω κάποιων συγκυριών.








                                                           Τα υπέρυθρα 



Λαογραφικό μουσείο - Βωλάξ


Η κυρία Αναστασία


Νίκος Γκάτσος


καλαθοπλεκτική τέχνη - Βωλάξ







Πύργος


Μουσείο μαρμαροτεχνίας - Πύργος



Κολυμπήθρα


Υστέρνια


Πάνορμος








Για περισσότερα..

Γιανούλης Χαλεπάς



Η ΄΄κοιμωμένη΄΄ του Χαλεπά που αυτοκτόνησε..



Τα βράχια του Βωλάξ


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου