Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Τα νυχτολούλουδα

Το νυχτολούλουδο
Σε μια ταβερνούλα της Χαλκίδας, εκεί που τρώγαμε με την γυναίκα μου στον εξωτερικό χώρο, ήρθε μια δάχυτη μεθυστική μυρωδιά, που κοντέψαμε να λιποθυμήσουμε.
Εγώ ο πονηρός, με τρόπο κοίταξα δεξιά κι αριστερά, να δω ποια γυναίκα ήρθε και κάθεσαι δίπλα μας και αναδύει τέτοιο άρωμα? (Να σημειώσω, το άρωμα της γυναίκας μου το γνωρίζω). Δεν είδα καμιά! Παραξενεύτηκα! Αποκλείεται είπα, να βγάζουν τόση ευωδιά οι άρρενες ή να να είναι αποκύημα της φαντασία μου?
Και τότε, πήρε το μάτι μου έναν θάμνο φυτεμένο σε ένα παρτέρι με μικρά άσπρα λουλουδάκια, απ΄ όπου ερχόταν και η μοσχοβολιά. Γιατί τελικά, μοσχομύρισμα ήταν και όχι άρωμα γυναίκας, αν και κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι γυναίκες μοσχοβολούν καλύτερα! Καλύτερα όμως να μην συνεχίσουμε, γιατί μπορεί να ξεφύγουμε από την περιγραφή των ανθών και να βρεθούμε με μούσες, αν και δεν μας χαλάει!



Ο Βαγγέλης
Να πω την αλήθεια, απο λουλούδια λίγα πράγματα γνωρίζω, ό,τι έσπερνε η μάνα μου στον μπαξέ. Κάτι ζουμπούλια, λίγα τραντάφλλα, σαρδέλες, χωνάκια και σκυλάκια, όπως η ίδια τα αποκαλούσε. Αλλά τούτο εδώ, είναι το κάτι άλλο! Συγκεκριμένα το Κέστρο ή νυχτολούλουδο όπως το αναφέρουν οι περισσότεροι, είναι ένας θάμνος που ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης ως και το φθινόπωρο και μόλις δύει ο ήλιος αφήνει ένα άρωμα, μα ένα άρωμα, που σε τρελαίνει! Δεν είναι τυχαίο που το αποκαλούν και ΄΄Βασίλισσα της νύχτας΄΄ ή ΄΄Γιασεμί της νύχτας΄΄. Δεν έχει όμως καμιά σχέση με το γνωστό μας γιασεμί.
Τις πληροφορίες μας τις έδωσε ο Βαγγέλης, ο σερβιτόρος της ταβερνούλας που κάθισε μαζί μας και ήπιαμε λίγο κρασάκι. Παιδί της πιάτσας ο Βαγγέλης και κοσμογυρισμένος. Μας εξιστόρησε διάφορα από την περιοχή και όχι μόνο! Μέχρι και τον Ψινάκη ήξερε ο μπαγάσας!

Στη συζήτηση συμμετείχε και ένας σκύλος της περιοχής που μόλις άκουσε τη λέξη ΄΄ανάπτυξη΄΄, έπεσε ξερός!
Δια του λόγου το ασφαλές, ιδού και η ανάλογη φωτογραφία..

Υπάρχουν και άλλα νυχτολούλουδα, όπως η μιράμπιλις ή το ηράνθεμο που θεραπεύει μέχρι και τους κάλους, όμως δεν γνωρίζω αν βγάζουν τόση ευωδιά?
Το περίεργο είναι πως τούτο, την ημέρα δεν μοσχοβολά καθόλου! Μάταια την άλλη μέρα έβαλα τη μουσούδα μου μέσα στο παρτέρι να το μυρίσω, γιατί δεν πολυπείστηκα απ΄ τα λεγόμενα. Τυγχάνει καμιά φορά όταν πίνουμε κρασιά και ούζα λέμε και κανένα παραπανίσιο. Κάποιος περαστικός που με είδε, χαμογελώντας μου είπε: άδικος ο κόπος φίλε μου, τη νύχτα πάλι! Άλλωστε, γι΄ αυτό τα λένε και νυχτολούλουδα. Επειδή τα άνθη κλείνουν την ημέρα και ανοίγουν τη νύχτα.

Είχα χρόνια να πάω στη Χαλκίδα. Θαυμάσια πόλη! Δεν είναι μόνο τα ανάκατα νερά ή οι θαλάσσιες χελώνες που μπορεί να δείτε από τη γέφυρα και οι ευωδιές! Υπάρχουν και άλλες ομορφιές! Αν μάλιστα επιλέξεις να πας και σε άλλα μέρη της Εύβοιας μόνο κερδισμένος θα βγείς απο τη διαδρομή.

Σας προτείνω να το φυτέψετε..το λουλούδι εννοώ! Απο τη στιγμή που θα το βάλετε στην βεράντα σας, θα αλλάξει ο κόσμος σας! Εν μια νυκτί οι ανύπαντρες θα βρείτε σύζυγο, οι νεαρές θα βρείτε τον έρωτα σας, ενώ το βράδυ θα κοιμάστε σαν αγγελούδια.

Μόνο μην το βάλετε δίπλα σας, γιατί το άρωμα του είναι πολύ έντονο. 
Και αν κάποτε περάσουμε, με τον φίλο μου το Γιάννη από το μπαλκόνι σας και μοσχομυρίζει, την καντάδα δεν την γλυτώνετε! Εν τω μεταξύ, όσες σκοπεύετε να παντρευτείτε και οι νυν παντρεμένες, ενημερώστε τους υποψήφιους γαμπρούς και τους συζύγους σας για τους μεθυστικούς κινδύνους του λουλουδιού! Μην έχουμε αντί για αρώματα, μαχαιρώματα!


Χαλκίδα



                                             Λίμνη

                                                                                Ροβιές


                                         Στο κάστρο του Καραμπαμπά- Χαλκίδα

                                                            Μαντούδι 

                            Εκκλησία του αγίου Ιωάννη του Ρώσου










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου