Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Υποκρισία

Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Διαβάζω σήμερα, πως πιο πλούσιοι κατά 1 τρισ. δολάρια έγιναν οι πλουσιότεροι άνθρωπο στον κόσμο αυτήν την χρονιά, με πρώτο και καλύτερο τον ιδιοκτήτη της Amazon..
Δόξα, πλούτη , χαμόγελα, αλλά και πολύ υποκρισία ..
Τι τους ενδιαφέρει αν οι εργαζόμενοι λιποθυμούν απο την εξάντληση? Τι τους ενδιαφέρει αν στα εργοστάσια της νοτιοανατολικής Ασίας εκατ. παιδιά δουλεύουν κάτω απο απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες, με 10 δολ. τον μήνα για να προμηθεύσουν τις μεγαλύτερες εταιρίες ρούχων? 

Τι τους ενδιαφέρει αν στα ορυχεία της Αφρικής παιδιά κάτω των 10 ετών δουλεύουν ως σκλάβοι, υπο την απειλή βίας, στην εξόρυξη κοβαλτίου, για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων, με 0,10 σεντς την ημέρα? 
Τι τους ενδιαφέρει αν ματωμένα διαμάντια απο την δυτική Αφρική εξακολοθούν να φτάνουν στις διεθνείς αγορές και να προκαλούν αιματηρές συγκρούσεις και τεράστιες καταστροφές σε μια χώρα?
Τι τους ενδιαφέρει αν μετατρέπουν τον πλανήτη σε μια μεγάλη χωματερή πυρηνικών αποβλήτων?
Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και δεν χρειάζεται να απαριθμούμε συνέχεια για να καταλάβουμε πόση υποκρισία υπάρχει σε τούτον τον πλανήτη.
Σημασία έχει και η δική σκέψη, η δική μας φωνή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Είμαστε διατεθειμένοι να καμαρώνουμε για το περίφημο ευρωπαικό ή αμερικάνικο πολιτισμό ή για όσα καταφέραμε στον μικρόκοσμο μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως φτάσαμε ως εδώ και δεν πρέπει να σιωπούμε σε όλα αυτά τα εγκλήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε!
Μας φταίνε λέμε οι πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά δεν μας φταίνε όσοι προκαλούν τα αίτια?
Μας φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες , αλλά με τις πολιτικές που ακολουθούνται δεν δίνουμε την δυνατότητα να ενσωματωθούν ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν οι συνθήκες το επιστρέψουν.
Σίγουρα δεν μπορούμε απο μόνοι μας να αλλάξουμε τον κόσμο όσο κι αν φωνάζουμε. Μπορούμε όμως με τη φωνή μας, με την παρουσία μας, να βάλουμε έστω και ένα μικρό λιθαράκι. Να αποτρέψουμε ακροδεξιές - φασιστικές ομάδες να εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις. Να σκεφτούμε λιγάκι παραπάνω όταν ξανασταθούμε μπροστά στiς υπέρλαμπρες βιτρίνες των πολυκαταστημάτων. Να σκεφτούμε λιγάκι παραπάνω όταν ξανασταθούμε μπροστά σε μια κάλπη και με την ψήφο μας να δώσουμε φωνή στου άξιους. Να ενισχύσουμε συνδικάτα, συλλόγους, οργανώσεις που προσπαθούν να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Δεν αλλάζει τίποτα χωρίς την φωνή μας. Η σιωπή δεν ωφελεί! Τα δικαιώματα δεν χαρίζονται! Σημαντικό είναι να μην γυρίσουμε την σκέψη στο μεσαίωνα. Κάποτε θα λέγαμε η αμάθεια, η βλακεία έδινε άλλοθι σε ορισμένους. Σήμερα που η γνώση είναι ελεύθερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Η σύγκρουση δεν είναι απαραίτητα καταστροφική
!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου