Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Η δημοκρατία στο απόσπασμα

Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες. Τα λόγια ανήκουν στη βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν Μπίατρις Χολ και βιογράφο του Βολταίρου, που υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre...
Άσχετα ποιος την έγραψε, είναι το Α και το Ω της ελεύθερης άποψης. Ελευθερία σημαίνει δημοκρατία. Εκφράζω την άποψη μου, είτε κάποιος διαφωνεί, είτε συμφωνεί.
Τί γίνεται όμως όταν οι διαφωνίες έχουν τα χαρακτηριστκά της γηπεδικής αρένας;  Όταν γίνονται με βρισιές, χλευασμούς , απειλές, χυδαίο προφορικό ή γραπτό λόγο και ρητορική μίσους; Με προβολές άσεμνων εικόνων, κατασκευασμένων ειδήσεων και συκοφαντίες, χωρίς την παραμικρή αίσθηση ευθύνης και ενοχής;
Όπως λέει παρακάτω ο αρθρογράφος σε ένα κείμενο που διάβασα πρόσφατα και το δημοσιεύω παρακάτω: Είναι μια απολύτως πρωτόγονη μορφή συλλογικής σκέψης και κοινωνικοποίησης, μια αυτογκετοποίηση καθόλου αμελητέα που εν τέλει χρησιμεύει μόνο για να αναγνωριστεί ο 'εχθρός' που δεν συμφωνεί μαζί μας και κατόπιν να τον 'αφανίσουμε' με αλλεπάλληλες επιθέσεις λεκτικής βίας.
Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι δεν υπάρχουν αντισώματα ενάντια στη συλλογική παράνοια.
Η εξέλιξη μας επέτρεψε ως είδος να αυξήσουμε το εσωτερικό του φλοιού του εγκεφάλου μας, να χρησιμοποιούμε το λόγο και τα επιχειρήματα αντί για άναρθρες κραυγές και 'ψόφους'.
Και ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων, θα έλεγα εγώ, τι ρόλο παίζει;
Στη Γερμανία υπάρχουν κυρώσεις για ειδήσεις ψευδείς και συκοφαντικές αναρτήσεις. Το νομοσχέδιο στοχεύει να περιορίσει τη ρητορική μίσους και όχι να περιορίσει την ελευθερία του λόγου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μαας δήλωσε ότι η ρητορική μίσους αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την αρμονική διαβίωση σε μια ελεύθερη, ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία. Η ειρωνία είναι ότι διαγράφηκε και δικό του σχόλιο, όταν αποκάλεσε έναν συντηρητικό δημοσιογράφο ΄΄κρετίνο΄΄. Θύμα και ο ίδιος του δικού του νομοσχεδίου..
Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε πως στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν όρια και κανόνες..
ΥΓ. Την αφορμή πήρα απο κάποια σχόλια στο διαδίκτυο, αλλά και απο άναρθρο παραλήρημα μέλους της Χρυσής Αυγής..Φτάνει πιά!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου