|
Σε γάμο του χωριού |
Πάλι στο χωριό μου! Πάλι στις ρίζες!
Όπου και αν ταξιδέψουμε, όπου κι αν βρεθούμε, κάπου κάπου γυρίζουμε τον χρόνο πίσω, εκεί στον νότο, στις γειτονιές του μικρού χωριού!..Νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν.
Αφορμή και πάλι, στάθηκε το αντάμωμα των Χιοναδιωτών.
Τι όμορφο είναι, έστω και για λίγο, όταν σμίγουν φίλοι, συγγενείς και συχωριανοί!
Ας πούμε και δυο λόγια για τον παλιό καιρό, να θυμηθούμε λίγο εικόνες και στιγμές μιας άλλης εποχής. Να δούμε, πως ήταν πριν απο χρόνια και πως είναι σήμερα οι συνθήκες ζωής στο χωριό και τι σημασία έχει για τους ανθρώπους το αντάμωμα.
|
Παρασκευή τραχανά ( Μάρθα & Βάγιος Μπιτζέκας) |
Ήταν μια εποχή, που όλες οι μέρες έμοιαζαν ίδιες και μονότονες.
Ο ρυθμός κουραστικός και βασανιστικός. Ο τόπος άγονος και τραχύς.
Οι άνθρωποι φτωχοί. Στο ένα χέρι το δρεπάνι , στο άλλο την παλαμαριά, κόβουν τα στάχυα, να βγάλουν λίγο σιτάρι για να ζήσουν. Υφαίνουν στους αργαλειούς. Τα ζώα λίγα, αλλά απαραίτητα! Όχι μόνο για το γάλα και το κρέας, αλλά και για το μαλλί τους. Κάποτε δεν υπήρχαν τα πολυκαταστήματα. Τα ρούχα ήταν μάλλινα. Το μαλλί έπρεπε να πάει στην λανάρα και κατόπιν οι γυναίκες να το γνέσουν, να γίνει κλωστή και να το υφάνουν. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που ήταν αποτέλεσμα και άλλων παραγόντων (κατοχή, εμφύλιος), τους αναγκάζουν να ξενητευτούν. Αναζητούν τη ΄΄γη της επαγγελίας΄΄. Και όταν την βρίσκουν, εργάζονται με πείσμα και μεράκι. Χτίζουν με γερά θεμέλια τα σπίτια τους. Τα κάνουν δίπατα, με καινούργια υλικά, να χωρούν πολλούς νοματαίους. Τα παλιά ήταν με κερπίτσια (άψητα τούβλα). Και αυτή η διαδικασία, αν δεν είχε τυράννια! Ανακάτευαν νερό και χώμα με άχυρο και το μίγμα το έβαζαν σε καλούπια να ξεραθεί..