Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Άδικα κοπανιέσαι καταγής..

Ψάχνοντας κάποια απόδραση για τον Σεπτέμβρη, διαπίστωσα πως οι κρατήσεις για φέτος στην Ελλάδα, έχουν κατά πολύ αυξηθεί σχετικά με πέρυσι. Αισιόδοξα τα νέα για το 2017.
Σε 30 εκατ. υπολογίζονται οι διεθνείς αφίξεις. Η ταξιωδιτική- τουριστική βοιομηχανία καλά κρατεί! Πολλά τα αίτια που ευνοούν τον τουρισμό μας.
Θα πεί κανείς, όλα πάνε κατά ευχήν!..Μακάρι όμως να ήταν έτσι!.
Αν και νιώθω ικανοποίηση, όταν πολίτες άλλων χωρών επισκέπτονται τη χώρα μου, εντούτοις, δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά του μαζικού τουρισμού ( All Inclusive). Ο μαζικός τουρισμός αποσκοπεί περισότερο στην ψυχαγωγία, στην απόλαυση, άντε και σε καμιά αγορά σουβενίρ και αδιαφορεί για την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον, πολιτισμό κ.ο.κ... 

Υπάρχει βέβαια και ο εναλλακτικός τουρισμός, αλλά μέχρι να υιοθετήσουμε τέτοια κουλτούρα, ίσως να είναι πολύ αργά.
Τώρα πάλι, αν τα έσοδα του τουρισμού ήταν για καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερους μισθούς, θα ΄λεγα κάτι γίνεται, κάτι μένει! Έλα όμως, που τα μεγαλύτερα έσοδα καταλήγουν σε πολυεθνικούς τουριστικούς πράκτορες και για μας μένουν κάτι ψίχουλα. Και όσα δεν φεύγουν για χώρες μακρινές, έρχεται μια πρωία ο φοροεισπράτορας της κρατικής μηχανής, με χαμόγελο ταπεινό και σου λέει..Άδειασε  τις τσέπες 
καλό μου παιδί....Δώσε τα ρέστα. Για τον λαό είναι..
Άδικα κοπανιέσαι καταγής. Μάταια προσπαθείς να τους πείσεις, πως δεν πάει άλλο! Δεν υπάρχει εναλλακτική!.. Τουλάχιστον για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Οι προτάσεις της εξουσίας για εναλλακτικό τουρισμό.
Και κάπως έτσι, ο εσωτερικός τουρισμός έχει μειωθεί στο ήμισυ. Οι τιμές απλησίαστες για τους περισσοτέρους Έλληνες. Οι ολιγοήμερες διακοπές αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Οι περισσότεροι έχουν άλλες προτεραιότητες.. Να φροντίσουν παιδιά άνεργα, εγγόνια, γονείς.. Τώρα θα μου πείτε, τις διακοπές θα σκεφτούν, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά σοβαρά προβλήματα ή όταν και οι ίδιοι είναι άνεργοι?
Όσοι πάλι, σταθούν τυχεροί και βρούν δουλειά, πολλά τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.. Το 1/3 των εργαζομένων σε τουριστκές επιχειρήσεις είναι ανασφάλιστοι. Μιλάμε για την μαύρη εργασία, την εργοδοτική αυθαιρεσία, τα εξαντλητικά ωράρια, που αν και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν...και τα χρόνια περνούν, λες και δεν πέρασε μια μέρα!
Λεφτά υπάρχουν, αλλά για λίγους!!
Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά για τα προηγούμενα χρόνια, για την απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων, που όταν η κότα έκανε χρυσά αυγά, πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες...Το θέμα δεν είναι τι γινόταν πρίν, αλλά τι γίνεται απο εδώ και πέρα...Γιατί αν κάποιοι νομίζουν, πως επειδή φέτος πάμε σχετικά καλά, θα συνεχιστεί η κατάσταση επ΄αόριστον, κοιμούνται σε μακάριο ύπνο.. Οι καταστάσεις είναι τόσο ρευστές που δεν γνωρίζουμε τι θα ξημερώσει..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου