Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα..Οι μύθοι που διαδίδονται μέσω διαδικτύου.
Συχνά πυκνά διαβάζουμε διάφορα δημοσιεύματα σε κάποιες ιστοσελίδες, χωρίς να έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και να αναπαράγονται (πχ. στο facebook) με σχετική ευκολία, χωρίς δεύτερη σκέψη. Με την πρώτη ματιά, αν και ορισμένα φαίνονται εντυπωσιακά και πιασάρικα, εντούτοις, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Ποιο είναι άραγε το νόημα τους? Μερικά like ή για να λέμε πως έχουμε δημόσιο λόγο?
Να διευκρινίσω την απόλυτη ευθύνη παραπλάνησης δεν την έχει ο απλός άνθρωπος, αλλά τα ίδια τα μπλόκ που δημοσιεύουν ή παραποιούν τα αληθινά στοιχεία.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα?.Η διασπορά ψεύτικων ειδήσεων μπορεί να γίνει επικίνδυνη?
Ναι μπορεί! Όταν έχει να κάνει με θέματα υγείας!
Παράδειγμα ο αντιεμβολιασμός, που διακινείται απο κάποιους συνωμοσιολόγους μέσω ιστοσελίδων αμφιβόλου ποιότητας.
Βέβαια δεν είναι μόνο το θέματα της υγείας. Υπάρχουν χιλιάδες άλλες ειδήσεις, όπως ρατσιστικού περιεχομένου, εξίσου επικίνδυνες για τη ΄΄δημόσια υγεία΄΄ .

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Είναι οι Έλληνες λευκοί; Το "πόρισμα" των ανθρωπολόγων.


Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Το κυνήγι των πρώτων Ελλήνων μεταναστών απο την ρατσιστική οργάνωση ΄΄Κου Κλουξ Κλάν΄΄ και το "πόρισμα" των ανθρωπολόγων.
Συγκλονιστικές ιστορίες μεταναστών έρχονται στο φως απο τη "Μηχανή του χρόνου".        
Οι Έλληνες έχουν βιώσει με έντονο τρόπο και την προσφυγιά και την μετανάστευση, όπως και τον ρατσισμό.
Πολλές οι μορφές και τα είδη του ρατσισμού. Τα συμπλέγματα ανωτερότητας και κατωτερότητας, δυστυχώς δεν έχουν εξαληφθεί και οι ρατσιστικές αντιλήψεις συνεχίζουν και σήμερα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.
Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις καλά κρατούν! Παρά την εξέλιξη στις επιστημονικές ιδέες, ο ανθρώπινος νούς αδυνατεί να τις αποβάλλει. Και αρνείται να τις αποχωριστεί, γιατί και η ίδια κοινωνία τις συντηρεί. Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι λαοί έχουν την ίδια ιδέα για τον εαυτό τους. Αρέσκονται να εξυψώνουν την κοινωνική τους ομάδα σε σύγκριση με άλλες ομάδες ή εθνικότητες ( προιόν της λεγόμενης θεωρίας της "Κοινωνικής Ταυτότητας", που αρχίζει απο την παιδική ηλικία).
Εδώ, χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω, θα αναφερθώ σε ένα πείραμα δυο ψυχολόγων, το 1947: Έδωσαν σε µια µικτή οµάδα µαύρων και λευκών παιδιών προσχολικής ηλικίας µαύρες και λευκές κούκλες. Κατόπιν τους ζήτησαν να δηλώσουν σε ποιες από τις κούκλες νοµίζουν ότι µοιάζουν, µε ποιες προτιµούσαν να παίξουν, ποιες θεωρούσαν πιο όµορφες, ποιες είχαν ωραιότερο χρώµα και ποιες περισσότερη καλοσύνη. Η πλειονότητα των παιδιών, τόσο των µαύρων όσο και των λευκών, δήλωσαν ότι µοιάζουν µε τη λευκή κούκλα, απέδωσαν οµορφιά και καλοσύνη στη λευκή κούκλα και συστηµατικά επέλεξαν να παίξουν µε τη λευκή κούκλα. Ήδη, από 3 χρόνων, τα παιδιά µπορούν να αυτοαναγνωριστούν φυλετικά και να είναι ενήµερα της αξίας της φυλετικής υπαγωγής.

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

ΣΑΝ ΔΥΟ ΠΗΓΑΔΙΑ ΜΕ ΝΕΡΟ

“Να σου πω μια ιστορία; Είναι του Χόρχε Μπουκάι (Jorge Bucay)
Την διάβασα σήμερα στην παραλία. Λέει για δυο πηγάδια. 
Της Χριστίνας Ντεχόλα  

Υπήρχε μια πόλη μόνο με ζωντανά πηγάδια, ανθρώπους δεν είχε! Όσο τα άλλα πηγάδια γέμιζαν τους εαυτούς τους με λογής λογής αντικείμενα, ξέρεις, χρυσά φλουριά και ακριβά αμάξια, τάμπλετ, πίνακες ζωγραφικής, βιβλία και πανάκριβα κοσμήματα, τα δυο πηγάδια σκάβανε σε βάθος. Σκάψαν τόσο που βρήκαν νερό. Τώρα δε χρειαζόταν να φωνάζουν για να ακούσει το ένα πηγάδι το άλλο. Πλέον στέλναν σήματα μέσα από το νερό και επικοινωνούσαν μεταξύ τους δίχως να ακούν τα άλλα πηγάδια...”

“Ωραίος ο Μπουκάι” είπες. Στα χείλη σου το χαμόγελο δε σβήνει άραγε ποτέ; Αναρωτιόμουν. 
Τα κύματα σέρναν τον θαλασσινό απόηχο άλλης μιας πολύβουης μέρας στο νησί. Σε ρώτησα χίλια πράματα προτού φανεί ο ήλιος πίσω από το κάστρο. Όμως δεν χρειαζόταν να ρωτήσω στην πραγματικότητα τίποτα. Ήξερα ήδη τι θα πεις.

Μια ψύχρα του πρωινού ήρθε και ρίγησε την πλάτη μου, μα δεν σου είπα τίποτα. Μου έδωσες μια μαύρη ζακέτα, που καθόλου δε ταίριαζε με το εξώπλατο φόρεμα που φορούσα. Πρέπει να έδειχνα γελοία, μα δεν σε είδα να νοιάζεσαι για δαύτο. Με έσφιξες στην αγκαλιά σου λίγο ακόμα.

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Αριθμός δελτίου κυκλοφορίας 4468

Ανασύροντας από το μπαούλο παλιές φωτογραφίες, ανακάλυψα τυχαία ένα δελτίο κυκλοφορίας με αριθμό 4468, που απαγόρευε την  κυκλοφορία στον πατέρα μου  πέρα των 30 χιλιομέτρων, χωρίς ειδική άδεια. 
Ήταν Μάης του 68.
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, υπήρχε μια εποχή που η ανθρώπινη κυκλοφορία στους δρόμους ρυθμιζόταν με ατομικά δελτία, από κάποιους τρελούς.
Εγώ ήμουν πέντε χρονών, χω
ρίς δικό μου δελτίο κυκλοφορίας. Το μόνο που είχα στην κατοχή μου ήταν ένα διαβατήριο.. 
Πως περνούν τα χρόνια; Το ΄68 ήταν η χρονιά των φοιτητικών και εργατικών εξεγέρσεων ενάντια στον πόλεμο , την αδικία και την καταπίεση. Ο κόσμος πάλευε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη. Δικαιώματα που ακόμη και σήμερα παραμένουν επίκαιρα. Πριν φτάσουμε στο παρόν, ας δούμε λίγο και κάποια άλλα σημαντικά γεγονότα εκείνης της εποχής.

Πέρα απο την εξέγερση στη Γαλλία, που σημάδεψε τον κόσμο, ήταν η χρονιά της αντεπίθεσης των Βιετκόνκ και η χρονιά της σφαγής 700 αμάχων στο May Lai απο τους αμερικανούς. Ήταν η χρονιά που άρχιζαν οι διαληλώσεις για την απόσυρση των αμερικανικων στρατευμάτων απο το Βιετνάμ, αλλλά και η χρονιά που δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και ο Ρόμπερτ Κένεντι.

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Oι νέες μορφές ευέλικτης απασχόλησης

Σταθερή αύξηση φτωχών εργαζομένων στην Ελλάδα..
Κάποτε μιλούσαμε για μισθούς των 751 ευρώ. Σήμερα μιλάμε για μισθούς των 200 και 300 ευρώ..Τελικά που πάμε?
Τα στοιχεία που θα παραθέσω, ίσως σας είναι γνωστά, εν τούτοις είναι χρήσιμα καθώς οι επικοινωνιακές πολιτικές διαφέρουν απο την πραγματικότητα.
Διαβάζουμε πχ... διαπιστωμένη βελτίωση των οικονομικων δεικτών, σταδιακή αύξηση της απασχόλησης του ΑΕΠ, κλπ. κλπ.
Κατ΄αρχάς να πούμε, τα προγράμματα ανάπυξης και απασχόλησης χρηματοδούνται απο τα ευρωπαικά προγράμματα , κατά κύριο λόγο μέσω 5 ταμείων, (ΕΤΠΑ, ΕΚΤ, ΤΣ, ΕΓΤΑΑ, ΕΤΘΑ) και δεν οφείλονται στην στρατηγική ενός πολιτικού σχεδίου δικό μας ή είναι χρήματα απο τον κουμπαρά μας..

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Αποπροσανατολισμός

Η επιστήμη δίνει άλλοθι και σώθηκα!..Εσείς δεν ξέρω τι πρέπει να φάτε, για να να έχετε τις ίδιες πειστικές εξηγήσεις με μένα;
Η επιστήμη επιβεβαιώνει, ότι φταίχτης του αποπροσανατολισμού μου, είναι τα αυγά που τρώω. Εδώ και μέρες, αντί να πηγαίνω σπίτι μου, πήγαινα στην γειτόνισσα, χωρίς να μπορώ να δώσω μια πειστική εξήγηση στην γυναίκα μου. Δεν πέρασε λίγος καιρός και τσούκ, σκάει το διατροφικό σκάνδαλο με τα αυγά- εντομοκτόνα. Δεν είναι φυσικά και το πρώτο.
Κάθε τόσο έρχονται στο φως διατροφικά σκάνδαλα, με πρωταγωνιστές επιχειρηματικούς ομίλους.

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Η πολιτική του κλωτσηδόν..

Οι θάλασσες μας είναι μια χωματερή..Μην πετάτε πλαστικά! Για όσους δεν συμμορφώνονται, πάρτε τους στο κυνήγι, ΚΛΩΤΣΗΔΟΝ!
Συχνά- πυκνά έρχεται ο ο φίλος μας , Andreas Stache να μας υπενθυμίσει το συλλογικό μας καθήκον, να ξυπνήσει την οικολογική μας συνείδηση απέναντι στο περιβάλλον.
Στο τέλος του κειμένου, υπάρχει επιστολή διαμαρτυρία για θέσπιση πολιτικών, πιο κοντά στο περιβάλλον. Να απαλλαγούμε επιτέλους απο την πλαστική πλημμύρα.
Η σύγχρονη κοινωνία έχει κατασκευάσει αμέτρητα πλαστικά προιόντα. Έχετε αναρωτηθεί, τι γίνονται όλα αυτά τα προιόντα;
Πόσες φορές, δεν έχουμε δει πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και ένα σωρό άλλα σκουπίδια να κοσμούν τις παραλίες ή να ταξιδεύουν στις θάλασσες ; Πόσοι απο εσάς, τα πηγαίνουν σε κάδους ανακύλωσης;
Μην πάτε μακριά, ρίξτε μια ματιά στο σπίτι σας...Πόσες σακούλες ή άλλα πλαστικά αντικείμενα δεν έχετε; Τώρα πείτε μου, τι κάνετε με όλα αυτά; Θα μου πείτε ανακύκλωση; Μπα δεν νομίζω! Σου λέει ο άλλος, γιατί να το κάνω εγώ, αφού ο διπλανός μου τα πετάει στο δρόμο.