Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Αριθμός δελτίου κυκλοφορίας 4468

Ανασύροντας από το μπαούλο παλιές φωτογραφίες, ανακάλυψα τυχαία ένα δελτίο κυκλοφορίας με αριθμό 4468, που απαγόρευε την  κυκλοφορία στον πατέρα μου  πέρα των 30 χιλιομέτρων, χωρίς ειδική άδεια. 
Ήταν Μάης του 68.
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, υπήρχε μια εποχή που η ανθρώπινη κυκλοφορία στους δρόμους ρυθμιζόταν με ατομικά δελτία, από κάποιους τρελούς.
Εγώ ήμουν πέντε χρονών, χω
ρίς δικό μου δελτίο κυκλοφορίας. Το μόνο που είχα στην κατοχή μου ήταν ένα διαβατήριο.. 
Πως περνούν τα χρόνια; Το ΄68 ήταν η χρονιά των φοιτητικών και εργατικών εξεγέρσεων ενάντια στον πόλεμο , την αδικία και την καταπίεση. Ο κόσμος πάλευε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη. Δικαιώματα που ακόμη και σήμερα παραμένουν επίκαιρα. Πριν φτάσουμε στο παρόν, ας δούμε λίγο και κάποια άλλα σημαντικά γεγονότα εκείνης της εποχής.

Πέρα απο την εξέγερση στη Γαλλία, που σημάδεψε τον κόσμο, ήταν η χρονιά της αντεπίθεσης των Βιετκόνκ και η χρονιά της σφαγής 700 αμάχων στο May Lai απο τους αμερικανούς. Ήταν η χρονιά που άρχιζαν οι διαληλώσεις για την απόσυρση των αμερικανικων στρατευμάτων απο το Βιετνάμ, αλλλά και η χρονιά που δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και ο Ρόμπερτ Κένεντι.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού, δύο απο τους νικητές των 200 μέτρων, υψώνουν την γροθιά τους σε μαύρο γάντι, καταγγέλλοντας τον ρατσισμό στις ΗΠΑ.
 Ήταν ο χαιρετισμός των "Μαύρων Πανθήρων
ο Τόμι Σμίθ και ο Τζον Κάρλος
υψώνουν τις γροθιές τους στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού
".

Στην Τσεχία, τον Αύγουστο του ΄68, στάλθηκαν 200.000 χιλιάδες Σοβιετικοί στρατιώτες να καταπνίξουν την “ Άνοιξη της Πράγας”, ενώ στο Ιράκ, ύστερα απο πραξικόπημα, στην εξουσία ανέβηκε ο Σαντάμ Χουσεΐν.
Στην Ελλάδα η χούντα των συνταγματαρχών απο το 1967 είχε καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατίας. Για επτά ολόκληρα χρόνια ο ελληνικός λαός θα βιώσει χιλιάδες διωγμούς και εξορίες. Ήταν η περίοδος που ακόμη και οι αριστερόχειρες μαθητές έτρωγαν ξύλο, γιατί δεν έγραφαν με το δεξί. Τα αρρωστημένα μυαλά εκείνης της περιόδου, αλλά και κάποιων άλλων τρελών (Χίτλερ- Μουσολίνι) , θα εμπνεύσουν στις μεταγενέστερες εποχές, κάποιους άλλους ανεγκέφαλους. Οπαδοί μιας εθνικιστικής λογικής, θα παραρασύρουν κάποιους συμπολίτες μας στην τρέλα που τους δέρνει, στην λογική της δήθεν ΄΄εθνικής αντίστασης΄΄ ή της ΄΄αλλαγής΄΄. Γι΄ αυτό βλέπουμε με ανησυχία κάποια αυξημένα ποσοστά ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

« Ο πρωτοφασισμός, όπως μας αναλύει ο Ουμπέρτο Έκο, πηγάζει απο την ατομική και την κοινωνική απογοήτευση. Ο φασισμός του αύριο εκεί θα βρεί το ακροατήριο του...και συνεχίζει ο ίδιος...Ο πρωτοφασισμός μιλάει την «Νέα Ομιλία». Η Νέα Ομιλία επινοήθηκε από τον Όργουελ στο βιβλίο του1984, ως επίσημη γλώσσα του Αγγλικού Σοσιαλισμού. Αλλά σε πολλές μορφές δικτατορίας συναντά κανείς πρωτοφασιστικά χαρακτηριστικά. Όλα τα ναζιστικά και φασιστικά σχολικά εγχειρίδια χρησιμοποιούσαν φτωχό λεξιλόγιο και στοιχειώδη σύνταξη, με σκοπό να περιορίσουν τη διάδοση των εργαλείων της σύνθετης και κριτικής σκέψης. Αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε άλλα είδη Νέας Ομιλίας, ακόμα κι αν παίρνουν τη φαινομενικά αθώα μορφή ενός δημοφιλούς τοκ-σόου. »
Η ελευθερία και η απελευθέρωση είναι μια ατέρμονη διαδικασία.
Διαβατήριο της εποχής, 
με απεριόριστα χιλιόμετρα κυκλοφορίας..

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο ρόλος της ακροδεξιάς ή της ακροαριστεράς γεννά χιλιάδες κινδύνους.
Η εθνικιστική ιδεολογία είναι επικίνδυνη. Αρκετοί μπερδεύουν του όρο με τον Εθνισμό και τον πατριωτισμό. Μεγάλη η διαφορά! Ο Εθνισμός δεν έχει σχέση με τον στείρο δογματισμό, τον φανατισμό, την αδιαλλαξία.
Τι συμβαίνει λοιπόν στην ευρώπη; Κινδυνεύει η ειρήνη; Γιατί όσα κερδίθηκαν με αγώνες, μας τα παίρνουν πίσω;
Ευστράτιος Πουτουλούδης

Που οφείλεται η άνοδος του έντονου εθνικισμού;
Πολλά τα αίτια. Παρόλο που Ευρώπη κατόρθωσε να ενωθεί, διαπιστώνουμε έναν άκρατο ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών, αδιαφορώντας για τους πολίτες τους. Χαώδεις οι διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου. Τα συμφέροντα πάνω απ΄όλα! Η ευρώπη των δυο ταχυτήτων, ενισχύει τις εθνικιστικές τάσεις με την πολιτική της. Δίνει το ερέθισμα σε κάποιους ανθρώπους να ενισχύσουν με την ψήφο τους κόμματα, που κάτω απο άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να αριθμούν μόνο καμιά κατοσταριά οπαδούς.
Δεν είναι μόνο η Ευρώπη των δυο ταχυτήτων. Αν πάμε στα δικά μας, τεράστιο βάρος ευθύνης φέρνουν όσοι μας οδήγησαν στον υπερδανεισμό για να εξυπηρετηθεί το πελατειακό κράτος και όσοι ανέχονταν το συνδικαλιστικό παρακράτος. Δεν είμαστε και ίδιοι άμοιροι ευθυνών. Εμείς δεν τους στέλνουμε στη Βουλή; Κοιτάξτε τους ανθρώπους που μας εκπροσωπούν, ακούστε το λεξιλόγιο τους. Ελάχιστοι οι επιστήμονες, οι γνώστες, οι πολιτικοί που νοιάζονται για τον λαό. Οι περισσότεροι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η καρέκλα. Πραγματική θλίψη!


Ας μην επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο! Ας μην επιστρέψουμε στα ατομικά δελτία κυκλοφορίας. Ας υψώσουμε τη δικιά μας γροθιά!
Θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου