Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα..Οι μύθοι που διαδίδονται μέσω διαδικτύου.
Συχνά πυκνά διαβάζουμε διάφορα δημοσιεύματα σε κάποιες ιστοσελίδες, χωρίς να έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και να αναπαράγονται (πχ. στο facebook) με σχετική ευκολία, χωρίς δεύτερη σκέψη. Με την πρώτη ματιά, αν και ορισμένα φαίνονται εντυπωσιακά και πιασάρικα, εντούτοις, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Ποιο είναι άραγε το νόημα τους? Μερικά like ή για να λέμε πως έχουμε δημόσιο λόγο?
Να διευκρινίσω την απόλυτη ευθύνη παραπλάνησης δεν την έχει ο απλός άνθρωπος, αλλά τα ίδια τα μπλόκ που δημοσιεύουν ή παραποιούν τα αληθινά στοιχεία.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα?.Η διασπορά ψεύτικων ειδήσεων μπορεί να γίνει επικίνδυνη?
Ναι μπορεί! Όταν έχει να κάνει με θέματα υγείας!
Παράδειγμα ο αντιεμβολιασμός, που διακινείται απο κάποιους συνωμοσιολόγους μέσω ιστοσελίδων αμφιβόλου ποιότητας.
Βέβαια δεν είναι μόνο το θέματα της υγείας. Υπάρχουν χιλιάδες άλλες ειδήσεις, όπως ρατσιστικού περιεχομένου, εξίσου επικίνδυνες για τη ΄΄δημόσια υγεία΄΄ .

Κάπου διάβαζα πως οι ψευδείς ειδήσεις που κατακλίζουν το διαδίκτυο, μεταδίδονται κατά 9000 φορές γρηγορότερα απο τις πραγματικές.
Η επιστημονική κοινότητα παρόλο που διαψεύδει κατά καιρούς τέτοια μυθεύματα , εντούτοις, έχει να αχοληθεί με  πολύ σοβαρότερα πράγματα, απο να ασχολείται με τις τρέλες και τις φαντασίες του καθενός.
Και πάλι όμως δεν εφησυχάζουν! ..Τα επιστημονικά στοιχεία που δεν ταιριάζουν με τις θεωρίες τους, θα σου πούν αποσιωπούνται απο αόριστα κέντρα εξουσίας κλπ... κλπ...
Και τι δεν έχουμε δεί στο διαδίκτυο? Δεν είναι όπως είπαμε, μόνο κάποιες ψευδείς ειδήσεις, που μπορεί όλοι, άθελα μας, να έχουμε πέσει θύματα, αλλά και τα υβριστικά- προσβλητικά και συκοφαντικά σχόλια, που έχουν πάρει εξίσου επικίνδυνες διαστάσεις.
Και όσο δεν υπάρχει κάποιο θεσμοθετημένο πλαίσιο, θα γινόμαστε μάρτυρες πολλών τέτοιων σχολίων και δυσκολοδιάβαστων γραφών χωρίς νόημα..
Συμφέροντα, διαπλοκή, καταπίεση πάντα θα υπάρχουν! Και πολλά θα έρχονται στο φως όταν πια είναι θα είναι αργά, αλλά έρχονται! Είναι δύσκολό να απαλλαχτούμε απο τα ανθρώπινα πάθη! Τουλάχιστον, ας προσπαθήσουμε να απαλλαχτούμε απο όσα μας ακρωτηριάζουν το πνεύμα!
Τα παραπάνω εκφράζουν την προσωπική δική μου άποψη και δεν υποδεικνύω σε κανέναν τι να πιστέψει ή τι να προβάλλει στο διαδίκτυο! Είναι πρόβλημα δικό του!
Σε θέματα όμως προσβλητικών δηλώσεων ή ρατσιστικού περιεχομένου, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι! Γιατί δεν μιλάμε πλέον για ελεύθερη έκφραση , αλλά για απαξίωση και προσβολή της προσωπικότητας.
Αν και υπάρχει ο σχετικός νόμος που προστατεύει την προσωπικότητα κάθε ατόμου απο υβριστικά και αναληθή σχόλια, εντούτοις, σπάνια εφαρμόζεται στη χώρα μας η νομοθεσία. Σε κάποιες άλλες χώρες τα “blog“ με τέτοιο περιεχόμενο θα είχαν αποσυρθεί και οι υπεύθυνοι θα είχαν πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.
Είναι αναγκαίο να προβάλλουμε και να επιμείνουμε στις ανθρωπιστικές αξίες!


Αλλά όπως είπαμε δεν είναι μόνο οι προσβλητικές δηλώσεις κάποιων ΄΄ανθρώπων΄΄, αλλά και τα αναληθή- ψευδή δημοσιεύματα σχετικά με διάφορες θεραπείες που υπόσχονται μαγικές λύσεις σε διάφορες ασθένειες και αναπαράγονται στο διαδίκτυο και στο Facebook.

Το παρακάτω άρθρο του αγαπητού μου φίλου, Γιάννη Αρβανιτάκη, αξίζει να το διαβάσετε!

Φίλες και φίλοι,είναι καιρός τώρα που ήθελα να γράψω δύο λόγια και να επιστήσω την προσοχή σας όσον αφορά τις αναρτήσεις και τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και στο FB, τα οποία σχετίζονται με την ιατρική και διαλαλούν τις θαυματουργές θεραπείες εναντίον του καρκίνου και άλλων παθήσεων.....

Για περισσότερα…’κλικ’...

https://iarvan-hellas.blogspot.de/2017/09/fb.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου