Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Oι νέες μορφές ευέλικτης απασχόλησης

Σταθερή αύξηση φτωχών εργαζομένων στην Ελλάδα..
Κάποτε μιλούσαμε για μισθούς των 751 ευρώ. Σήμερα μιλάμε για μισθούς των 200 και 300 ευρώ..Τελικά που πάμε?
Τα στοιχεία που θα παραθέσω, ίσως σας είναι γνωστά, εν τούτοις είναι χρήσιμα καθώς οι επικοινωνιακές πολιτικές διαφέρουν απο την πραγματικότητα.
Διαβάζουμε πχ... διαπιστωμένη βελτίωση των οικονομικων δεικτών, σταδιακή αύξηση της απασχόλησης του ΑΕΠ, κλπ. κλπ.
Κατ΄αρχάς να πούμε, τα προγράμματα ανάπυξης και απασχόλησης χρηματοδούνται απο τα ευρωπαικά προγράμματα , κατά κύριο λόγο μέσω 5 ταμείων, (ΕΤΠΑ, ΕΚΤ, ΤΣ, ΕΓΤΑΑ, ΕΤΘΑ) και δεν οφείλονται στην στρατηγική ενός πολιτικού σχεδίου δικό μας ή είναι χρήματα απο τον κουμπαρά μας..
Ελληνική τραγωδία

Όλοι θα θέλαμε μια Ευρώπη με περισσότερη αλληλεγγύη, μια Eυρώπη χωρίς χαώδεις διαφορές μεταξύ των πολιτών πχ. εργασιακές σχέσεις, αλλά προς το παρόν, αυτήν έχουμε και γι΄ αυτήν αγωνιούμε ως ευρωπαίοι πολίτες..
Ένα νέο ανησυχητικό φαινόμενο που επικρατεί στη αγορά εργασίας στην Ελλάδα, είναι οι νέες μορφές ευέλικτης απασχόλησης, όπως τις έχουν βαφτίσει, με μισθούς των 200-300 ευρώ το μήνα. Φαίνεται πως σταδιακά καθιερώνεται μια νέα κατηγορία φτωχών εργαζομένων. Οι ηλικίες είναι κυρίως μεταξύ 20-30 ετών, δηλ. στην ηλικιακή ομάδα, όπου η ανεργία κυμαίνεται γύρω στο 37%. Πρωταθλητές ανεργίας σε αυτήν την κατηγορία είναι οι Ισπανοί και μετά ακολοθούμε εμείς. 
Όπως αναφέρει ο Σάββας Ρομπόλης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου πανεπιστημίου..΄΄Ζούμε ένα ιστορικό πισωγύρισμα εις βάρος των δικαιωμάτων εργασίας΄΄.
Ζούμε πράγματι σε καινούργιο μεσαίωνα? Νομίζω, ναι!..Τουλάχιστον για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
Απορυθμίστηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δήθεν μας λέγαν, προς όφελος της ανάπτυξης!..Πόσο βλάκες μπορούμε να είμαστε! ..Ό,τι δίνεις, πάει, πέταξε και άντε να το πάρεις πίσω. 
Αν πράγματι ήθελαν να κάνουν περικοπές προς όφελος των εργαζομένων, ήξεραν που να τις κάνουν και όχι στις πλάτες των αδυνάτων..
Βρίσκομαι στο χώρο του συνδικαλισμού, εδώ και χρόνια και έχω να πω, πως όσα έγιναν με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ήταν έγκλημα..
Έχουν χαθεί 1.500.000 θέσεις εργασίας και τώρα τρέχουμε...Οι ταλαντούχοι πάνε , πετάξανε..Bye Bye είπαν!..Τρίβουν τα χεράκια τους οι Βόρειοι..
Έτσι οι νέοι ΄΄φτωχοί εργαζόμενοι μαζί με τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους, αποτελούν την νέα οικογένεια ΄΄νεόπτωχων΄΄ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού, για άτομα 18-64 ετών, είναι πλέον γεγονός. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού, που βρίσκεται κάτω απο το όριο της φτώχειας. ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ για 8 στους 10 Έλληνες. 

Ποιος φταίει? Ιδού το ερώτημα?
Οι περισσότεροι θα έλεγαν, οι νεοφιλεύθερες πολιτικές.
Οι υπόλοιποι, το κακό μας το κεφάλι.
Εγώ πάλι ..λίγο απ΄ όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου