Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Ο ανιχνευτής καπνού μπορεί να σώσει μια ζωή!

Του Α. Πουτουλούδη

Σε μια εθνική τραγωδία, όπως αυτή που ζήσαμε στο Μάτι τον Ιούλιο του 18, ελάχιστα μπορείς να πείς για να απαλύνεις τον πόνο των συνανθρώπων σου. Πάντα θα ευχόμαστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια περιστατικά, μα δυστυχώς ξανασυμβαίνουν, όπως ακριβώς και σήμερα (15.08.2019), όπου για τρίτη μέρα η πύρινη λαίλαπα κατακαίει ένα πανέμορφο δάσος στην Εύβοια.
Πολλά τα αίτια. Ορισμένα οφείλονται στην δύναμη της φύσης και ορισμένα σε ανθρώπινες δραστηριότητες από πρόθεση ή και από αμέλεια ή ακόμη και σε κακή συντήρηση του ηλεκτρικού δικτύου, καθώς πολλές πυρκαγιές ξεκίνησαν από καλώδια σε κολώνες της ΔΕΗ.
Εμείς απο την πλευρά μας οφείλουμε να μαθαίνουμε και να πράττουμε! Έχουμε την ηθική υποχρέωση να σεβόμαστε την φύση και να προστατεύουμε το πιο πολύτιμο αγαθό, που είναι η ανθρώπινη ζωή. Οφείλουμε να ενημερωνόμαστε και να παίρνουμε μέτρα πρόληψης.
Στις μέρες μας, η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν δώσει αρκετές απαντήσεις και λύσεις αξιόπιστες για να ζούμε με ασφάλεια, όσο τον δυνατόν γίνεται. Εμείς από την πλευρά μας, πρέπει να αξιοποιούμε τις γνώσεις αυτές και αν χρειαστεί να επενδύουμε και λίγα χρήματα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάω για τεράστιες επενδύσεις, αλλά για μια μικρή συσκευή, που με λιγότερα απο 10 ευρώ επένδυσης μπορεί να σώσει τις ζωές μας.
Πρόκειται για τον ανιχνευτή καπνού που χρησιμοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Πρωτοάκουσα για την χρήση της συσκευής πριν από πολλά χρόνια, σε κάποια εκπαιδευτικά σεμινάρια προστασίας από την φωτιά. Δεν γνώριζα πολλά πράγματα, αλλά κατάλαβα αργότερα πόσο σημαντική συσκευή είναι για την προστασία μας.
Στην ουσία, οι ανιχνευτές καπνού είναι μικρές συσκευές έγκαιρης προειδοποίησης με ηχητικό σήμα. Δεν μπαίνω σε τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά επισημαίνω την χρησιμότητα του.

Σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου, αν και είναι υποχρεωτική η συσκευή, εντούτοις οι περισσότεροι θεωρούμε πως δεν την χρειαζόμαστε. Νιώθουμε πως ό,τι καταστροφικό γίνεται, εμάς δεν πρόκειται να μας αγγίξει. Πιστεύουμε πως έχουμε αρκετό χρόνο να μπροστά μας να αντιδράσουμε. Ακόμη και αν κοιμόμαστε, θα ξυπνήσουμε και θα προλάβουμε να απομακρυνθούμε απο την εστία της φωτιάς. Μέγα λάθος! Δύο μόνο λεπτά έχουμε χρόνο για να απομακρυνθούμε απο ένα δωμάτιο χωρίς συνέπειες.
Νομίζουμε επίσης, πως η θερμότητα θα μας ξυπνήσει όταν κοιμόμαστε, έγκαιρα. Και αυτό μέγα λάθος! Ο καπνός είναι πιο επικίνδυνος από τη φωτιά!
Σε ένα φλεγόμενο κτίριο, η κύρια αιτία θανάτου είναι από την εισπνοή καπνού και λιγότερο από τη φωτιά. Η συσκευή σε προειδοποιεί έγκαιρα να ενεργήσεις γρήγορα και να εγκαταλείψεις το φλεγόμενο κτίριο.
Πόσες φορές δεν ακούσαμε για θανάτους από αναθυμιάσεις?
Οι μικρές εστίες ανάφλεξης μπορούν να πάρουν τεράστιες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
Κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς παράγονται μεγάλες ποσότητες τοξικών αερίων.
Στη Γερμανία υπολογίζουν πως περίπου 30 άτομα τον μήνα πεθαίνουν απο πυρκαγιές. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι θάνατοι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου από την εισπνοή του μονοξειδίου του άνθρακα. Ακόμα και τρείς εισπνοές μπορούν να αποβούν μοιραίες.
Ίσως στη ζωή μας, αρκετά δεν μπορούμε να τα αποτρέψουμε. Μπορούμε όμως, να πάρουμε εκείνα τα μέτρα πρόληψης ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους.
Στην προκειμένη περίπτωση ο ανιχνευτής καπνού είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ασφάλεια μας.
Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγχετε αν λειτουργεί.
Η λειτουργία του γίνεται με μπαταρίες. Αν χρησιμοποιήσετε  μπαταρίες λιθίου, η  λειτουργία του μπορεί να κρατήσει μέχρι και δέκα χρόνια, ενώ με τις αλκαλικές έως και δύο. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως δεν πρέπει να τον τοποθετούμε κοντά σε κλιματιστικό.

Ο τρόπος εγκατάστασης, απόστασης και διανομής στο σπίτι, είναι απλός και υπάρχει σε ειδικό φυλλάδιο στην συσκευασία του.
Για καλύτερη προστασία υπάρχουν και δικτυωμένες συσκευές προειδοποίησης, καλωδιακές ή ασύρματες.
Υπάρχει και ανιχνευτής καπνού με σύνδεση στο κινητό σας. Σας ειδοποεί μέσω εφαρμογής στο smartphone ή στο tablet σας, σε περίπτωση που λείπετε από το σπίτι.
Η επιλογή είναι δική σας!
Εσείς μπορεί να κοιμάστε, αλλά οι ανιχνευτές καπνού ποτέ!


Η λύπη, ο πόνος, η οργή, η αλληλεγγύη, η απελπισία, η δυσαρέσκεια, είναι συναισθήματα που μας κατακλύζουν μετά απο κάθε εθνική καταστροφή, μετά απο κάθε κακή στιγμή.
Προηγούνται η αδιαφορία, η απόλαυση, η ευφορία, η αδιαφορία, η ευθυμία και πολλά άλλα.
Στο τέλος όλων αυτών πριμένουμε και πάλι την ελπίδα.
Τα χρόνια περνούν και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται..
Ο άνθρωπος ξανασηκώνει το ανάστημα του στο μέτρο του δυνατού, αλλά πάντα ένα γιατί? ΄Ενα γιατί, σαν σκιά θα μας ακολουθεί για πάντα...Μπορεί να είναι ένα γιατί για όσα μπορούσαμε και δεν κάναμε ή αδιαφορήσαμε να κάνουμε.

Αξίζει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν! 

Πηγή και χρήσιμες πληροφορίες απο ενημέρωση ειδικών για την ασφάλεια απο φωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου