Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης
Συχνά χρησιμοποιούμε τους γλωσσικούς όρους όπως, κοινωνικά επαγγέλματα, κοινωνικό κράτος, κοινωνική συμπεριφορά, κοινωνικές υπηρεσίες, κοινωνιολογία, κοινωνικός ρόλος κλπ. Παντού, σε όλες τις γλώσσες τους ίδιους όρους θα ακούσουμε, πχ. στα γερμανικά Sozialberufe, Sozialstaat, Sozialverhalten,Sozialstationen, Soziale Rolle κλπ. Ε, τι ωραία που ακούγεται κοινωνικό/ός! Αντίθετα όταν ακούμε τον όρο αντικοινωνικός (Unsozial) ανατριχιάζει το μέσα μας..
Όταν τους πρωτοακούσαμε στα νεανικά μας χρόνια, η σκέψη μας πήγαινε στην ιδεολογία της αριστεράς η οποία βασιζόταν συνήθως στον Μαρξισμό- Λενισμό, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από την σοσιαλδημοκράτες ή τους λεγόμενους αριστερο-προοδευτικούς, όπως αρέσκονται να αυτοχαρακτηρίζονται και λιγότερο από την «Δεξιά» όπως συνήθως την αποκαλούμε.
Τα χρόνια πέρασαν, εμείς ξενιτευτήκαμε, βρεθήκαμε σε άλλες χώρες που εφάρμοζαν κοινωνικές πολιτικές, που δεν ήταν μόνο επί χάρτου, αλλά είχαν και ουσία. Μας ξάφνιασε στην αρχή, γιατί στην εξουσία ήταν δεξιοί! Λόξυγγας μας ήρθε! Το χωνέψαμε όμως! Ξαναπιάσαμε κάποιους όρους όπως «συντηρητικός» και «προοδευτικός» ή «Δεξιά» και «Αριστερά» από την αρχή και προσπαθήσαμε να αξιολογήσουμε πολιτικούς- πολιτική από το πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, τις μεταρρυθμίσεις που προωθούν και τις κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζουν. Και όλα αυτά μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα. Βλέπαμε ταυτόχρονα δημαγωγούς- λαικιστές και στα δύο στρατόπεδα. Είδαμε αριστερούς συντηρητικούς, αλλά και δεξιούς. Προσκολλημένοι δεν ήμασταν ποτέ, αν και έχουμε ιδεολογικό αποτύπωμα! Είδαμε αριστερούς να φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα και μας ξάφνιασε, μας κακοφάνηκε. Μπλεχτήμε με συνδικάτα και καταλάβαμε πως χωρίς αντίσταση, όποιος κι αν είναι στην εξουσία, δεν γίνεται τίποτα. Οι πολίτες δε, όχι φυσικά όλοι, ανεξάρτητα πως χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους, «Δεξιό» ή «Αριστερό», συνεχίζουν να συμπεριφέρονται απαξιωτικά και προσβλητικά για τους «αντιπάλους» τους. Ρίξτε μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα καταλάβετε...Τέλος πάντων, φτάνει με την εισαγωγή, γιατί είτε τα λες είτε όχι, για ορισμένους είναι ψιλά γράμματα..