Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Η χρησιμότητα της εφημερίδας

07.03.2020..του Α. Πουτουλούδη

Πανικός με τα χαρτιά υγείας, υστερία. 
Εξαφανίστηκαν από τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ. Διαβάζω στην Αυστραλία τα παίρνουν με δελτίο. Εμείς όμως που ζήσαμε σε χωριά, σε πολύ παλιές εποχές δεν μας φοφίζει τίποτα! Εσείς να δούμε τι θα κάνετε?
Εμείς και μπάνιο σε κουπάνα (λεκάνη) κάναμε και σε εξωτερικά lavatory (WC, καμπινές, τουαλέτα, απόπατος, τοίχος) αφοδεύαμε. Για χαρτί υγείας τι νομίζατε είχαμε? Κομμάτια κομμένα από εφημερίδες και σκαλωμένα σε ένα καρφί. Στα χωράφια οτιδήποτε πλατύφυλλο την δουλειά την έκανε. Αργότερα ήρθαν στα χωριά τα μαλακούτσκα τα χαρτούδια, σαν τα σημερινά χαρτιά υγείας, απ΄ ότι θυμάμαι σκληρούτσκα και με ελάχιστη απορροφητικότητα , αλλά καλύτερα από εφημερίδα σίγουρα!...
Στο χωριό της γυναίκας μου όταν ήρθαν, έλεγε μια θεία της στην αδελφή της: Τσατσί, μέχρι και χαρτιά μαλακά για τον κώλο έφεραν, αλλά ακριβά βρε! Αα, δεν θα πάρω, τι να τα κάνω (τσιγκούνα καθώς ήτανε), εγώ μόνο κακαρέτσες (μικρά κουραδάκια προβάτων) κάνω!
Θα τολμούσα να πω τυχεροί, γιατί σε πιο παλιές εποχές σκουπιζόταν ακόμη και με κεραμικές πέτρες με την ονομασία pessoi. Τυχεροί και οι πλούσιοι στην ρωμαική εποχή  που είχαν τους σφουγγοκωλάριους..Τα ακούει ο φίλος μου ο Αρβανιτάκης και χαμογελάει. Στην Πόλη βλέπετε είχαν μπάνιο και στο σπίτι, δεν ήταν σαν εμάς τους αγρίους..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου