Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Αχ πεταλούδα μου

Αφιερωμένο στην κόρη μου, Α. Πουτουλούδης

Και ήρθε η στιγμή να ανοίξεις τα φτερά σου,
αχ πεταλούδα μου να πετάξεις.
Κοίταξες κρυφά την κρυψώνα σου, κοντοστάθηκες
Ξανακοίταξες τον καινούργιο κόσμο που απλώνονταν μπροστά σου..
Στην αρχή χαμογέλασες,
μετά ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλο σου.
Σε φοβίζει το άγνωστο, μα συνάμα σε έλκει.
Η αγωνία κορυφώνεται
τα φτερά ανοιγοκλοίνουν διστακτικά.
Μετέωρο το πέταγμα μιας νέας πεταλούδας.
Και με μιας, εκεί που δεν ξέραμε τι να πούμε;
Tα φτερά απλώνονται περήφανα
πετάς, πετάς.. Πετάς ψηλά.
Το ταξίδι αρχίζει.
Καλό σου ταξίδι!

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Ένα ενημερωτικό άρθρο απο τον αγαπητό μου φίλο, Ι. Αρβανιτάκη, για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων(HPV).
Επειδή συχνά, κάποια άτομα εκτίθενται σε περισσότερους απο έναν τύπους του ιού (HPV), πιστεύω πως είναι χρήσιμο , να ενημερωνόμαστε για την υγεία μας.
Το παρακάτω άρθρο αποσκοπεί στην ενημέρωση, στην πρόληψη αλλά και στην προστασία εναντίον προκαρκινικών αλλοιώσεων, που προκαλούνται απο ορισμένους τύπους.
Αξίζει τον κόπο να το διαβάσουμε. Αν κάποιοι θελήσουν περισσότερες πληροφορίες, για τον τρόπο αντιμετώπισης ή τον τρόπο εξετάσεων ή να λύσουν τυχόν απορίες, ο Γιάννης με ευχαρίστηση θα δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Για περισσότερα....κλικ στο ιστολόγιο του Ι. Αρβανιτάκη

http://iarvan-hellas.blogspot.de/2017/01/hpv-gardasil-9-22-30.htm

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ο Διάλογος Αθηναίων και Μηλίων... Η αλαζονεία των ισχυρών

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, απο τη εποχή που ο ισχυρός όριζε το ΄΄δίκαιο΄΄και την τιμωρία στον αδύναμο, σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες ... και μάλλον η συνήθεια, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ!..
Μόνο τα προσωπεία των ισχυρών αλλάζουν.
Τελικά όλα είναι ένας φαύλος κύκλος..
Οι ισχυροί δεν αφήνουν περιθώρια ανυπακοής....Γνωρίζουν πολύ καλά, πως θα πάρουν αυτό που ζητούν.. Γι΄ αυτούς δεν υπάρχει διαφωνία.
Μπορούν να σε καταδικάσουν σε λιμοκτονία, να σε κάνουν δούλο, πρόσφυγα, ζητιάνο...Στο πλευρό τους, όπως πάντα, οι μίζεροι εξουσιολάγνοι υποκριτές, οι καιροσκόποι.
Δεν τους ενδιαφέρουν οι εκατόμβες νεκρών που αφήνουν πίσω τους...αρκεί να πειθαρχούμε στα θέλω τους!
Αρκεί να συνεχίσει το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, να κατέχει τον μισό ιδιωτικό πλούτο του πλανήτη...
Ε, όχι !..Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε, επειδή νομίζουν, πως δεν έχουμε άλλη επιλογή! Είναι χρέος όλων μας, να αφυπνιστούν συνειδήσεις, να αντιστρέψουμε τους όρους του παιχνιδιού. Να πάψουμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις και να ανταλλάσσουμε τα όνειρα των παιδιών μας για λίγες μεταξωτές κορδέλες..

Να μην υποκύψουμε!.... Και όπως είπαν και οι Μήλιοι... Η υποχώρηση δε δίνει καμιά ελπίδα, ενώ με το να αγωνιστούμε, υπάρχει ακόμη ελπίδα να μείνουμε όρθιοι.
.........
Τον Μάρτιο του 416 π.χ οι Αθηναίοι και ενώ ήταν σε ισχύ η λεγόμενη Νικίειος Ειρήνη, με ισχυρές δυνάμεις εκστράτευσαν εναντίων των Μηλίων και απαίτησαν εκβιαστικά να προσχωρήσουν στην Αθηναική Συμμαχία.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Το χωριό φάντασμα - Λιβίσι ...του Ι. Αρβανιτάκη

Απέναντι απο τη Ρόδο, στα παράλια της Μικράς Ασίας, βρίσκεται το Λιβίσι, το χωριό φάντασμα.
Μέσα απο το φωτογραφικό φακό και την περιγραφή του αγαπητού μου φίλου, Ιωάννη Αρβανιτάκη, σας προτείνω να ταξιδέψετε στις χαμένες πατρίδες. Αποτελεί μια καταγραφή μνήμης στις ρίζες μας, σε τόπους όπου το ελληνικό στοιχείο κάποτε ανθούσε...
Περισσότερα για το Λιβίσι στο Blog του Γιάννη.

http://iarvan-hellas.blogspot.de/2017/01/kayakoy-fb-28-2016.html#more

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Για τους φίλους της καθαρής γερμανικής γλώσσας....Andreas Stache

Ξανά και ξανά, κάποιοι Γερμανοί φιλόλογοι προτείνουν, πως η γερμανική γλώσσα πρέπει να απαλλαχθεί απο τις λεγόμενες ΄΄νεκρές γλώσσες΄΄....και φυσικά εννοούν λέξεις, που προέρχονται απο την  Ελληνική και τη Λατινική.
Αλλά κανένας δεν αποσαφηνίζει, τι ακριβώς θα σήμαινε κάτι τέτοιο;
Το σύνολο του γερμανικού λεξιλογίου, περιλαμβάνει περίπου 400.000 λέξεις (συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών όρων). Περίπου 100.000 λέξεις (οι λεγόμενες ξένες λέξεις), σημαίνει ότι δεν θέλουν να τις ακούνε ...
Ο αγαπητός μας φίλος, Andreas Stache σε κάποια διάλεξη, εσκεμμένα διάβασε το παρακάτω κείμενο στο γερμανικό ακροατήριο. 

Οι λέξεις που έχω χρωματίσει, δεν έχουν γερμανική ρίζα.
Τα συμπεράσματα δικά σας....

ΥΓ..Πρίν την ανάγνωση του κειμένου....λίγα λόγια για τη γλώσσα μας...
Ποτέ δεν υποστήριξα τη γλώσσα μας μέσα απο μύθους..
Ποτέ δεν υποστήριξα πως η  ελληνική γλώσσα, υπερέχει σε αριθμό λέξεων απο κάποιες άλλες αντίστοιχες γλώσσες ή πως κάποιες ομόηχες λέξεις, που με πείσμα προσπαθούν κάποιοι να αποδείξουν, προέρχονται απο την αρχαία ελληνική και ποτέ δεν αισθάνθηκα, ότι η γλώσσα μας απειλείται σήμερα απο λεξιπενία....

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

yalanci σωτήρες

Τι κακό πράγμα να μην έχουμε και σήμερα μια Πυθία να μας καθοδηγεί...όπως στην εποχή του Θησέα;
O Θησέας για την άσκηση της ορθής εξουσίας είχε την βοήθεια των Θεών, με χρησμό που έπαιρνε από την Πυθία.
Και έτσι....Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες απολάμβαναν ισονομία και ισοπολιτεία!
Αλλά επειδή σήμερα, δεν υπάρχει Πυθία και ο Θεός αδιαφορεί... η αφέλεια, οδηγεί ανθρωπους να βρίσκουν αντικαταστάτες..yalanci Πυθίες και σωτήρες....
Έτσι το ρόλο της Πυθίας για ορισμένους, τον έχει αναλάβει ο Σώρρας και η Χρυσή Αυγή ..
Και στις δυο περιπτώσεις, έχει αποκλειστεί η λογική και στο προσκήνιο υπάρχει η τρέλα, το θαύμα, το μίσος και η βλακεία.
Με αφορμή το περιστατικό, που έγινε σήμερα (17.01.2017) σε δημοτικό σχολείο στο Πέραμα, με πρωταγωνιστές τα μέλη της Χρυσής Αυγής...θα επαναλάβω και πάλι, όσα κατά καιρούς λέω και ξαναλέω ....όσο και αν γίνομαι κουραστικός...
Δεν μ΄ ενδιαφέρει να αρέσω ..με ενδιαφέρει η κοινωνία και το μέλλον των παιδιών μας..Με ενδιαφέρει να επικοινωνήσω με ανθρώπους, που γνωρίζουν το χρέος τους.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Μονή Καισαριανής

του Παύλου Αρβανιτάκη
Μονή Καισαριανής....Ένας θησαυρός από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στέκει αγέρωχος στο πέρασμα των αιώνων.
Η Μονή Καισαριανής βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Υμηττού. Στις πηγές αναφέρεται ακόμα ως Κυριανή ή Σάνκτα Συργιανή, υπήρξε, για πολλά χρόνια, οικονομικά εύρρωστη και διέθετε αξιόλογη βιβλιοθήκη. Το 1833 διαλύθηκε με διάταγμα της Αντιβασιλείας του Όθωνα.
Το πρώτο χριστιανικό κέντρο είχε ιδρυθεί νοτιοδυτικότερα, στο λόφο του «Κοιμητηρίου των Πατέρων» ή Φραγκομονάστηρο, όπου σώζονται ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής και ναού

μεταβατικού τύπου 10ου αι. Την περίοδο της φραγκοκρατίας κτίστηκε εκεί ο ναός του Αγ. Μάρκου ή Φραγκομονάστηρο και το 17ο αι. ο ναός των Ταξιαρχών.
Το μοναστηριακό συγκρότημα περιβάλεται από υψηλό περίβολο, με δύο πύλες, ανατολικά και δυτικά. Έξω από την ανατολική πύλη υπάρχει η πηγή του Κριού ή Κοτς Μπασί, ονομασία που οφείλεται στην αρχαϊκή υδρορρόη, που αποδίδει κεφάλι κριού.
Από τη βυζαντινή περίοδο διατηρούνται το καθολικό, δηλαδή ο κυρίως ναός, και ο λουτρώνας που ανάγονται στα τέλη του 11ου-αρχές 12ου αι.Το καθολικό, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς, εγγεγραμμένου ναού και φέρει τοιχογραφίες του 18ου αι.. Ο νάρθηκας αποτελεί προσθήκη του 17ου αι. και οι σύγχρονες του τοιχογραφίες είναι έργο του πελοποννήσιου ζωγράφου Ιωάννη Ύπατου. Την ίδια εποχή προστέθηκε, στα νότια, το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου.


 Η παλαιότερη σωζόμενη τοιχογραφία με μορφή Θεοτόκου Δεομένης, 14ου αι., βρίσκεται εξωτερικά του καθολικού και είναι ορατή από το εσωτερικό του παρεκκλησίου.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑ, σχεδόν χίλια χρόνια ιστορία.


                                                 ...Του Παύλου Αρβανιτάκη                   

Τα περισσότερα νεαρά παιδιά που συχνάζουν στα πεζούλια της Καπνικαρέας δεν γνωρίζουν καν την ιστορία της, αλλά φωτογραφίζονται χαρούμενα με φόντο τους παμπάλαιους τοίχους της. Είναι καλό ένα φρεσκάρισμα γνώσεων και πληροφοριών για μία από τις πιο δημοφιλείς εκκλησίες της Αθήνας.
Το γνωστό σε όλους βυζαντινό εκκλησάκι τις Καπνικαρέας, βρίσκεται στον εμπορικότερο δρόμο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στην οδό Ερμού. Καθημερινά, χιλιάδες Αθηναίοι προσπερνάνε αδιάφοροι το μικρό αυτό διαμάντι της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής, αγνοώντας την ανεκτίμητη αξία του.
Χρονολογία: τρίτο τέταρτο του 11ου αιώνος μ.Χ.,Τύπος: σύνθετος τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο. Η επικρατούσα ονομασία του ναού ως «Παναγία της Καπνικαρέας» απαντάται σε πολλές ανά τους αιώνες πηγές μεταξύ πολλών ονομάτων, όπως: Καμουκαρέα, Καμηκαρέα,

Χρυσοκαμουκαριώτισσα, Καμουχαριώτισσα, Καμκαρέα, Καμουχαρέα, Χαμουκαρέα (από ένα είδος υφάσματος μπροκάρ που πουλούσαν τα γύρω μαγαζιά), Παναγία της Βασιλοπούλας (από την Αθηναία αυτοκράτειρα Ευδοκία), Παναγία του Πρέντζα (από το ομώνυμο οπλαρχηγό του 1821 μ.Χ) κ.ά.. Το όνομα της εκκλησίας πιθανότατα προέρχεται από τον κτήτορα του ναού, ο οποίος ως «καπνικάριος» στα χρόνια του Βυζαντίου, εισέπραττε τον αντίστοιχο φόρο οικοδομών. Ο καπνικός φόρος, ήταν ο φόρος καπνοδόχου, αφορούσε δηλαδή τις κατοικημένες οικοδομές, από τις οποίες έβγαινε καπνός από στην εστία που χρησιμοποιείτο για θέρμανση ή μαγείρεμα. Σύμφωνα με την παράδοση η Καπνικαρέα ανηγέρθη στη θέση παλαιότερης εκκλησίας, που είχε κτίσει η Ευδοκία η Αθηναία, σύζυγος του αυτοκράτορα Θεοδόσιου του Μικρού. Η Ευδοκία, είχε κτίσει την αρχική εκκλησία πάνω στα θεμέλια αρχαίου ελληνικού ναού, αφιερωμένου στην θεά Δήμητρα ή Αθηνά.

στα...μητρώα της Μυθολογίας

                                                            ...Του Ιωάννη Γιαννικόπουλου

..χιονοπαγόπληκτων ημερών ανάγνωσμα...
…ο Αίμος το όρος...
** Χρόνοι παλιοί, χαμένοι στα μυθολογικά βάθη της προϊστορίας... Γιος του Βορέα, του βασιλιά της Θράκης, και της Ωρειθύιας, της κόρης του Στρυμόνα, ήταν ο Αίμος... 
Ο Αίμος παντρεύτηκε τη Ροδόπη, απέκτησαν έναν γιο, 
τον Έβρο, και βασιλεύοντας στη Θράκη ζούσαν ευτυχισμένοι...
** Να, όμως, που η ευτυχία, για μια ακόμα φορά, έμελλε να αποδειχτεί γενεσιουργός αιτία της αλαζονείας, αυτή δε της κομπορρημοσύνης... Το ευτυχισμένο βασιλικό ζεύγος της Θράκης, Αίμος - Ροδόπη, όχι μόνον νόμιζε, αλλά παινεύονταν και διαλαλούσε πως ήταν ισάξιο με το θεϊκό ζεύγος του Ολύμπου, Δίας - Ήρα... Η συμπεριφορά τους αυτή εξόργισε τον πανόπτη, παντοκράτη, πανυπέρτατο, νεφεληγερέτη Δία, που τους τιμώρησε μεταμορφώνοντάς τους στις δύο ομώνυμες οροσειρές, του Αίμου και της Ροδόπης...
** Έτσι, λοιπόν, η Ελληνική Χερσόνησος, ολόκληρη η περιοχή από τον Αίμο και νότια ίσαμε το Ταίναρο και τα ελληνικά νησιά, ονομάστηκε Χερσόνησος του Αίμου... Αυτή είναι η πραγματική ονομασία με την οποία η περιοχή αυτή καταγράφτηκε στα...μητρώα της Μυθολογίας, της Ιστορίας, της Γεωγραφίας...

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ηράκλειοι Τόποι....Γιβραλτάρ

Για τους αρχαίους Έλληνες, ήταν το τέλος του κόσμου. Στην περιγραφή του ο Πλάτωνας, αλλά και σημερινοί ερευνητές, αναφέρουν, πως στα στενά του Γιβραλτάρ, βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα...
Εδώ λοιπόν που εντοπίζεται, ένας απο τους μύθους του Ηρακλή, στην ένωση Αφρικής με την Ευρώπη, έστησε ο ήρωας τις Ηράκλειες Στήλες, όταν πήγε τα μήλα των εσπερίδων στον Ευρυσθέα.
Γιβραλτάρ

Η μία ήταν στην Άβυλα, στην πλευρά της Αφρικής, και η άλλη στα Γήδειρα ( σημερινή Cádiz ) στην πλευρά της Ευρώπης.
Το Γιβραλτάρ ( πόλη- χώρα ) είναι μια μικρή βραχώδη χερσόνησο, έκτασης περίπου 6,5 τετρ. Χιλ. στην νότια ακτή της Ισπανίας και παραμένει αποικία της Μεγάλης Βρετανίας απο το 1704, που το κατέλαβαν απο την ισπανία.
Συχνά αποτελεί μήλο της έριδος μεταξύ των δυο χωρών, χωρίς όμως να αλλάξει η κατάσταση.
Δύο δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν, ανέδειξαν το ΟΧΙ για τυχόν συγκυριαρχία και εξακολουθεί να παραμένει απο τότε στην κατοχή των Άγγλων.
Το 1969 η Ισπανία έκλεισε τα σύνορα με το Γιβραλτάρ και τα ξαναάνειξε το 1982.
Ενας εντυπωσιακός βράχος, ύψους 425 μέτρων 
ξεπροβάλει σχεδόν κάθετα απο τη θάλασσα και δίνει μια άγρια ομορφιά στο τοπίο.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Αναμνήσεις .. Χιονάδες Έβρου

Αφιέρωμα στο χωριό μου... Χιονάδες Έβρου
Οι  
αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων μας ακολουθούν για όλη μας τη ζωή.
Συχνά ζωντανεύουν στη μνήμη μου εικόνες από το πατρικό σπίτι, τον τόπο που πρωτοπερπάτησα , μεγάλωσα, γέλασα, ένιωσα το πρώτο καρδιοχτύπι και πάντα, όταν τις νοσταλγώ, αφήνουν ένα γλυκό άρωμα συναισθημάτων.
Φαντάζομαι το ίδιο θα νιώθετε όλοι σας!
Τα παιδιά της δεκαετίας του 60 και 70 αν και έζησαν χρόνια με αρκετές δυσκολίες, σε καμιά  περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να  συγκρίνουμε με τα φτωχότερα και τα σκληρότερα χρόνια των γονιών μας. 
Πως ήταν όμως εκείνη η εποχή, από το 1960 και μετά? 
Ήταν η εποχή, που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια στην ψυχή μας η μετανάστευση των γονιών μας στις λεγόμενες ΄΄αναπτυσόμενες χώρες΄΄. Οι περισσότεροι, λόγω και των πολλών δυσκολιών που συναντούσαν στους καινούργιους τόπους,  άφηναν για χρόνια τα παιδιά τους, στους δικούς τους γονείς να τα μεγαλώσουν.
Ας θυμηθούμε όμως μερικές από τις καθημερινές συνήθεις της εποχής εκείνης.
Προλάβαμε τον καιρό, που το σαπούνι (μούργα- κατακάθια ελαίων ή σταχτόνερο- αλισίβα) δεν πουλιόταν στα Σούπερ-Μάρκετ. Φρούτα υπήρχαν μόνο όταν καρποφορούσαν τα δένδρα και κρέας τα Χριστούγεννα, όταν σφάζαν το γκουτσινούδ΄ι΄, όπως αποκαλούσαμε το γρούν΄ι , τον χοίρο ντε...
Προλάβαμε την εποχή που λίγο στάρι ή αυγά ήταν η ανταλλαγή προιόντων με τον αμαξά - έμπορο. Απολαύσαμε το σερμπέτι (νερό και ζάχαρη). Ακούσαμε παραμύθια άγρια, για στοιχειά, φαντάσματα και δαίμονες.
Ζήσαμε την εποχή που οι αυλές των σπιτιών ήταν τόπος φιλοξενίας, πρίν υψωθούν μαντρότοιχοι και απομονώσουν τους ανθρώπους, και για παιχνίδι, τσιλίκι και κρυφτό..
Για μουσική, ό,τι μας τραγδούσαν οι ηλικιωμένοι. Για διασκέδαση, στην αρχή το ράδιο, αργότερα το Τζουκ-Μπόξ και κάπου κάπου η προβολή κάποιων ταινιών από τους ΄΄πολιτισμένους΄΄ της χούντας της περιόδου εκείνης και τα πανηγύρια.

Κάπου στο τέλος της δεκαετίας του 60, αντικρύσαμε τηλέφωνο και  τηλεόραση και αυτά στο Καφενείο του χωριού. Θυμάμαι την γιαγιά μου να με πηγαίνει στην μπάμπω Κουτσιώ (Πουτουλούδη Χρυσώ), να δούμε τον ΄΄Άνθρωπο δίχως πρόσωπο΄΄ , την τηλεοπτική σειρά ΄΄θρίλερ΄΄, που παρουσίαζε η τότε ΕΙΡΤ και το περιβόητο ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ 
Προλάβαμε τα νυχτέρια και τα παιχνίδια των οικογενειών. Αγαπημένο τους ΄΄Quiz΄΄ ήταν ένα παιχνίδι εύρεσης οικογενειών.

Ποια οικογένεια κρυβόταν πίσω απο ΄΄συμβολικά πτηνά- ονόματα΄΄ που έδιναν στον καθένα.
Το παιχνίδι στο χωριό μου το λέγαν ΄΄Κουκουβάτσκες΄΄. Παιχνίδι που υπήρχε και σε άλλα χωριά, με διάφορες παραλλαγές ονομάτων.
Τους νεανίσκους τους αποκαλούσαν ΄΄Πετνιαρούδια΄΄ , λέξη βγαλμένη απο το Πετεινός..

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Για λίγη φώτιση....

                ...Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη      ...εν έτει 2017                 

Φωτογραφία του Konstantinos Triantafillakis.
Φωτογραφία... ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Βρέθηκα και φέτος, εκών άκων, όπως κάθε τέτοια μέρα τα τελευταία χρόνια, στον αγιασμό των υδάτων της ενορίας κι ύστερα στην ουρά για τη λήψη αγιασμού απο τις ειδικά κατασκευασμένες υδροφόρες κρήνες(κάποιες πρόχειρες μεταλλικές γαλβανισμένες δεξαμενές με βρυσάκι, αμφίβολης υγειονομικής επάρκειας).
Είναι η αποστολή μου, τούτη τη μέρα, να μεταφέρω το αγίασμα στο σπίτι, στη μάνα που το περιμένει ευλαβικά και την Όλια, που επίσης το υποδέχεται με πίστη. Μια αποστολή που εκπληρώνω αγόγγυστα, ο άπιστος, παρά το τσαλαπάτημα, το σπρώξιμο στην ουρά, τα ίδια σχόλια και αψιμαχίες κάθε χρόνο, ''μη μπαίνετε απ'το πλάι ρε παιδιά, φτιάξτε μια σειρά'', ''μη το γεμίζεις κυρία μου, να φτάσει για όλους'', ''κλείστε τη βάνα να μη χύνεται κάτω, αμαρτία

Πάει και το 2016...

                                   2016       
Το 2016 μας αποχαιρέτησε....Σε μερικές μέρες, θα έχουμε ξεχάσει, ποια ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε.
Ίσως σε μερικά χρόνια, κάποια απ΄ αυτά τα γεγονότα, κάνουν τις επόμενες γενιές να αναρρωτιούνται ή και να διασκεδάζουν με τα καμώματα των ανθρώπων του 2016. 
Όπως και να είχε η κατάσταση...τα καταφέραμε και το 2016!
Στην Ελλάδα, ήταν μια χρονιά λιτότητας, με περικοπές, πολλά φορολογικά βάρη, 
μια χρονιά που κυβερνούσε η Αριστερά, αλλά και μια μια χρονιά, που λίγο πρίν μας αποχαιρετήσει, μοιράστηκαν λίγες μικροπαροχές στους συνταξιούχους .. μάλλον για τελευταία φορά.... Με λίγα λόγια, χρονιά στεναγμού και απογοήτευσης....Κατά τα άλλα, ας τα λέμε καλά!
Α, ναι! ..ήρθε ο Πάπας και ο Ομπάμα, να μας ανεβάσουν το ηθικό.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Το νησί των Μεγάλων Θεών

Δίκαια το έχουν ονομάσει, ΄΄ Νησί των Μεγάλων Θεών΄΄.
Σαμοθράκη..Σεπτή και Αγιοτάτη
Ξεπροβάλλει μέσα απο το Θρακικό πέλαγος και σε εντυπωσιάζει!
Είναι αδύνατον να μην μαγευτείς απο τη ομορφιά της Σαμοθράκης!
Ένα μοναδικό τοπίο φυσικής ομορφιάς και γαλήνης!

Τόπος αινιγματικός, αλλά συνάμα σαγηνευτικός!
Ο Όμηρος την ονομάζει ΄΄Ζαθέη΄΄,  που  σημαίνει Σεπτή και Αγιοτάτη...και εδώ φαντάστηκε ο ποιητής, τον Ποσειδώνα, πάνω στο ψηλό βουνό, να παρακολουθεί τον Τρωικό πόλεμο.

Εδώ σώθηκαν οι Κάβειροι, οι γιοι του Ηφαίστου και της καβειρούς, απο τους οποίους προήλθαν και τα Καβήρεια Μυστήρια.. θρησκευτικές τελετές, δρόμοι μύησης, που ήταν απόρρητες για τους κοινούς θνητούς. ..Και μέχρι και τον 4ο μ.χ αιώνα, θα παραμείνει σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Η θυσία των νέων εν Ελλάδι

Η θυσία της Ιφιγένειας απο τον Giovanni Domenico Tiepolo
Φωτογραφία απο Wikipedia
Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί θυσιάζουμε τα παιδιά μας;
Μήπως γιατί, δεν έχουμε δώσει αρκετά διαπιστευτήρια αφοσίωσης και πίστης και μας δοκιμάζει ο Θεός;
Νοοτροπίες κάποιων άλλων εποχών ή αναζητούμε ένα θαύμα;
Απο την εποχή του Αβραάμ, η ανθρώπινη θυσία έχει γίνει αναπόσταστο κομμάτι 
της καθημερινότητας μας και ακόμη το πάθημα να γίνει μάθημα....
Μπορεί ο υιός του Αβραάμ, να γλίτωσε την τελευταία στιγμή..
Tα δικά μας παιδιά, δεν βλέπω να έχουν την τύχη του Ισαάκ;
Έχουμε στήσει βωμούς και στο όνομα κάποιας άχρηστης ελίτ, τα θυσιάζουμε.
Αφήσαμε να εμπορεύονται τις ζωές τους, κάποιοι ανίκανοι εξουσιολάγνοι υποκριτές, καταστρέφοντας την οικονομία της χώρας και την ελπίδα.
Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που κάποιος πρέπει να θυσιαστεί, για να πνεύσει ΄΄ούριος άνεμος΄΄. Γνωστός και ο μύθος των Ατρειδών. Η θυσία της Ιφιγένειας, λίγο πολύ μας θυμίζει το σήμερα. Μόνο που το καράβι της Ελλάδας 
δεν πρόκειται να αποπλεύσει, με τα μυαλά που κουβαλάμε..

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Της Κρήτης η ομορφιά

Εν συντομία, τρεις περιοχές της Κρήτης που αξίζει να δείτε.
            Αρκάδι                                                           
Μονή Αρκαδίου

Η ιστορικότητα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, μοναδική! Τόπος θυσίας, σύμβολο ελευθερίας και ηρωισμού, που θα μας εμπνέει για πολλούς αιώνες ακόμα.
Ένας τόπος μαρτυρικός, άγιος, ευλογημένος!
Ιερός τόπος, όπου το δάκρυ των προσκυνητών, από διάφορα μέρη του κόσμου, χύνεται ακόμη στα άγια τούτα χώματα, χωρίς υποκρισία και Φαρισαϊσμό.
Ο κύριος Στριλιγκάς
Κάπου εκεί, συνάντησα και τον κύριο Στριλιγκά, πρώην ναυτικό και νυν πωλητή τουριστικών ειδών και γέμισε η ψυχή μου με Κρητική ομορφιά. Αν ποτέ επισκεφτείτε το Αρκάδι, μη διστάσετε να μιλήσετε μαζί του. 
Θα ακούσετε μαντινάδες και ιστορίες της Κρήτης, 
που θα σας συναρπάσουν!
Θα ακούσετε για ανθρώπους που δεν βάλαν στέμα 
και αδόξαστοι εφύγανε από την πατρίδα ετούτη...

                   Μάταλα
Χωριό που έγινε ξακουστό απο τα παιδιά των λουλουδιών (Χίπις) στη δεκαετία του 60.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Πώς να μιλήσεις


Μουσική / στίχοι : Γιάννης Αρβανιτάκης / Λάκης Πουτουλούδης    2003

                Προβολή στο Youtube


C
Πως να μιλήσεις…
                                             Am
όταν δάκρυα σκεπάζουν τα μάτια σου
C
Πως να μιλήσεις...
                                              Am
όταν σύννεφα χορεύουν τριγύρω σου
F
Πως θες ξημέρωμα ναρθεί,
                                               C
να ξυπνήσει γλυκά το κορμί σου;
F
Πως θες να φύγει η φωτιά
                              C
που σε καίει μακριά σου

G                                                Am
Αν δεν γεμίσεις τη ζωή σου με όνειρα,
   G                                                    Am
και δεν φωνάξεις δυνατά, να σ’ ακούσουν,
G
πως είσαι εδώ κι’ αφουγκράζεσαι,
F                            Am
τον παλμό της καρδιάς σου

Μαγεμένες βραδυές

D
Με τα δικά σου χάδια              

A7                            A          
           Μουσική :Γιάννης Αρβανιτάκης
την έχω βρει τα βράδυα,                 Στίχοι :Λάκης Πουτουλούδης
  G                             A
με τα δικά σου σκέρτσα,
D      A7               D
με έκαψες μπαμπέσα.

Έχεις απλώσει δίχτυα

και μ’ έπιασες μια νύχτα,

είσαι εσύ για μένα,

η μόνη μου η έννοια.

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ "ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ" ΤΟΥ 2016

Bildergebnis für hammurabi bilder free{ από το 1686 έως το 146 π.Χ. }                        ...του Ιωάννη Γιαννικόπουλου

Σύντομο πρόλογο στο πρωτοχρονιάτικο ανάγνωσμα ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ¨ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ¨ ΤΟΥ 2016 ας αποτελέσουν: η άποψη ότι η γνώση της Ιστορίας βοηθά να περιορίζουμε τα λάθη ή τουλάχιστον να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια, η πεποίθησή μου ότι υπάρχουμε ως άνθρωποι, όταν δεν είμαστε ανιστόρητοι και, βεβαίως, ο Ευριπίδειος λόγος «όλβιος όστις της Ιστορίας έσχε μάθησιν».

1686 π.Χ. Ο ΧΑΜΟΥΡΑΜΠΙ
Στις αρχές του 17ου αι. π.Χ. ο Χαμουραμπί ολοκλήρωσε την ίδρυση ενός ενιαίου σημιτικού κράτους στο νότιο τμήμα της Μεσοποταμίας και κατέστησε τη Βαβυλώνα την πρώτη ίσως μεγαλούπολη της ιστορίας. Η διαχρονική φήμη του σπουδαίου αυτού ηγεμόνα οφείλεται κυρίως στο νομοθετικό έργο του, τον περίφημο ¨Κώδικα Χαμουραμπί¨, την παλαιότερη γνωστή παγκοσμίως καταγεγραμμένη νομοθεσία.

Το φυλαχτό μου

                                                                                                    Προβολή στο You Tube
                                                                                 https://www.youtube.com/watch?v=M2-VLIa3jsg

 Μουσική: Γιάννης Αρβανιτάκης  
 Στίχοι: Λάκης Πουτουλούδης             
     
Εισαγωγή Em, C, D, Em            
              
Em                            Am                                  
Στα μονοπάτια των πεζών
C              D                      Em
στα χνάρια των μικρών θεών
βρήκα μια αγάπη φυλαχτό
να με φυλάει απ’ το κακό 


G                                    D
Κι’ από τότε στην καρδιά μου
C                                  Em
σε κρατώ κι είσαι κοντά μου
κι από τότε στο πλευρό μου
σε κάθε μπόρα φυλαχτό μου


Το μικρό μου μυστικό

  Προβολή στο YouΤube 

https://www.youtube.com/watch?v=7fNtSUmFG3M
Το μικρό μου μυστικό


Μουσική : Γιάννης Αρβανιτάκης

Στίχοι :Απόστολός Πουτουλούδης

Dm                           C
Το μικρό το μυστικό μου                                          

                            Dm                                            
είναι μάτια μου δικό μου                      

          Gm                   C
το κρατάω στην καρδιά μου

            C                       Dm

φυλαγμένο εκεί βαθειά μου



είναι έρωτας γλυκειά μου

είναι αφέτης στη χαρά μου

είναι βάλσαμο στον πόνο

το κρατώ σφιχτά και λιώνω