Εδώ λοιπόν που εντοπίζεται, ένας απο τους μύθους του Ηρακλή, στην ένωση Αφρικής με την Ευρώπη, έστησε ο ήρωας τις Ηράκλειες Στήλες, όταν πήγε τα μήλα των εσπερίδων στον Ευρυσθέα.
Γιβραλτάρ |
Η μία ήταν στην Άβυλα, στην πλευρά της Αφρικής, και η άλλη στα Γήδειρα ( σημερινή Cádiz ) στην πλευρά της Ευρώπης.
Το Γιβραλτάρ ( πόλη- χώρα ) είναι μια μικρή βραχώδη χερσόνησο, έκτασης περίπου 6,5 τετρ. Χιλ. στην νότια ακτή της Ισπανίας και παραμένει αποικία της Μεγάλης Βρετανίας απο το 1704, που το κατέλαβαν απο την ισπανία.
Συχνά αποτελεί μήλο της έριδος μεταξύ των δυο χωρών, χωρίς όμως να αλλάξει η κατάσταση.
Δύο δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν, ανέδειξαν το ΟΧΙ για τυχόν συγκυριαρχία και εξακολουθεί να παραμένει απο τότε στην κατοχή των Άγγλων.
Το 1969 η Ισπανία έκλεισε τα σύνορα με το Γιβραλτάρ και τα ξαναάνειξε το 1982.
Ενας εντυπωσιακός βράχος, ύψους 425 μέτρων ξεπροβάλει σχεδόν κάθετα απο τη θάλασσα και δίνει μια άγρια ομορφιά στο τοπίο.
Το αρχικό όνομα ήταν ΄΄βράχος του Ταρίκ΄΄ και συχνά ως ΄΄βράχος΄΄ αναφέρεται το Γιβραλτάρ .
Η ονομασία Γιβραλτάρ (Gibraltar) προέρχεται από την παραφθορά της αραβικής του ονομασίας Τζαμπάλ Ταρίκ, που σημαίνει «βράχος του Ταρίκ», προς τιμήν του μουσουλμάνου πολέμαρχου Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ, που κατέλαβε τη χερσόνησο το 711.
Το 1309 οι Ισπανοί ανακατέλαβαν και πάλι το Γιβραλτάρ για να το καταλάβουν ξανά οι μουσουλμάνοι το 1333 μέχρι και το 1462, που επανήλθε στην κυριαρχία της Ισπανίας.
Σήμερα στον βράχο, ζούν ελεύθεροι και περίπου 200 μακάκοι (μαιμούδες), που συχνά γίνονται ένα με τους τουρίστες, στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν κανένα γλύκισμα.
Σύμφωνα με μια παράδοση, όσο οι μακάκοι μένουν στο βράχο, η περιοχή θα μένει στα χέρια των Βρετανών και θα περάσει στα χέρια των Ισπανών, μόνο όταν εξαφανιστούν.
Το 1944 που ο αριθμός τους περιοριζόταν, ο ίδιος ο Τσώρτσιλ, διέταξε τη μεταφορά πιθήκων απο το Μαρόκο.
Εκτός απο τους μακάκους, ζούν και περίπου 30.000 κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους Άγγλοι. Για πολλούς αποτελεί φορολογικό παράδεισο, καθώς πάρα πολλές offshore εταιρείες δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Το Γιβραλτάρ έχει δικό του αεροδρόμιο.... αλλά λόγω του μικρού χώρου, ο κεντρικός διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης των αεροπλάνων, βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο... o οποίος βέβαια κλείνει με μπάρες, όταν χρειάζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου