Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Σε μια κοινή προσπάθεια..

Γράφει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Όποιος έχει διαβάσει για τις πανδημίες μπορεί να καταλάβει πόσο καταστροφικές ήταν στο πέρασμα τους, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τις ανθρώπινες απώλειες με εκατομμύρια θανάτους. Ένα από τα βασικά μέτρα της μη εξάπλωσης πανδημιών και για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, ήταν και είναι, η καραντίνα. Από την αρχή της έξαρσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, οι επιστήμονες έκαναν συστάσεις για προφύλαξη και εισηγήθηκαν διάφορα μέτρα πρόληψης/προστασίας μέχρι να αναπτυχθεί το κατάλληλο εμβόλιο. Μετά και από διάφορα δημοσιεύματα των αρνητών της μάσκας, των αντιεμβολιαστών, τις υπερβολικές αντιδράσεις στα προληπτικά μέτρα που παίρνει η Πολιτεία, τις ψεκασμένες θεωρίες, αλλά και από κάποια μηνύματα που μου έχουν στείλει, πως όλα είναι μια καλοστημένη απάτη, θεωρώ πως πρέπει να προβάλλονται τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες, απόψεις/προτάσεις που βοηθούν να κατανοήσουμε, να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα και να αναλογιστούμε την ατομική μας ευθύνη. Αν και οι πεποιθήσεις δύσκολα αλλάζουν, εντούτοις υπάρχουν άνθρωποι, όπως διαπιστώνουμε, που ενδέχεται να καταλάβουν την σημασία των προστατευτικών μέτρων και να συμβάλλουν στον κοινό αγώνα. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά λάθη στην διαχείρηση, στην προετοιμασία, όπως έγινε με τις μάσκες των μαθητών, ελλιπή μέτρα και έχουν δίκιο κάποιοι να διαμαρτύρονται, αλλά αυτά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Εκείνο που μετράει για μένα, όπως φαντάζομαι και των περισσοτέρων, είναι οι ανθρώπινες ζωές, να κατανοήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και να εμπιστευτούμε τους ειδικούς. Το καινούργιο άρθρο του αγαπημένου φίλου, Γιάννη Αρβανιτάκη, έρχεται να δώσει κάποιες απαντήσεις στην εξέλιξη της νόσου.
Υπάρχουν ορισμένοι, αρκετοί θα έλεγα, που προβάλλουν με εκκωφαντικό θόρυβο τους αρνητές του ιού ή τις δηλώσεις από μια μικρή μερίδα γιατρών, όπως του καρδιολόγου Φαίδωνα Βόβολη, που έχουν αναπτύξει κάποιες δικές τους θεωρίες και τις αναδημοσιεύουν, αγνοώντας μελέτες και την επίσημη γραμμή της επιστημονικής κοινότητας. Τα περισσότερα, αν και περιέχουν δόσεις αλήθειας, για να γίνονται και πιστευτά, διαψεύδονται από την επιστημονική κοινότητα ως μη αληθή και παραπλανητικά. Θυμάστε το κίνημα των αντιεμβολιαστών σχετικά με το τριπλό εμβόλιο MMR, μετά από τα λανθασμένα δεδομένα που είχε παρουσιάσει κάποιος γιατρός, πως δήθεν προκαλεί αυτισμό και ένα σωρό άλλες βλακείες. Χρειάζεται η συμβολή όλων μας να πεισθούν οι συνάνθρωποι μας, τα παιδιά μας, πως η ζωή είναι ένα πολύτιμο δώρο που σου δίνεται μόνο μια φορά. Χρειάζεται να πεισθούν πως ο συνωστισμός/συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους δημιουργεί κινδύνους και εστίες εξάπλωσης της νόσου. Χρειάζεται να πεισθούν, οι όσοι πιστοί προσέλθετε για τη Θεία Μετάληψη, πως εγκυμονεί κινδύνους. Χρειάζεται να πεισθούν για την τήρηση των αποστάσεων, τις μάσκες, ώστε να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας. Δεν χρειάζονται τσακωμοί ή οι χειροδικίες σε βάρος δασκάλων για να μας πείσουν το αντίθετο. Βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής και είναι ανάγκη να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη, να δείξουμε τον απαραίτητο σεβασμό, να ξεφύγουμε από την λογική πως δεν μας αγγίζει τίποτα. Βρισκόμαστε στην τελευταία φάση. Θα ήταν σωστό επίσης, όπως προτείνουν οι ειδικοί, οι ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι άνω των 60, να κάνουν τώρα το εμβόλιο της γρίπης, γιατί χρειάζεται και κάποιος χρόνος να δημιουργηθούν τα αντισώματα, όπως επίσης και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Ήδη, όπως με έχει ενημερώσει και ο Γιάννης, τα εμβόλια για την γρίπη είναι διαθέσιμα.
Κανένας μας δεν είναι ειδικός να χαρτογραφήσει την μετάδοση ασθενειών ή να προτείνει σχεδιασμούς ή μέτρα, πέρα από τους ειδικούς. Όσα κατά καιρούς σας μεταφέρουμε, σχετικά με την επιδημία, βασίζονται αποκλειστικά σε όσα μας προτείνουν οι ίδιοι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και σε επιστημονικές μελέτες.

Το άρθρο του Γιάννη Αρβανιτάκη. Ανασκόπηση/ανακεφαλαίωση/αναθεώρηση..

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Κάποτε στην Μόρια

Σήμερα το πρωί, η κόρη μου μου ανέφερε, πως εχθές, 16.09.2020, υπήρξε μια
15λεπτη παρουσίαση από γνωστό δίδυμο παρουσιαστών Joko und Klaas στον τηλεοπρικό σταθμό ProSieben με τίτλο ΄΄η κατάσταση στην Μόρια με την ματιά ενός πρόσφυγα΄΄. Οι δυο παρουσιαστές παίρνουν μέρος σε διάφορα σόου και εφόσον κερδίσουν αποκτούν στο κανάλι μια 15λεπτη ελεύθερη παρουσίαση και μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Η ιστορία ξεκινά με την αφήγηση ενός 21χρονου, του Milad, που εγκατέλειψε το Αφγανιστάν με την ελπίδα, να βρεί μια χώρα στην Ευρώπη, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σεβαστά. 
Τα περιγράφω, όπως ο ίδιος τα αναφέρει μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα.
-Ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανα στη ζωή μου. Από το Ιράν στην Τουρκία και από εκεί έφτασα στο νησί Λέσβος με την τρίτη προσπάθεια
Στην πρώτη προσπάθεια αναποδογύρισε η βάρκα και σωθήκαμε από την τουρκική ακτοφυλακή.
Στην δεύτερη προσπάθεια στην βάρκα μας υπήρχαν 40 άτομα, τα περισσότερα γυναικόπαιδα. Κοντεύαμε χαρούμενοι και ανακουφισμένοι στην Ευρώπη, όταν μας πλησίασε η ελληνική ακτοφυλακή και χάλασε την μηχανή της βάρκας, αφήνοντάς μας στο έλεος των κυμάτων. Τρεις μέρες ήμασταν χωρίς φαγητό και νερό. Παρακαλούσαμε για βοήθεια. Μας βρήκε η τουρκική ακτοφυλακή και μας έσωσε μεταφέροντάς μας στην στεριά της Τουρκίας.
Η τρίτη προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία. Ήμασταν ευτυχισμένοι, γεμάτοι με ελπίδες για την καινούργια ζωή!
Όταν μεταφερθήκαμε την πρώτη κιόλας μέρα στην Μόρια και αντικρύσαμε το χάος που επικρατούσε απογοητευθήκαμε. Σε μια δομή για 3000 άτομα υπήρχαν 18.000 χιλιάδες, που ζούσαν μέσα σε μικρές σκηνές από ξύλα και πλαστικά, χωρίς ρεύμα και ιατρική βοήθεια, με άθλιες δημόσιες τουαλέτες και σύστημα σίτισης. Τσακίστηκε η ψυχή μας.
Γιατί? Αυτή είναι η Ευρώπη? Είναι αληθινό ή ένα κακό όνειρο?
Όταν ξεκίνησε η φωτιά ήμουν ξύπνιος. Υπάρχουν διάφορες αίτια για την φωτιά, όταν όμως επικρατούν για 3 -4 χρόνια οι ίδιες συνθήκες ήταν θέμα χρόνου να συμβεί.
Δείξαμε στον υπόλοιπο κόσμο τι συμβαίνει στην Μόρια. Αλλάξτε τις συνθήκες, αυτήν την κατάσταση!Η φωτιά μεγάλωνε και όλοι μας φοβηθήκαμε. Έπρεπε να φύγουμε από την Μόρια να γλυτώσουμε τις ζωές μας. Τα έχασα όλα! Την σκηνή μου , το σπίτι μου. ΄Επρεπε να φύγουμε γρήγορα, όμως ο στρατός έκλεισε τους δρόμους. Γυναίκες, παιδιά έκλαιγαν στους δρόμους. Έφτασε η Αστυνομία και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μας αντιμετώπησε με δακρυγόνα.Ξεκίνησε η διαμαρτυρία την άλλη μέρα.φωνάζοντας ΄΄ελευθερία΄΄. Ήθελαν να αλλάξει η κατάσταση. Ξανά η Αστυνομία με δακρυγόνα. Δεν ξέρω γιατί?Πριν εγκαταλείψω την χώρα μου για ένα καλύτερο μέλλον, νόμιζα πως η Ευρώπη προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, πως υπάρχει αλληλοσεβασμός.Αν ακούει η Ευρώπη, ένα θέλω μόνο να πω, πως οι άνθρωποι που ζούν σε αυτό το νησί χρειάζονται μια λύση. Προστατέψτε μας, βοηθήστε μας, κάντε κάτι γι΄ αυτό το χάος!Είναι αυτή η Ευρώπη?

ΥΓ. Όλα αυτά συνοδεύονται από επιλεγμένες εικόνες ντροπής και απανθρωπιάς. Διαβάζοντας παρακάτω κάποια σχόλια, οι περισσότεροι Γερμανοί έχουν δάκρυα στα μάτια για τον άθλιο κόσμο που ξεφύτρωσε ξαφνικά μπροστά τους, όπως και πολλοί άλλοι δήθεν ανθρωπιστές, λες και ανακάλυψαν την πίκρα τώρα.. Προσωπικά δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Κρατώ μόνο την μαγική λέξη ΄΄αλληλοσεβασμός΄΄. Το κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Αν είναι χαρτονόμισμα και το διπλώσεις αρκετές φορές θα δείς και μερικές άλλες πλευρές. Ίσως κάποτε να σας διηγηθώ μια περιπέτεια για το πως ορισμένοι εννοούν την φιλοξενία, την ισότητα και όλα τα άλλα δικαιώματα..

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Τρυφερή νοσταλγία



Τρυφερή Νοσταλγία
Μουσική / τραγούδι: Γιάννης Αρβανιτάκης
Στίχος: Απόστολος Πουτουλούδης    

Προβολή στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=ryE7F_vZ0WM


Απόψε ονειρεύτηκα
Αυγουστιάτικο φεγγάρι
δρόμους στενούς χωμάτινους
κι άγριες ανεμώνες
τις μαργαρίτες της βροχής
της άνοιξης τ΄ αηδόνια
την φτωχική μας γειτονιά
και τους παλιούς μας φίλους
τα βράδια τα αξημέρωτα
τα γέλια τα τραγούδια
την κάμαρα μας την μικρή
στους τοίχους τα δυο κάδρα
της καταχνιάς την θαλπωρή
του έρωτα τo υφάδι

Ό,τι σε σένα αγάπησα, φως της μεσογείου
μια νοσταλγία τρυφερή, δυο μάτια πελαγίσια
τα ηλιοβασιλέματα χρώματα της ψυχής μου
στις αναμνήσεις τις παλιές να ταξιδεύει ο νους μου

Απόψε ονειρεύτηκα
τ’ αλλοτινά μας πάθη
τις νύχτες που ξεχνιόσουνα
μέσα στην αγκαλιά μου
στα χείλη το νανούρισμα
στα μάτια το φιλί σου
το σφιχταγκάλιασμα
τα δακρυσμένα μάτια
την αποβάθρα του σταθμού
το τελευταίο αντίο
κατάρτια μεσοπέλαγα
το θρόισμα του ανέμου
της ξενιτιάς τις θάλασσες
καράβια να αρμενίζουν

Ό,τι σε σένα αγάπησα, φως της Μεσογείου
μια νοσταλγία τρυφερή, δυο μάτια πελαγίσια
τα ηλιοβασιλέματα χρώματα της ψυχής μου
στις αναμνήσεις τις παλιές να ταξιδεύει ο νους μου

Ελληνική επιχείρηση

Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα την
τελευταία δεκαετία έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, ενώ χιλιάδες έκλεισαν λόγω της ραγδαίας μείωσης του τζίρου τους. Ευχή όλων μας, να στηριχθούν όχι μόνο με οικονομική κρατκή ενίσχυση, αλλά και από εμάς τους καταναλωτές, είτε αγοράζοντας είτε διαφημιζοντας τα εξαιρετικά τους προϊόντα.
Βρέθηκα πρόσφατα στο Ελληνοχώρι, όπου μια αγροτική μικρή επιχείρηση παράγει πραδοσιακό ταχίνι, φυστικοβούτυρο και τραχανά. Η αγορά μπορεί να γίνει και ηλεκρονικά ή στα τηλέφωνα 25551088201 ή 6937259783. Παρακολούθησα το ψήσιμο σε ξυλόφουρνο και έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος, όχι μόνο από την διαδικασία αλλά και από την νοικοκυρά του σπιτιού και επιχειρηματία κυρία Δέσποινα. Τον άνδρα της τον έχουμε συναντήσει πολλές φορές σε διάφορες λαϊκές αγορές. Στο τέλος πήρα και το δωράκι μου, μια σακουλίτσα με αχνιστά πεντανόστιμα φυστίκια.
Στηρίξτε όλες τις εβρίτικες επιχειρήσεις. Δεν χρειάζεται να τρέχετε κάθε τόσο στις γείτονες χώρες. Ο τόπος μας σας έχει ανάγκη! Βλέπετε τι γίνεται δίπλα μας. Οι φιλοδοξίες τους δεν έχουν σταματημό! Αν δεν πάρουμε τώρα τα μέτρα μας, πολύ φοβάμαι σε μερικά χρόνια θα ζήσουμε δραματικές καταστάσεις.  


                       

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Covid-19...του Γιάννη Αρβανιτάκη

Είναι το τρίτο άρθρο που γράφει για την νόσο COVID-19 ο αγαπημένος μου φίλος, Γιάννης Αρβανιτάκης.Τα προηγούμενα θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του. Καθημερινά καινούργια στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην γνώση μας για την μεταδοτικότητα, ανθεκτικότητα του ιού, ακόμη και για τις τρέχουσες κλινικές δοκιμές- μελέτες.
Αξίζει να το διαβάσετε. Καλή ανάγνωση σε όσους επιλέξουν να το διαβάσουν...

COVID-19 – ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ, ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ (3 Μαίου 2020)

του Γιάννη Αρβανιτάκη
Φίλες και φίλοι, 

έκλεισαν 7 εβδομάδες από την τελευταία ανάρτησή μου για την COVID-19 και οι πληροφορίες, μελέτες, εκθέσεις, δημοσιεύματα, γύρω από τον κορωναϊό και την νόσο, αυξάνονται και πληθύνονται. Κάθε μέρα, όλο και περισσότερα νέα δεδομένα προστίθενται στην βιβλιογραφία περί κορωναϊού. Εν τω μεταξύ, η παραπληροφόρηση και τα fake news δεν λένε να πάρουν μιαν ανάσα, οι λημωξιολόγοι, ιολόγοι, μικροβιολόγοι, επιδημιολόγοι αντιφάσκουν μεταξύ τους, δίπλα τους, κάποιοι δημοσιογράφοι έχουν γίνει ειδικότεροι των ειδικών, ενώ ο κοινός


θνητός ακροβατεί πάνω στο σχοινιά της αβεβαιότητας και του άγχους.

Τελικά, μου φαίνεται πως ο κορωναϊός και η νόσος COVID-19 εξελίσσονται σ’ ένα είδος θρησκείας…με τους πιστεύοντες στην μια πλευρά και τους απίστους στην άλλη…μεταξύ αυτών δε αναπτύσσονται διάφορες αιρέσεις όπως π.χ.,

• της κατασκευής του ιού στα εργαστήρια,
• της τεχνολογίας 5G (οι οπαδοί της την θεωρούν υπεύθυνη για την πανδημία και ήδη έχουν αναφερθεί επιθέσεις στους πυλώνες 5G στην Αγγλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και ΗΠΑ),
• της εξαπάτησης ή ακόμη στόχευσης από τις αρχές δημόσιας υγείας (σ’ αυτή την περίπτωση γιατί ν’ ακολουθήσουν τις οδηγίες τους;),
• του εμβολίου που δήθεν κατασκευάστηκε με εντολή του Bill Gates αλλά δεν το διαθέτει ακόμη (…για ν’ αυξήσει τα δισεκατομμύριά του…),
• της καταστροφής της παγκόσμιας οικονομίας από τους Κινέζους,
• της υπέρ ή κατά της μάσκας,
• της επικυριαρχίας πάνω στους ανθρώπους (λες και δεν επικυριαρχούσαν δηλαδή), και…και…και…τέλος δεν έχει!

Μέσα σ’ αυτή την λαίλαπα, και πάντοτε με γνώμονα την αυστηρά προσωπική μου αντίληψη των πραγμάτων, θα επιχειρήσω να βάλω μια τάξη στην επικρατούσα κατάσταση της σήμερον ημέρας, βασιζόμενος στα μέχρι στιγμής στοιχεία που προκύπτουν από έγκυρες και υπεύθυνες ιατρικές πηγές.

Ξέρω, πως πολλοί εξ υμών δεν έχουν τον χρόνο για την ανάγνωση μακροσκελών άρθρων…κι άλλοι βαρέθηκαν ν’ ακούν και να διαβάζουν…όσες και όσοι όμως έχετε την διάθεση και ενδιαφέρεστε…συνεχίστε την ανάγνωση.


Περί συμπτωματολογίας
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της COVID-19 είναι πυρετός, ξηρός βήχας που ενίοτε μπορεί να είναι παραγωγικός και κόπωση.

Άλλα πιθανά/συνοδά συμπτώματα: Πονόλαιμος, δύσπνοια, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, ρινική συμφόρηση, ανορεξία, ναυτία, κοιλιακό άλγος, έμετος, διάρροια, επιπεφυκίτιδα, εξάνθημα, ανοσμία, αγευσία, πρήξιμο των λεμφαδένων, απάθεια, υπνηλία, απώλεια βάρους.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια κι αρχίζουν σταδιακά. Περίπου ένα 80% των μολυνθέντων αναρρώνουν από την ασθένεια χωρίς να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και ένα 20% των ατόμων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV2, αναπτύσσουν την βαριά μορφή της νόσου με τις αντίστοιχες επιπλοκές και εξελίξεις.

Μολονότι τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και τα άτομα με υποκείμενα ιατρικά νοσήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, οποιοδήποτε άλλο άτομο, με λευκό ιατρικό ιστορικό, μπορεί να προσβληθεί από την COVID-19 και ν’ αρρωστήσει βαριά.

Αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με την ακραία αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών (την αποκαλούν Cytokine storms syndrome (CSS) – σύνδρομο καταιγίδας κυτοκινών), συμπεριλαμβανομένων των IL2, IL7, IL10, GCSF, IP10, MCP1, MIP1A και TNFa (
κι αν σας ενδιαφέρει περισσότερο, IL = ιντερλευκίνη, IP = Interferon gamma-induced protein, GCSF = Granulocyte-colony stimulating factor, MCP = Monocyte chemoattractant protein, MIP = macrophage inflammatory protein, TNF = Tumor necrosis factor), η οποία είναι ζημιογόνος και για τον ίδιο τον οργανισμό.

Ευνόητο πως άτομα όλων των ηλικιών που παρουσιάζουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή πρέπει να ζητήσουν το γρηγορότερο ιατρική βοήθεια.

Το δέρμα
Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε μέχρι σήμερα δεικνύουν ότι η COVID-19 μπορεί να προσβάλλει σχεδόν κάθε όργανο, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αντιμετωπίζουμε μια νέα νόσο, θα απαιτηθεί χρόνος από τους δερματολόγους προτού είναι σε θέση να διαχωρίσουν ποιες δερματικές αλλοιώσεις σχετίζονται πραγματικά με την COVID-19 και ποιες προκαλούνται από άλλες ασθένειες ή αντιδράσεις φαρμάκων.

Εμβολές, θρομβώσεις, μικροεμβολές
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από την Ολλανδία και την Γαλλία ένα 30-70% των ασθενών με νόσο COVID-19 που εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, παρουσίασαν φλεβοθρομβώσεις των κάτω άκρων και πνευμονικές εμβολές. Περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς με κορωναϊό που εισάγεται στην ΜΕΘ θα αναπτύξει πνευμονική εμβολή.
Αυτά τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα απ’ όσα συνήθως βλέπουμε σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ για άλλες παθήσεις.

Επίσης, ασθενείς με κορωναϊό που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Αν και συνήθως, η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου σχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας, καθώς και με άλλους συντρέχοντες παράγοντες επικινδυνότητας όπως, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ο σακχαρώδης διαβήτης ή το κάπνισμα, το υψηλότερο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων που εμφανίζουν οι ασθενείς με COVID-19 είναι κάπως ασυνήθιστο, επειδή φαίνεται να συμβαίνει και σε άτομα κάτω των 50 ετών, χωρίς να έχουν τα υποκείμενα νοσήματα ή τους παράγοντες κινδύνου που προανέφερα.

Η COVID-19 φαίνεται επίσης να σχετίζεται με θρόμβους αίματος στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή) που είναι πολύ σημαντικά για τη μεταφορά οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς. Σύμφωνα με αναφορές νεκροψιών έχουν διαπιστωθεί στοιχεία του SARS-CoV2, στα ενδοθηλιακά κύτταρα των τριχοειδών αγγείων (τα ενδοθηλιακά κύτταρα καλύπτουν τα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων) στους πνεύμονες, στα νεφρά και στο έντερο.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό μικροσκοπικών θρόμβων εντός των τριχοειδών με επακόλουθο την διαταραχή της φυσιολογικής ροής του αίματος και συνεπώς της ικανότητας παροχής οξυγόνου σ’ αυτά τα όργανα.

Μικροεμβολές αυτού του είδους στους πνεύμονες θα μπορούσαν να μειώσουν την φυσιολογική τους λειτουργία και κατά συνέπειαν να αποτρέψουν την επαρκή οξυγόνωση του αίματος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ασθενείς με σοβαρό COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Γιατί όμως η COVID-19 προκαλεί πήξη του αίματος;
Αιτιολογικά, εκτός της ακινησίας ή της ηλικίας, μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι ο ιός επηρεάζει άμεσα τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης, όταν το σώμα καταπολεμά τον εισβολέα, ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και προσπαθεί να τον εξουδετερώσει. Οι έρευνες μας δείχνουν ότι ένα ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο έχει κινητοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό μπορεί να προκαλέσει θρόμβους.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο ιός ενεργοποιεί την πήξη του αίματος για να του προσφέρει ένα πλεονέκτημα επιβίωσης.

Πάντως, οι έρευνες συνεχίζονται.

Προβλήματα πρόληψης
Γενικά, μέχρι στιγμής, οι διαφορετικές ιδιότητες αυτού του ιού καθιστούν δυσκολότερη την πρόληψη του. Όπως π.χ.
 Η μολυσματικότητα του πριν από την έναρξη/εκδήλωση των συμπτωμάτων. 
 Η μακρά περίοδος επώασης.  Η μεταδοτικότητα του από ασυμπτωματικά άτομα.  Ο τροπισμός, ήτοι η ικανότητα ενός ιού να μολύνει έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων ή ιστών και να πολλαπλασιάζεται, στην προκειμένη περίπτωση, τους επιπεφυκότες.  Η μεταδοτικότητα του ακόμη και μετά την κλινική ανάρρωση.

Είστε άνοσοι εάν έχετε αναρρώσει από την COVID-19;
Ορισμένες χώρες θέλουν να εκδώσουν "διαβατήρια ανοσίας" για τα άτομα που απέκτησαν αντισώματα ενάντια στον SARS-CoV2 ο οποίος προκαλεί την νόσο COVID-19. Στα άτομα μ’ αυτά τα "διαβατήρια" θα επιτραπεί να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να ταξιδέψουν επειδή υποτίθεται ότι είναι πλέον άνοσα προς τον ιό.
Τώρα, πέραν του ότι το θεωρώ μια τέτοια πράξη ρατσιστική, σύμφωνα με ανακοινώσεις των ειδικών, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αποκτούμε πραγματικά ανοσία στον ιό μετά την μόλυνση. Κι αν αναπτυχθεί ανοσία, δεν ξέρουμε για πόσον καιρό μπορεί να διαρκέσει.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την COVID-19 αναπτύσσουν αντισώματα κατά του ιού. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα τους προστατεύσουν από τον ιό εάν επανεκτεθούν σ’ αυτόν.

Ειδησεογραφικά, και το αναφέρω με κάθε επιφύλαξη, στην Νότια Κορέα, περισσότερα από 160 άτομα μετά την ανάρρωσή τους από την COVID-19 βγήκαν και πάλι θετικά. Στην δε Κίνα, το 5% -10% των ανθρώπων που επανεξετάστηκαν μετά την ανάρρωσή τους βγήκαν εκ νέου θετικά.

Δεν είναι σαφές εάν:
• Οι άνθρωποι αυτοί μολύνθηκαν ξανά.
• Ο ιός επανενεργοποιήθηκε στο σώμα τους αφού αναπαύθηκε για λίγο.
• Τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν λανθασμένα.

Πάντως, για άλλους τύπους κορωναϊών φαίνεται να αναπτύσσεται κάποια ανοσία. Μελέτες μας δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί από κορωναϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα προστατεύονται έως και ένα χρόνο μετά τη μόλυνση. Κατά του ιού SARS-CoV1 ο οργανισμός μας παράγει αντισώματα έως και για 4 χρόνια.

Πάλι με μεγάλη επιφύλαξη θα έλεγα, πως εφ’ όσον ο ιός SARS-CoV2 κατά 85% συγγενεύει με τους ιούς SARS-CoV1 και MERS-CoV1, υποθετικά/θεωρητικά θα έπρεπε να δείξει παρόμοια συμπεριφορά προς την ανοσία.

Ανοσία της αγέλης
Πολλά έχετε ακούσει και διαβάσει για την ανοσία της αγέλης! Ωστόσο, η φυσική ανοσία της αγέλης, η οποία επιτυγχάνεται διαμέσου μόλυνσης και όχι εμβολιασμού, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί μέσω ανεξέλεγκτης λοίμωξης, εφ’ όσον θα συσχετιζόταν με πολύ υψηλό ποσοστό σοβαρών περιστατικών και θανάτων, με τα συστήματα υγείας, ακόμη κι αυτών των χωρών με υψηλό εισόδημα και υποδομές, να γονατίζουν μπροστά στην ανικανότητα τους να ανταπεξέλθουν.
Αυτός είναι ο λόγος που η ανοσία της αγέλης επιδιώκεται κυρίως μέσω προγραμμάτων εμβολιασμού!

Όσο πιο μεταδοτικός είναι ένας ιός, τόσο περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να είναι ανοσοποιημένοι ούτως ώστε η ομπρέλα της ανοσίας της αγέλης να καλύπτει και τους απροστάτευτους. Για παράδειγμα, η ιλαρά είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος κι ένα άρρωστο άτομο θα μπορούσε να μολύνει έως και 18 άλλα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 95% του πληθυσμού πρέπει να είναι άνοσο προκειμένου να επωφεληθούν και οι υπόλοιποι από την ανοσία της αγέλης.

Για την μεταδοτικότητα του ιού SARS-CoV-2 οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 70% των ανθρώπων μιας κοινότητας πρέπει να είναι άτρωτα για να υπάρξει κάλυψη μέσω της ανοσίας της αγέλης. Αυτό το ποσοστό είναι ανέφικτο δίχως εμβόλιο ή μεγάλο αριθμό νοσησάντων.

Στελέχη SARS-CoV2 τύπου «L» και «S»
Επιστήμονες στην Κίνα ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει δύο κύρια στελέχη του SARS-CoV2 που προσβάλουν στους ανθρώπους, υποδεικνύοντας ότι ο ιός μεταλλάσσεται.

Ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και το Ινστιτούτο Pasteur της Σαγκάης λένε ότι ο ιός SARS-CoV2 έχει εξελιχθεί σε δύο κύρια στελέχη, γνωστά ως τύποι «L» και «S».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νεότερο και πιο επιθετικό στέλεχος τύπου L αντιπροσώπευε περίπου το 70% των περιπτώσεων που αναλύθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα 30% συνδέονταν με την παλαιότερη έκδοση τύπου S.
Στα πρώτα στάδια της επιδημίας στο Wuhan επικρατούσε το στέλεχος τύπου L αλλά από τις αρχές Ιανουαρίου παρατηρήθηκε μια βαθμιαία μείωση της συχνότητάς του, την οποία οι ερευνητές αποδίδουν στην ανθρώπινη παρέμβαση διαμέσου των προστατευτικών μέτρων που ελήφθησαν.
Εν τω μεταξύ, το στέλεχος τύπου S εξακολουθεί να μολύνει, γεγονός το οποίο, πάντοτε σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στην ελάσσονα επιθετικότητά του καθώς επίσης στην ηπιότερη συμπτωματολογία, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι το μεταφέρουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν μεταβούν στο νοσοκομείο, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου μετάδοσής του.

Περί μετάδοσης
Ως γνωστόν, η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι διαμέσου σταγονιδίων. Ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες τα μικροσκοπικά σταγονίδια μπορεί να παραμείνουν στον αέρα μέχρι 3 ώρες.

Για όσες/όσους δεν γνωρίζουν, σ’ αυτό το σημείο, θα κάνω μία διευκρίνιση:
Τα σταγονίδια του σάλιου και της βλέννας είναι βαρύτερα από τον αέρα, συνεπώς μόλις απεκκριθούν η βαρύτητα αρχίζει να τα έλκει προς το έδαφος, μαζί με το ιικό φορτίο σωματιδίων που εμπεριέχουν. Την στιγμή που ένα άρρωστο άτομο βγαίνει από το δωμάτιο που βρισκόταν, αφού προηγουμένως είχε βήξει ή φτερνιστεί, τα τυχόν σταγονίδια που έχει σκορπίσει στο περιβάλλον πιθανότατα έχουν ήδη πέσει/εγκατασταθεί στο πάτωμα ή στις κοντινές επιφάνειες, οπότε, υπό κανονικές συνθήκες, δεν πρέπει ν’ ανησυχούμε για την εισπνοή των ιοφόρων αυτών σταγονιδίων. Το ίδιο ισχύει κι όταν τηρούμε σωστά τις κοινωνικές αποστάσεις.

Τα αερολύματα είναι μια διαφορετική ιστορία (εξ ορισμού, αερόλυμα ή αεροζόλ είναι το διάλυμα από λεπτά σωματίδια ή σταγονίδια που είναι διεσπαρμένα σε προωθητικό αέριο και η σχετική συσκευή). Στην προκειμένη περίπτωση ένα αερόλυμα σχηματίζεται όταν μικρότερα ακόμη σταγονίδια εξατμίζονται πριν ακόμη προλάβουν να πέσουν στο έδαφος. Οπότε, τα ιικά σωματίδια, απελευθερωμένα από το υγρό τους φορτίο, συνεχίζουν να αιωρούνται για ένα διάστημα στον χώρο.
Όταν λοιπόν ένας ιός ταξιδεύει μέσω αερολυμάτων, είναι πιθανό να προσβάλει ένα άτομο που εισέρχεται στο άδειο δωμάτιο, όπου μερικά λεπτά νωρίτερα είχε παρευρεθεί ένας άρρωστος.
Αυτός ο τρόπος μετάδοσης, μέσω ελεύθερων αερολυμάτων, ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως αερομεταφερόμενη νόσος.

Ευτυχώς, υπάρχουν λίγα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μετάδοση της COVID-19 μέσω αερολύματος είναι πραγματικά ανησυχητική, ειδάλλως μόνο η κοινωνική απόσταση ή η μάσκα προσώπου δεν θα επαρκούσαν.

Στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ, στις 17.04.2020, κάτω από την ερώτηση, ''Πώς εξαπλώνεται η COVID-19;'', μεταξύ άλλων, σημειώνεται:
''Η ασθένεια εξαπλώνεται κυρίως από άτομο σε άτομο διαμέσου μικρών σταγονιδίων τα οποία απεκκρίνονται από τη μύτη ή το στόμα με το βήξιμο, το φτέρνισμα ή την ομιλία. Αυτά τα σταγονίδια είναι σχετικά βαριά, δεν ταξιδεύουν πολύ μακριά και κατακάθονται γρήγορα στο έδαφος''.

Mικροβιοφόρες εστίες - Ανθεκτικότητα του ιού στις μη οργανικές επιφάνειες
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, η επιβίωση του SARS-CoV2 στις κάτωθι αναφερόμενες μη οργανικές επιφάνειες έχει ως εξής:
• Αλουμίνιο, χαλκός, κόμμι - 8 ώρες.
• Χαρτόνια - 24 ώρες.
• Πλαστικά, ανοξείδωτο ατσάλι, πάγκοι – 1 έως 3 μέρες.
• Γυαλιά, ξύλα - 5 μέρες.

Άρα, προφανής και η σημαντικότητα της απολύμανσης!

Σημειώνω, εκ νέου, πως ο χρόνος επιβίωσης τους εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η υγρασία.

Γάτες και σκυλιά
Αρκετοί σκύλοι και αρκετές γάτες που είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένους ανθρώπους έχουν βρεθεί θετικά στον κορωναϊό της COVID-19. Επιπλέον, φαίνεται και τα κουνάβια να είναι ευπαθή στη μόλυνση. Σε πειραματικές συνθήκες, τόσο οι γάτες όσο και τα κουνάβια μετέδωσαν τον ιό σε άλλα ζώα του ίδιου είδους, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα αυτά μπορούν να μεταδώσουν την COVID-19 στον άνθρωπο και να διαδραματίσουν ρόλο στη διασπορά του.

Τώρα μη με ρωτάτε για κατοικίδια όπως καναρίνια, χελώνες, λιοντάρια, ιπποπόταμους και κατσαρίδες…γιατί ιδέα δεν έχω! Θα σας γελάσω!

Το αίνιγμα των μειωμένων περιστατικών οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου!
Μεγάλο το ερωτηματικό! Κανονικά, το ψυχολογικό άγχος που προκαλείται από τον κίνδυνο μόλυνσης, η νόσηση ή ο θάνατος συγγενών και φίλων, αλλά και οι κοινωνικό-οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, θα έπρεπε να είχαν αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Επιπλέον, ο SARS-CoV-2 προσβάλλει άμεσα την καρδιά και η νόσος COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Εν τούτοις, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω οξείας καρδιακής προσβολής έχουν μειωθεί σημαντικά σε πολλά κέντρα! Η μείωση όμως των περιστατικών καρδιακών προσβολών είναι απατηλή!

Πολλοί ειδικοί υποθέτουν ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στην βαθιά ανασφάλεια των ασθενών έναντι της COVID-19 και όχι στον μειωμένο αριθμό καρδιαγγειακών επεισοδίων. Θεωρούν ότι οι ασθενείς με τα αντίστοιχα συμπτώματα αποφεύγουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια φοβούμενοι πως θα μολυνθούν με τον SARS-CoV2 ή ότι δεν θα τους παρασχεθεί η δέουσα προσοχή και φροντίδα μιας και τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα. Μια τέτοια περίπτωση βέβαια υποθάλπει σοβαρές επιπλοκές και επακόλουθα για τον ασθενή.

Άλλη μια εξήγηση για την παρατηρούμενη μείωση θα μπορούσε να είναι ότι οι θάνατοι από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποδίδονται λανθασμένα σε μια συνυπάρχουσα μόλυνση με τον κορωναϊό.

Περί εμβολίων
Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση, της 8ης Απριλίου 2020, περισσότερα από 100 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Εξ αυτών τα περισσότερα στην προκλινική φάση και 9 έχουν ήδη ξεκινήσει την κλινική φάση Ι/ΙΙ, εκ των οποίων το ένα στην κλινική φάση ΙΙ (δεδομένα από τις 29.04.2020).

Εδώ θα ήθελα να σταθώ στα εμβόλια mRNA (messenger Ribonucleic Acid αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊνικό οξύ).

''It's a very unique way of making a vaccine and, so far, no (such) vaccine has been licenced for infectious disease.'' Ήτοι, ''Είναι ένας πολύ μοναδικός τρόπος παρασκευής εμβολίου και, μέχρι στιγμής, κανένα εμβόλιο αυτού του είδους δεν έχει λάβει άδεια/έγκριση για μολυσματικές ασθένειες'', δηλώνει η καθηγήτρια Isabelle Bekeredjian-Ding, του Ινστιτούτου Paul Ehrlich στην Γερμανία.

Για την παραγωγή εμβολίου mRNA, οι επιστήμονες παράγουν μια συνθετική έκδοση του mRNA που χρησιμοποιεί ένας ιός για να κατασκευάσει τις μολυσματικές πρωτεΐνες του. Αυτό το mRNA ενίεται στο ανθρώπινο σώμα, του οποίου τα κύτταρα το διαβάζουν ως οδηγίες παραγωγής της ιικής αυτής πρωτεΐνης και εν συνεχεία φτιάχνουν μερικά από τα μόρια του ιού. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι μονήρεις, επομένως δεν μπορούν να ενωθούν για να σχηματίσουν έναν νέο ιό. Στην επόμενη φάση αναλαμβάνουν δραστηριότητα τα Β-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ανιχνεύουν αυτές τις ιικές πρωτεΐνες ως ξένο σώμα και ανταποκρίνονται αμυντικά με την παραγωγή αντισωμάτων. Με άλλα λόγια, τα εμβόλια mRNA, εξαπατούν το σώμα μας ούτως ώστε να παράγει μερικές από τις ιικές πρωτεΐνες.

Αντιθέτως, τα παραδοσιακά εμβόλια παρασκευάζονται από μικρές ή απενεργοποιημένες δόσεις ολόκληρου του οργανισμού που προκαλεί την νόσο ή από τις πρωτεΐνες που παράγει. Μερικά εμβόλια περιέχουν ζωντανούς αλλά εξασθενημένους μικροοργανισμούς, όπως της ιλαράς, της ερυθράς, της παρωτίτιδας, του κίτρινου πυρετού.

Τώρα, επειδή τα εμβόλια mRNA μόλις άρχισαν να δοκιμάζονται σε ανθρώπους, υπάρχουν πολλά άγνωστα βασικά ερωτηματικά που μπορούν να απαντηθούν μόνο μέσω κλινικών δοκιμών/μελετών.

Εκκρεμούσες απορίες:
• Οι πρωτεΐνες που έχουν επιλεγεί για το εμβόλιο είναι οι κατάλληλες για την πρόληψη μιας λοίμωξης κορωναϊού;
• Ποια είναι η απαιτούμενη ποσότητα mRNA;
• Πόσο στοχευμένη είναι η ανοσοαπόκριση σε αυτόν τον συγκεκριμένο κορωναϊό;
• Θα παράγει ο οργανισμός την αναγκαία ποσότητα αντισωμάτων για την προστασία του ατόμου;
• Πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία;
• Θα προκληθούν ανεπιθύμητες ενέργειες ή αντιδράσεις;
• Στην χειρότερη περίπτωση, θα επιδεινώνει την ασθένεια;

Εν πάση περιπτώσει, αν οι δοκιμές του εμβολίου αποδειχθούν αποτελεσματικές και ασφαλείς, η βιομηχανική παραγωγή του μπορεί να επιτευχθεί ταχύτερα από τα άλλα.

Πληροφοριακά, στις 22 Απριλίου 2020, η εταιρία Mainzer Biotechnologieunternehmen BioNTech έλαβε την έγκριση για την κλινική εξέταση ενός mRNA εμβολίου.

Δεν εισέρχομαι στην φαρμακευτική αγωγή, ούτε και στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ή ερευνώνται αυτή την στιγμή, πιστεύω πως τα

καθημερινά δημοσιεύματα στις εφημερίδες γεμίζουν αυτό το κενό. Το ψάξιμο για το ιδανικό φάρμακο συνεχίζεται.

Μεγάλο επίσης το θέμα της επόμενης μέρας. Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του άγχους ή του

φόβου νόσησης, της οικονομικής ανασφάλειας, του εγκλεισμού, στην ψυχική μας σφαίρα; Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και μόνο με εικασίες μπορούμε να μιλάμε εκ των προτέρων. Έχω κάνει αρκετές σκέψεις επ’ αυτού και ίσως αργότερα ν’ ασχοληθώ εντονότερα. 

Για προληπτικά μέτρα όπως κοινωνικές αποστάσεις, χρήση της μάσκας, προσωπική
υγιεινή, έχετε ακούσει και διαβάσει επίσης πάρα
πολλά και περιττό ν’ αναφερθώ ξανά. Σας υπενθυμίζω ν΄αποφεύγετε το άγγιγμα της περιοχής ''Τ'' του προσώπου σας!



Το ειδησεογραφικό πρακτορείο BR24 της Βαυαρίας σ’ ένα άρθρο του, της 3 Απριλίου 2020, γράφει πως σύμφωνα με μίαν εκπρόσωπο (δεν αναφέρει το όνομά της) του RKI όλοι οι θάνατοι 
Η περιοχή ''Τ'' του προσώπου
των ανθρώπων που σχετίζονται με νόσο COVID-19 καταχωρούνται ως θάνατοι από κορωναϊό. Δηλαδή, οι καταχωρήσεις περιλαμβάνουν άτομα που πέθαναν άμεσα από την νόσο, ''πέθανε από'', και άτομα με υποκείμενα νοσήματα που μολύνθηκαν από τον ιό για τους οποίους όμως δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με σαφήνεια τι τελικά προκάλεσε το θάνατο τους, "πέθανε με".

Παρόμοια έχω ακούσει ή διαβάσει κι από άλλους, ωστόσο, δεν μπορούν να μου δώσουν την απάντηση στο ερώτημα: Αν αυτά τα άτομα με τα υποκείμενα νοσήματα δεν είχαν προσβληθεί από τον κορωναϊό πόσο ακόμη θα ζούσαν; Κατά την γνώμη μου, ίσως 1-2 χρονάκια παραπάνω ή και περισσότερα! Είπαμε όμως(!)

Μέχρι τέλος Μαΐου πιστεύω πως θα έχουμε μια καθαρότερη εικόνα των πραγμάτων ούτως ώστε να μπορέσουμε βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα. Ας ελπίσουμε λοιπόν το καλύτερο για όλη την ανθρωπότητα.

Γιάννης Αρβανιτάκης



ΠΗΓΕΣ

https://www.webmd.com/lung/coronavirus-immunity-reinfection?ecd=wnl_spr_043020&ctr=wnl-spr-043020_nsl-Bodymodule_Position3&mb=GCqfm03sOHb4%2fy1SAXcGHuHnVev1imbCd684foz89R0%3d#1
https://www.gavi.org/vaccineswork/what-herd-immunity
https://blogs.webmd.com/webmd-doctors/20200430/covid19-and-skin-conditions-what-we-know-so-far?ecd=wnl_spr_043020&ctr=wnl-spr-043020_nsl-Bodymodule_Position2&mb=GCqfm03sOHb4%2fy1SAXcGHuHnVev1imbCd684foz89R0%3d
https://horizon-magazine.eu/article/five-things-you-need-know-about-mrna-vaccines.html
https://www.sciencefocus.com/news/coronavirus-aggressive-l-type-strain-affecting-70-per-cent-of-cases/
https://www.mentalfloss.com/article/622511/coronavirus-airborne-aerosol-droplets-whats-the-difference
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses
https://theconversation.com/people-with-coronavirus-are-at-risk-of-blood-clots-and-strokes-heres-what-we-know-so-far-137304
https://www.sciencemag.org/news/2020/03/mutations-can-reveal-how-coronavirus-moves-they-re-easy-overinterpret
https://www.br.de/nachrichten/deutschland-welt/faktenfuchs-so-werden-corona-todesfaelle-gezaehlt,RtnpYVL

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Αχ Ευρώπη!

Σχολιάζει Ο Απόστολος Πουτουλούδης

Ξεκινώ με κάποιες σκέψεις του αγαπητού μου φίλου Andreas Stache, οι οποίες και αποδίδονται σε ελεύθερη μετάφραση. Το κείμενο στην γερμανική γλώσσα βρίσκεται στο τέλος του δικού μου κειμένου..

Καλημέρα ήλιε! του Andreas Stache
Όσο περισσότερο σκοτεινιάζει, τόσο περισσότερο μιλούν όλοι γι’ αλληλεγγύη κι ονειρεύονται το φως. 
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι είμαστε ίδιοι, πως κάτω από το ίδιο φως αντιλαμβανόμαστε τα ίδια. 
Και τι συμβαίνει όταν βγαίνει ο ήλιος και επαναφωτίζεται η ζωή μας; 
Τότε ο άνθρωπος προβάλλει πρώτα τα προσωπικά του συμφέροντα, με απώτερο σκοπό περισσότερο πλούτο και μεγαλύτερη ισχύ έναντι των άλλων. Ομάδες με το ίδιο φρόνημα, τα ίδια πιστεύω, διαχωρίζονται μεταξύ τους, αναζητούν δύναμη, εκτελεστική εξουσία. Ο μικρός άνθρωπος, ανάλογα με την αντίληψή του και την επήρεια από τις εκάστοτε ομάδες, εντάσσει τον εαυτό του σ’ αυτές ελπίζοντας πως θα είναι ασφαλής. 
Αυτό που έμεινε πίσω όμως είναι η αλληλεγγύη. Ο άνθρωπος δεν είναι ακόμη φτιαγμένος για την κατανόηση της αλληλεγγύης. Ίσως δεν βρίσκεται καν στον δρόμο του, και έτσι να απέχει πολύ από όσα ο ίδιος φαντάζεται. Αν και γνωρίζει πως πρέπει να συμπεριφέρεται, δεν το κάνει. Μένει κακόβουλος, βλάκας και εγωιστής. Φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο και πόσο ωραιότερα θα ήταν!...μα σίγουρα θα ήταν ωραιότερα, αν ήταν άνθρωπος – όμως ο δρόμος για τον παράδεισο είναι στρωμένος μ’ αγκάθια (και π.χ. για τους Χριστιανούς, από τον Αρχάγγελο με το σπαθί).


'Εχουμε μεταφερθεί στο έτος 2060 ...  Οι χώρες εντός της Ευρωπαικής Ένωσης προστατεύουν τα εξωτερικά τους σύνορα και δεν έχουν μόνο θέση παρατηρητή. Οι μέχρι τώρα συμφωνίες για την ασφάλεια, πρόληψη, ανάπτυξη, οικονομική και κοινωνική αλληλεγγύη έχουν ενισχυθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Υπάρχει μια κεντρική διοίκηση που εκλέγεται από όλες τις χώρες, ένα κοινό πολιτικό- οικονομικό σύστημα που σέβεται και προασπίζεται κοινές ανθρώπινες αξίες. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται από τις περιφερειακές κυβερνήσεις, που με τη σειρά τους ελέγχονται από επιτροπές πολιτών και τους θεσμούς με πλήρη διαφάνεια. Ως εθνική συνείδηση επικαλούμαστε την ΄΄κοινή ευρωπαική΄΄, ανεξάρτητα από την βιολογική μας καταγωγή και ως πατρίδα δηλώνουμε όποια χώρα θέλουμε. Η Τουρκία, αλλά και κάθε Τουρκία που αδιαφορεί για τις ανθρώπινες αξίες δεν επηρεάζει καμιά ευρωπαική πολιτική. Ο κόσμος μας έμαθε να κινείται και χωρίς αυτούς. Δεν συζητάμε πλέον για ευρωομόλογα ή για μνημόνια. Το μοντέλο οικονομικής διοίκησης μοιάζει κάπως με το σημερινό γερμανικό. Ανεξάρτητα από το αν ένα ομόσπονδο κρατίδιο το πόσο πλούσιο είναι, πληρώνει αναλογικά με τα κέρδη στην κεντρική διοίκηση και από εκεί διοχετεύεται ανάλογα με τις ανάγκες των άλλων κρατιδίων.  Το χρέος των χωρών έχει και αυτό ρυθμιστεί, όπως και της Γερμανίας στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και γίνεται βιώσιμο. Εν μια νυκτί την εποχή εκείνη συναντήθηκαν 20 οικονομολόγοι και σχεδίασαν την αναδιοργάνωση και την μεταρρύθμιση του νομισματικού συστήματος.  Οι επόμενες γενιές έχουν απαλλαχθεί από τα δυσβάσταχτα χρέη. Η κερδοσκοπία μέσω αθέμιτων πρακτικών θεωρείται αισχροκέρδεια και έχει ανάλογες επιπτώσεις. Τα περιθώρια κέρδους σε επενδύσεις, όπως σε μετοχές, σε λογικά επίπεδα, πχ. 3% κέρδους για όλους τους επενδυτές, ακόμη και σε όσους επενδύουν στα χρηματιστήρια, δηλ. τέλος στις φούσκες, τέλος στους καιροσκόπους, τέλος στις υπεραξίες, τέλος στα τοξικά πακέτα και στις μετοχές με ψηλό επενδυτικό ρίσκο. Υπάρχει σταθερό μέρισμα ή και αυξητικό ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και τα κέρδη. Τα κέρδη δεν προέρχονται από πολέμους, όπως συνήθως γίνεται, αλλά από υπηρεσίες που έχουν σχέση με τα αγαθά που ωφελείται ο πολίτης. 
Η εκκλησία δεν έχει καμιά ανάμιξη στην πολιτική και στην εκπαίδευση των μαθητών. Ο καθένας φροντίζει για τις ανάγκες του οίκου του.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Κοινωνικό Κράτος - Αριστερά- Δεξιά...

Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης 


Συχνά χρησιμοποιούμε τους γλωσσικούς όρους όπως, κοινωνικά επαγγέλματα, κοινωνικό κράτος, κοινωνική συμπεριφορά, κοινωνικές υπηρεσίες, κοινωνιολογία, κοινωνικός ρόλος κλπ. Παντού, σε όλες τις γλώσσες τους ίδιους όρους θα ακούσουμε, πχ. στα γερμανικά Sozialberufe, Sozialstaat, Sozialverhalten,Sozialstationen, Soziale Rolle κλπ. Ε, τι ωραία που ακούγεται κοινωνικό/ός! Αντίθετα όταν ακούμε τον όρο αντικοινωνικός (Unsozial) ανατριχιάζει το μέσα μας..
Όταν τους πρωτοακούσαμε στα νεανικά μας χρόνια, η σκέψη μας πήγαινε στην ιδεολογία της αριστεράς η οποία βασιζόταν συνήθως στον Μαρξισμό- Λενισμό, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από την σοσιαλδημοκράτες ή τους λεγόμενους αριστερο-προοδευτικούς, όπως αρέσκονται να αυτοχαρακτηρίζονται και λιγότερο από την «Δεξιά» όπως συνήθως την αποκαλούμε.

Τα χρόνια πέρασαν, εμείς ξενιτευτήκαμε, βρεθήκαμε σε άλλες χώρες που εφάρμοζαν κοινωνικές πολιτικές, που δεν ήταν μόνο επί χάρτου, αλλά είχαν και ουσία. Μας ξάφνιασε στην αρχή, γιατί στην εξουσία ήταν δεξιοί! Λόξυγγας μας ήρθε! Το χωνέψαμε όμως! Ξαναπιάσαμε κάποιους όρους όπως «συντηρητικός» και «προοδευτικός» ή «Δεξιά» και «Αριστερά» από την αρχή και προσπαθήσαμε να αξιολογήσουμε πολιτικούς- πολιτική από το πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, τις μεταρρυθμίσεις που προωθούν και τις κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζουν. Και όλα αυτά μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα. Βλέπαμε ταυτόχρονα δημαγωγούς- λαικιστές και στα δύο στρατόπεδα. Είδαμε αριστερούς συντηρητικούς, αλλά και δεξιούς. Προσκολλημένοι δεν ήμασταν ποτέ, αν και έχουμε ιδεολογικό αποτύπωμα! Είδαμε αριστερούς να φέρνουν 
 αντιλαϊκά μέτρα και μας ξάφνιασε, μας κακοφάνηκε. Μπλεχτήμε με συνδικάτα και καταλάβαμε πως χωρίς αντίσταση, όποιος κι αν είναι στην εξουσία, δεν γίνεται τίποτα. Οι πολίτες δε, όχι φυσικά όλοι, ανεξάρτητα πως χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους, «Δεξιό» ή «Αριστερό», συνεχίζουν να συμπεριφέρονται απαξιωτικά και προσβλητικά για τους «αντιπάλους» τους. Ρίξτε μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα καταλάβετε...Τέλος πάντων, φτάνει με την εισαγωγή, γιατί είτε τα λες είτε όχι, για ορισμένους είναι ψιλά γράμματα..

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

>Στο ίδιο έργο θεατές

Bildergebnis für platonΣχολιάζει ο Απ. Πουτουλούδης
Τον ανέφερε ο Αθανάσιος σε κάποιο σχόλιο, τον αναφέρω και εγώ.. 
Ο Πλάτων ήθελε οι πολίτες να ζουν ανάμεσα σε έργα που είναι "ωραία και χαριτωμένα" και γι΄ αυτό απέρριπτε αρκετά από τα έργα που τα θεωρούσε ασυμβίβαστα με την Πολιτεία του.
Οτιδήποτε όμως θεωρούμε εμείς ιδανικό, σε άλλους μπορεί να φαντάζει ανήθικο. Το επιθυμητό είναι αρκετά περίπλοκο, πολύπλοκο και απαιτεί άντληση γνώσης, προσπάθειας, τόλμης, αλλά και υπαναχωρήσεις και συμβιβασμούς αν χρειαστεί. Θέλει ηγέτες που δεν μεταθέτουν στο μέλλον τα προβλήματα αλλά παίρνουν εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και ρίσκα και τα αντιμετωπίζουν.. Ποιος ασχολήθηκε σοβαρά με το ασφαλιστικό ή νομίζετε πως έχει λυθεί? Ποιον ενδιαφέρει με πόσα δις χρηματοδοτούνται τα ασφαλιστικά ταμεία ή την αναλογία συνταξιούχων και εργαζομένων. Μια κρίση οικονομική , όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα μπορεί να τα φέρει όλα ανάποδα. Οι μεμονωμένες φωνές, όπως του κ. Γιαννίτση, απαξιώθηκαν , λοιδορήθηκαν..Ένα άλλο μικρό παράδειγμα, το άσυλο στα Πανεπιστήμια με τις μολότοφ και τις πυρπολήσεις. Χρειαζόταν διλήμματα? Θίχτηκε η δημοκρατία? Όχι βέβαια! Οι σύγχρονες κοινωνίες αναζητούν λύσεις, αναζητούν ευημερία, αναζητούν προοπτική! Τα παραδείγματα που αποκομίζουμε από άλλες ευρωπαικές χώρες δεν μειώνουν την ικανότητα μας ούτε πρέπει να βλέπουμε πως οι εταίροι είναι και δυνάστες μας. Ο πόλεμος συμφερόντων είναι γνωστός από αρχαιοτάτων χρόνων και δεν ισχύει μόνο σήμερα. Αυτό που κάνουν π.χ κάποιες ξένες εταιρίες με δωροδοκίες, φοροδιαφυγές, κομπίνες στην πατρίδα μας , το κάνουν και οι Ελληνικές στα Βαλκάνια. Δεν θέλουμε να μας κατηγορούν όμως? Θα αναρωτιέστε αν μπορούν να αλλάξουν? Ναι μπορούν να αλλάξουν! Με συστηματικούς ελέγχους και υποδειγματικές τιμωρίες, να λογοδοτούν οι υπεύθυνοι!
Συνήθως οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στην χρεοκοπία της χώρας δαχτυλοδείχνουν τους Ευρωπαίους Εταίρους, ενώ αγνοούν όσα εμείς οι ίδιοι προκαλέσαμε με απαράδεκτες συμπεριφορές λειτουργώντας πελατειακά και κομματικά. Είναι και αυτό κάτι που μας βολεύει. Στο “εμείς” αναφέρουμε σε όλους εκείνους, πρωτίστως βέβαια στον κρατικό μηχανισμό, μετέπειτα στα συντεχνιακά συμφέροντα και τέλος στις υποχρεώσεις του πολίτη. Του πολίτη εκείνου, που το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να διευκολυνθεί , να βολευτεί, να καρπωθεί. Κάτι ανακάλυψε γύρω στο 2009, όταν ξέσπασε η παγκόσμια κρίση, αλλά γρήγορα το ξέχασε. Από τότε δεν έπαψε να φωνάζει διάφορα να λαικίζει , να δημαγωγεί. Δεν ξεπερνιούνται οι νοοτροπίες από την μια στιγμή στην άλλη. Δεν μπορεί να κατανοήσει πως είναι δυνατόν να χαμηλώνουν οι συντάξεις των 1800 και 2000 ευρών για τα 25 χρόνια δουλειάς του, όπως δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί χρειαζόμαστε μια ορθολογική πολιτική που να είναι έτσι διαμορφωμένη, ώστε να μην αποκλείει άλλες ηλικιακές ή επαγγελματικές ομάδες από την μοιρασιά της πίτας, μια πολιτική που να ενισχύει την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας. Είναι για αυτόν πιο εύκολο να δαιμονοποεί άλλους, το θεωρεί πιο αυτονόητο. Δεν μπορεί αποδεχθεί μια διαφορετική λογική άποψη και συνήθως τα σχόλια του ακραία και επικριτικά σε όσα δεν του είναι αρεστά. Τον ενοχλούν όλα τα άλλα εκτός από τα δικά του αρεστά και επιτρεπτά θέλω. Νοσταλγεί το παρελθόν αλλά αδιαφορεί για το μέλλον! Κάπως έτσι συνεχίζουμε να αναπαράγουμε μη θεμιτές πρακτικές, πρωτίστως για εμάς και δευτερευόντως για τους άλλους. Οι υποχρεώσεις των πολιτών και των πολιτικών είναι στενά συνδεδεμένες και δεν καπελώνονται από επιθυμίες αλλά βασίζονται σε υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Χορτάσαμε από κόλακες και δημαγωγούς. Χρειαζόμαστε ηγέτες που να έχουν επίγνωση της κατάστασης, να κοιτάνε μπροστά! Χρειαζόμαστε πολίτες που κατανοούν, πολίτες που σέβονται αλλά και να αντιστέκονται όταν χρειαστεί. Η Ευρώπη μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι το ιδανικότερο, αλλά είναι αυτό που έχει προς το παρόν δυναμική και παράγει αποτέλεσμα. Δεν μιλάμε για άκρατο καπιταλισμό , αλλά για ένα σύστημα που να ελέγχεται και να λογοδοτεί! Θέλουμε ένα κράτος να λειτουργεί και να σέβεται. Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε απο παθογένειες, μόνο έτσι θα ξεχάσουμε τα φακελάκια κάτω από το τραπέζι. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη αλλά όχι τον εαυτό μας! Διαβάζω σήμερα την δήλωση του Γ. Κυρίτση, πρών βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για υποκαταμέτρηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, να χαρακτηρίζει καραγκιόζηδες τους κύκλους του Μαξίμου. Μπορεί να πάει ο τόπος μπροστά με τέτοιους ανθρώπους? Η προσπάθεια του προσωπικού συστήματος υγείας χρειάζεται τον σεβασμό μας, το χειροκρότημα μας. Δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες να ξαναχτίσουμε την χαμένη αξιοπρέπεια μας. Εκείνο που ξέρω είναι πως η Ελλάδα, ο κόσμος δοκιμάζεται και θα ήταν φρόνιμο να δείξουμε λίγη υπευθυνότητα!
Εκείνη την περίφημη φράση, “ξέρεις ρε ποιος είμαι εγώ”, καλύτερα να την ξεχάσουμε. Χορτάσαμε από μάγκες όλων των αποχρεώσεων!

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο

12.03.2020 - Γράφει ο Απόστολος Πουτουλούδης
Bildergebnis für ελληνική σημαία φωτοΓια να είναι κάποιος πολιτικοποιημένος δεν χρειάζεται να είναι κομματικοποιημένος. Όχι βέβαια πως είναι κακό! Η κομματική ιδιότητα δεν εμποδίζει να είναι και χρήσιμος στην κοινωνία. Όλοι μας άλλωστε έχουμε ένα ιδεολογικό αποτύπωμα. Κακό είναι ο φανατισμός, η αδιαλλαξία, η τυφλή αποδοχή θέσεων ή αλλιώς το κομματόσκυλο όπως συχνά τον χαρακτηρίζουν !
Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια ποικίλα προβλήματα που αρκετοί τα είχαμε διατυπώσει. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αμφισφητήθηκε από τους εταίρους όσο καμιά άλλη χώρα. Πιστέψαμε πως η δοκιμασία θα έβαζε στην άκρη τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, πως θα βρίσκαμε επιτέλους σημείο συνεννόησης, πως θα ξαναγεννηθεί η ελπίδα στον τόπο μας. Δικαιολογημένη η πίκρα, η απογοήτευση, η θλίψη, ιδίως όσων πάλεψαν τίμια σε αυτή τη ζωή και ξαφνικά βρέθηκαν στην δίνη του κυκλώνα.
Το παλιό σαθρό σύστημα διακυβέρνησης όμως είναι αναγκασμένο κάποτε να πεθάνει, όχι λόγω της δικής μας θέλησης, αλλά λόγω κάποιων άλλων παραγόντων. Τα ευρωπαικά κράτη είναι αναγκασμένα να λειτουργήσουν σύμφωνα με κανόνες και στο μέλλον αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, πιστεύω θα παραγκωνίζονται και οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, σε τέτοιο βαθμό, που θα μας επιτρέπει να βρίσκουμε κοινές επιθυμητές λύσεις. Η μετάβαση απαιτεί πολιτικοποημένους πολίτες, που θα μπορούν να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο, να δημιουργήσουν δημοκρατικά αναχώματα απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα και τις διαπλοκές.
Την παρούσα στιγμή όμως χρειαζόμαστε ομοψυχία, να πέσουν οι τόνοι και όλοι μαζί να στηρίξουμε τους Ακρίτες, να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, πως βρίσκονται στην σκέψη μας! Οι Ακρίτες ήταν αυτοί που φρουρούσαν τα σύνορα και εμπόδιζαν τις λεηλασίες!
Η σοβαρότητα της κατάστασης στον Έβρο, στα νησιά, η αλλοπρόσαλλη τακτική του Σουλτάνου σε βάρος της χώρας μας πρέπει να μας βρίσκει ενωμένους και όχι διχασμένους!

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Η χρησιμότητα της εφημερίδας

07.03.2020..του Α. Πουτουλούδη

Πανικός με τα χαρτιά υγείας, υστερία. 
Εξαφανίστηκαν από τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ. Διαβάζω στην Αυστραλία τα παίρνουν με δελτίο. Εμείς όμως που ζήσαμε σε χωριά, σε πολύ παλιές εποχές δεν μας φοφίζει τίποτα! Εσείς να δούμε τι θα κάνετε?
Εμείς και μπάνιο σε κουπάνα (λεκάνη) κάναμε και σε εξωτερικά lavatory (WC, καμπινές, τουαλέτα, απόπατος, τοίχος) αφοδεύαμε. Για χαρτί υγείας τι νομίζατε είχαμε? Κομμάτια κομμένα από εφημερίδες και σκαλωμένα σε ένα καρφί. Στα χωράφια οτιδήποτε πλατύφυλλο την δουλειά την έκανε. Αργότερα ήρθαν στα χωριά τα μαλακούτσκα τα χαρτούδια, σαν τα σημερινά χαρτιά υγείας, απ΄ ότι θυμάμαι σκληρούτσκα και με ελάχιστη απορροφητικότητα , αλλά καλύτερα από εφημερίδα σίγουρα!...
Στο χωριό της γυναίκας μου όταν ήρθαν, έλεγε μια θεία της στην αδελφή της: Τσατσί, μέχρι και χαρτιά μαλακά για τον κώλο έφεραν, αλλά ακριβά βρε! Αα, δεν θα πάρω, τι να τα κάνω (τσιγκούνα καθώς ήτανε), εγώ μόνο κακαρέτσες (μικρά κουραδάκια προβάτων) κάνω!
Θα τολμούσα να πω τυχεροί, γιατί σε πιο παλιές εποχές σκουπιζόταν ακόμη και με κεραμικές πέτρες με την ονομασία pessoi. Τυχεροί και οι πλούσιοι στην ρωμαική εποχή  που είχαν τους σφουγγοκωλάριους..Τα ακούει ο φίλος μου ο Αρβανιτάκης και χαμογελάει. Στην Πόλη βλέπετε είχαν μπάνιο και στο σπίτι, δεν ήταν σαν εμάς τους αγρίους..

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

6000 ευρώ, αλλιώς κουρτσούδ΄ι γιόκ!


Γράφει ο Απόστολος Πουτουλούδης
Bildergebnis für foto cartoon hochzeit mit geldΚάποτε έγραψα για το δράμα των Γιεζίντι, τις σφαγές, τους βιασμούς, την σκλαβιά, τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες. Αρκετοί τα κατάφεραν με διάφορους τρόπους να βρούν καινούργιες πατρίδες, εργασία και να γλυτώσουν από την φρίκη του πολέμου.. Οι παραδόσεις όμως και οι συνήθειες δύσκολα χάνοναι! 
Πριν λίγες μέρες μου ανέφερε ένας Γιεζίντι πως βρήκε το κορίτσι των ονείρων του και πως θα παντρευτεί μια κοπελίτσα που διαμένει στο Βέλγιο με την οικογένεια της. Μου έδειξε μάλιστα και φωτογραφίες, ενώ το πρόσωπο του έλαμπε από ευτυχία. Δεν ρώτησα περισσότερα, απλά του ευχήθηκα να έχουν αγάπη και χαρούμενες στιγμές στην κοινή ζωή τους.
Όπως ορίζουν τα έθιμα τους, ο γάμος χρειάζεται και την έγκριση των οικογενειών, αλλιώς μένεις με την όρεξη..Το χέρι το ζητάει ο πατέρας του γαμπρού από τον πατέρα της κοπελιάς. Εφόσον συναινεί ορίζεται η ημερομηνία και μετά τα υπόλοιπα... και κάπως έτσι ορίστηκε και ο γάμος, σε δυο εβδομάδες από σήμερα!.
Έλα όμως που σήμερα τον συνάντησα κατσούφη..
-Tι έγινε βρε υποψήφιε γαμπρέ?
-Άστα να πάνε! Ο πατέρας της με πήρε τηλέφωνο και μου ζητάει 6000 ευρώ για να μου δώσει την κόρη του, αλλιώς κουρτσούδι γιόκ!
Τον συμβούλεψα να κάνει την επανάσταση και να πάρει το κορίτσι χωρίς να δώσει τίποτα..Μπα μου λέει, θα τον δώσω τώρα 4000 χιλιάδες και σιγά σιγά τα υπόλοιπα, άλλωστε έτσι γίνεται στα μέρη μας.
-Ναι αλλά στα μέρη σας θα έδινες, άντε δυο αμνοερίφια!
Ξανακατσούφιασε!
Ζήτησα να μάθω περισσότερες πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση της νύφης. Μου ανέφερε πως ζουν στο Βέλγιο, είναι 11μελής οικογένεια, ο πατέρας δεν εργάζεται λόγω τεμπελιάς και πονηριάς και ζουν από τις επιδοτήσεις του Βελγικού κράτους, περίπου 4000 ευρώ, όπως μου ισχυρίστηκε. Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για τα ποσά που παίρνουν οι πρόσφυγες, να ξεκαθαρίσω πως τα χρήματα που παίρνει κάποιος πρόσφυγας, αν πάρει παραμονή, είναι περισσότερα από κάποιον πρόσφυγα που ζει σε δομές φιλοξενίας. Η αναγνώριση ασύλου, άρα και η παραμονή σημαίνει πλήρη δικαιώματα, δηλ. πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα εφόσον δεν μπορεί να βρεί δουλειά.
Στη Γερμανία καλύπτονται τα έξοδα ενοικίασης και θέρμανσης και ο καθένας παίρνει το ποσό των 446 ευρώ για φαγητό και έξοδα.
Διάφοροι μύθοι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για δήθεν τεράστια ποσά που παίρνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Κατά αρχάς να πούμε πως τα χρήματα προέρχονται από το ευρωπαϊκό ταμείο, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και το ποσό που αντιστοιχεί είναι 90 ευρώ μηνιαίως για αυτόν που ζεi στην Μόρια και διαμορφώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και μπορεί να φτάσει τα 550 ευρώ για επταμελή οικογένεια.
Το έχω πεί πολλές φορές, κάθε άνθρωπος δικαιούται ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία. Φυσικά πρέπει και ο ίδιος να σέβεται τις καθολικές κοινωνικές αξίες και τους νόμους ενός κράτους.
Έλα όμως που δεν συμπεριφέρονται όλοι έτσι. Δεν κάνω ανάλυση, απλά συγκρίνω άλλες εποχές, τους δικούς μας γονείς, που όταν μετανάστευσαν, έπιαναν τις πέτρες και τις έστιβαν, σε όποιο μέρος της γης κι αν βρισκόταν! Άλλα χρόνια, άλλες νοοτροπίες!

Είχε πρόσφατα γράψει ο Γιάννης για συγκοινονούντα δοχεία και προσέγγισε το θέμα ενός πρόσφυγα από τις εμπόλεμες περιοχές από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες...για περισσότερα..
https://iarvan-hellas.blogspot.com/2019/12/blog-post.html?fbclid=IwAR2fQZqWEPSmXgRZ6v01LTkTbmXBNGtGClTUfMfQHM4NOcep87UsGqiHMpQ#more

Τούτες τις μέρες ζούμε μια έκρυθμη κατάσταση στον Έβρο. Δύσκολες στιγμές ζουν και οι νησιώτες μας που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος από την προσφυγική / μεταναστευτική κρίση.
Πολλά πρέπει να αλλάξουν, πολλά πρέπει να γίνουν τις επόμενες μέρες.
Πρέπει να καταλάβουμε πως η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και πως ο ανθρωπισμός έχει τα όρια του!
Ζω σε μια χώρα βιομηχανική που είχε πρόβλημα δημογραφικό. Οι κρίσεις την βοήθησαν να λύσει αρκετά προβλήματα με φτηνά εργατικά χέρια και όταν βολεύτηκε, πολύ απλά σφάλισε την πόρτα..
Δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα. Δεν είναι χώρα βιομηχανική, αλλά θα μπορούσε να ενσωματώσει κάποιους πρόσφυγες στην Ελληνική κοινωνία, αν και οι ίδιοι το θελήσουν. 
Σκεφτείτε πόσα χωριά ερημώνουν, πόσα ακατοίκητα σπίτια υπάρχουν, πόσα σχολεία έχουν κλείσει? Η ενσωμάτωση- αφομοιώση προσφύγων από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση ήταν προς όφελος μας. 

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα σύνορα και να διαχειριστούμε με νηφαλιότητα το προσφυγικό, με ανθρωπισμό και χωρίς ακρότητες!



Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Μασάλια από το Καρλί..

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερόΓράφει ο Απόστολος Πουτουλούδης


Για να αποσυμφορήσουμε λίγο το τεταμένο κλίμα των ημερών, αλλά και να διώξουμε το φόβο και το άγχος από τον καινούργιο ιό, τον κορωνοϊό (τ΄ αδειάσαν τα ράφια), θα σας αναφέρω δυο περιστατικά που συνέβησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, γαι να δείτε πως αντιμετώπιζαν στο χωριό μου Χιονάδες τις ασθένειες. Εκτός από την καλή διάθεση και το χιούμορ που ως επί το πλείστον μας χαρακτηρίζει εμάς τους Καρλιώτες😏, ήμασταν και ευρηματικοί🧐 από πάππου προς πάππου, που λέει και το μασάλι..
Ελλείψει επιστημονικής γνώσης👨‍🎓, ιδίως σε παλαιότερες εποχές, όχι πως δεν συμβαίνει και σήμερα, οι άνθρωποι αναζητούσαν λύσεις, έπαιρναν προφυλάξεις και σκαρφιζόταν διάφορα τεχνάσματα για όσα τους ανησυχούσαν ή και για να αποφύγουν διάφορους κινδύνους.
Ως γνωστόν η πανούκλα (πανώλη), είχε σαρώσει την Ευρώπη και την Ασία τον 14ο αιώνα με 100 εκατ. νεκρούς. Μόνο στο Λονδίνο πέθαναν περίπου το 50% των κατοίκων. Εξάρσεις λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής, φτώχειας, πολέμων, είχαμε και αργότερα τον 18ο και 19ο αιώνα..
Από όσα έχω ακούσει, το χωριό μας Χιονάδες είχε μεταφερθεί από την περιοχή “Αξιφάκι” στην σημερινή περιοχή, περίπου προς τος τέλος του 19ου αιώνα, περίπου το 1890 εξαιτίας ενός λοιμού, πιστεύω της πανώλης, όπως μου έχουν αναφέρει. Ευρήματα, όπως κεραμικά έχουμε δεί ουκ ολίγες φορές σε εκείνη την περιοχή
Ποια ήταν όμως τα μέτρα προστασίας ώστε να μην περάσει η νόσος στο καινούργιο χωριό?
Απίστευτο και όμως αληθινό! Είχαν περιφράξει με σχοινί την τοποθεσία του παλιού χωριού για να σταματήσει η νόσος εκτός των καινούργιων συνόρων, σαν το σημερινό φράγμα του Έβρου..εεε, τα κατάφεραν!
Η δεύτερη περίπτωση ήταν η πιστοποίηση της υγείας. Περίπου το 1940, την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, είχαν δημιουργήσει μια γαλαρία σε έναν λοφάκο, στην περιοχή “Κριά” , από την οποία περνούσαν τα παιδιά. Στην απέναντι πλευρά τους έβαζαν μια στάμπα από κάρβουνο για πιστοποίηση και όλα μέλι γάλα. Δεν τους πλησίαζε καμιά ασθένεια!
Τα χρόνια περάσαν..από τότε ανακαλύφθηκαν εμβόλια, εκατοντάδες φάρμακα αλλά και κάρτες υγείας.. Ως πρωτοπόρους όμως των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής νομίζω χρειάζεται να μας γίνει μια παγκόσμια αναγνώριση...δεν μας έδωσαν ούτε μια τιμητική πλακέτα!😟



Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σπίτι, δέντρο, σύννεφο, φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες
ΥΓ. Ευχαρίστως να ακούσουμε παλιές ιστορίες, περιγραφές από άλλες εποχές και από άλλα χωριά.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Προσωπικά δεδομένα

Bildergebnis für clip art free ..verbotΓράφει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Μια προσωπική εμπειρία, μια είδηση στο ραδιόφωνο, αλλά και κάποια κακόβουλα σχόλια που είδα στο Facebook για δημόσιο πρόσωπο, ήταν οι λόγοι που με οδήγησαν στο να γράψω λίγα λόγια για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Τι γίνεται όταν φωτογραφίες, δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, κακόβουλα σχόλια προβάλλονται δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης?
Παρακάτω αναφέρω τρεις περιπτώσεις για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα..
1.Όταν η τρέλα πάει και παρκάρει όπου γουστάρει και εσύ την περιγράφεις, η μία περίπτωση.
2.Ανάρτηση φωτογραφιών από πρόσωπα, χώρους εργασίας χωρίς συγκατάθεση, αναδημοσίευση άρθρων, η δεύτερη περίπτωση.
3.Κακόβουλα σχόλια που ευτελίζουν δημόσια ένα πρόσωπο, η τρίτη περίπτωση
Ας τα εξατάσουμε από την αρχή..
1.Προσέφυγε στην δικαιοσύνη και ζήτησε αρχικά 70.000 ευρώ από την κυρία που ανάρτησε δημόσια φωτογραφία του οχήματος που στάθμευσε σε χώρο ΑΜΕΑ. Αν και είναι σίγουρο πως το αίτημα του θα απορριφθεί και θα επιβαρυνθεί με τα δικαστικά έξοδα, το περιστατικό ξαναβγάζει στην επιφάνεια τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν παραβιάζοντας τον νομό περί πνευματικής ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Επειδή όμως η περίπτωση έχει να κάνει με πληροφορίες γενικότερου ενδιαφέροντος που αφορούν το κοινωνικό σύνολο, το δημόσιο συμφέρον και περιγράφει κάποιες νοσηρές συνήθειες, θεωρώ πως δεν έχει να κάνει με προσωπικά δεδομένα. Μακάρι ο τύπος να φάει ένα γερό πρόστιμο για να του κοπεί ο βήχας! Καλύτερα όμως να μην βγάζουμε συμπεράσματα πριν απο την τελική απόφαση, γιατί πολλά έχουν δει τα ματάκια μας!



2.Ένα δεξί κλικ, αντιγραφή και αναδημοσίευση χωρίς να αναφέρεις  την πηγή, κοινοποίηση φωτογραφιών χωρίς συγκατάθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Πότε μπορεί μια εικόνα να αναρτηθεί σε κοινωνικά δίκτυα; Δηλαδή κάθε φορά που φωτογραφίζω κάποιον και δημοσιεύω τη φωτογραφία στο διαδίκτυο, πρέπει να ζητήσω εκ των προτέρων την άδεια;
Ο νόμος λέει: Όχι! "Εάν υπάρχουν πχ. εκατοντάδες άνθρωποι στην εικόνα και η εικόνα δεν προσβάλει κάποιον έχουμε το δικαίωμα και δεν υπάρχουν συνέπειες.
Συνήθως όταν γίνεται μεταξύ φίλων, σε μια γιορτή, είναι αυτονόητο να μην ζητάμε άδεια. Αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη είμαστε υποχρεωμένοι να την σεβαστούμε και να την διαγράψουμε..Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Σε περίπτωση ενηλίκων, που κάποιος κινηθεί νομικά, συνήθως ο δικηγόρος στέλνει μια προειδοποίηση στην οποία ζητά την άμεση αφαίρεση του περιεχομένου και ο παραβάτης καλείται να υπογράψει μια δήλωση να μην διαπράξει παρόμοιες παραβιάσεις στο μέλλον. Εάν την υπογράψει και δεν συμμορφωθεί με αυτήν, αντιμετωπίζει αυστηρότερες ποινές.
Για τους ανήλικους, παιδιά κάτω των 15 ετών ο νόμος είναι αυστηρότερος.
Άκουσα εχθές στο ραδιόφωνο πως μια κυρία κινήθηκε νομικά για ανάρτηση φωτογραφίας ανηλίκου που ήταν ο εγγονός της. Ο νόμος ορίζει πως για παιδιά κάτω των 14 ετών χρειάζεται συγκατάθεση και των δύο γονέων. Είναι κάτι που παραβιάζεται συχνά από τους γονείς, αλλά και από τους δασκάλους. Η δημοσίευση φωτογραφιών ανηλίκων έχει νομικές συνέπειες και μπορεί να κινηθεί αργότερα και το ίδιο το παιδί νομικά.
Φωτογραφίες από τους χώρους που εργάζεστε χωρίς την συγκατάθεση του εργοδότη θα είναι καλύτερα να αποφεύγονται.
Η αντιγραφή άρθρων χωρίς την άδεια του δημιουργού ή χωρίς να αναφέρεται η πηγή είναι παράνομη, καθώς αποτελεί λογοκλοπή.
Στις βιομηχανίες μουσικής και ταινιών οι νόμοι είναι πιο αυστηροί για πειρατική δραστηριότητα. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν πάρα πολλοί που προασπίζονται το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης μεταξύ φίλων ή μιας κοινότητας.

3.Πάμε τώρα σε κακόβουλα σχόλια που ευτελίζουν πρόσωπα δημόσια, ρητορική μίσους. Εδώ ναι, τέτοια σχόλια μπορούν να μας δημιουργήσουν προβλήματα!
Ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν σταματά στα κοινωνικά δίκτυα. Σε περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων του νόμου και αξιόποινων πράξεων, όπως η δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών, σοβαρή δυσφήμιση ή κακόβουλες προσβολές, μπορεί κάποιος να υποβάλλει καταγγελία απευθείας στην αστυνομία και η αξίωση αποζημίωσης μπορεί να είναι υψηλή αν κινηθεί νομικά και κρίνει το δικαστήριο πως έβλαψες τη φήμη του απεικονιζόμενου προσώπου.
Τι γίνεται όμως με την ελευθερία έκφρασης?

Βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο για μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφορά την ελευθερία έκφρασης και δικαιώνει δυο ανθρώπους που είχαν κάνει επικριτικά σχόλια. Πηγή: Lawspot. Νομικά Νέα.

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/eleytheria-tis-ekfrasis-kai-dimosia-kritiki-se-politiko-prosopo-i-frasi-eisai-o-pio

Το άρθρο 10, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - Ελευθερία έκφρασης, αναφέρει πως κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, γνώμης και μετάδοσης πληροφοριών.
Γι΄ αυτό, μην φοβάστε να γράψετε, να αναδείξετε τα προβλήματα, να κάνετε κριτική ή να σατιρίσετε δημόσια πρόσωπα. Το χιούμορ και η σάτιρα ήταν από την αρχαιότητα πτυχή πνευματικού πολιτισμού και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι!
Όμως μην παρασύρεστε! Τα κακόβουλα σχόλια ή οι απρεπείς χαρακτηρισμοί δεν είναι κριτική ή χιούμορ και ίσως μια μέρα βρεθείτε προ εκπλήξεων!
Τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν θα ήταν εγγυημένα αν δεν υπήρχαν και κάποιοι κανόνες..

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Όταν σιωπά η κοινωνία

Γράφει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Πολλά χρόνια πριν, σε κεντρικό σημείο μιας γερμανικής πόλης καθώς οδηγούσα, παρατήρησα πως στα δεξιά μου σε κάποιον θάμνο, ήταν μπρούμυτα πεσμένος ένας άνθρωπος και δίπλα του περπατούσαν κάποιοι αμέριμνα. Σταμάτησα μετά από 100 μέτρα, πήγα κοντά του και όταν διαπίστωσα πως ήταν σε κακό χάλι ειδοποίησα τις πρώτες βοήθειες.. Δεν γνωρίζω τι απέγινε, αλλά το σκηνικό μου δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Είναι δυνατόν να υπάρχει αναρωτήθηκα τόση αδιαφορία και απάθεια ή όλη αυτή η αντίδραση των συνανθρώπων μας είναι μια μορφή άμυνας ενάντια στην καθημερινή σκληρότητα? Κάποτε ο Γιάννης είχε επιχειρήσει να δώσει μια ψυχο-κοινωνικο-πολιτική ερμηνεία για την συμπεριφορά των ανθρώπων, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε το φαινόμενο ‘’Διάχυσης της ευθύνης’’ (Diffusion of responsibility), όπου ένα άτομο δεν αναλαμβάνει καμία δράση ή αντίδραση (πρωτοβουλία) στην παρουσία άλλων. 
Το άρθρο υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο..

Ζούμε υποτίθεται σε οργανωμένες κοινωνίες όπου η ζωή έχει σημαντική αξία. Ζούμε σε οργανωμένες κοινωνίες, περπατάμε στους δρόμους αλλά δεν ακούμε, δεν βλέπουμε, δεν κατανοούμε, δεν επικοινωνούμε όπως θα έπρεπε.
Η χθεσινή δίκη για την δολοφονία της συντοπίτισσας Ελένης Τοπαλούδη, αλλά και ο προκλητικός τρόπος ενός εκ των δολοφόνων μας δείχνει για μια ακόμη φορά την πραγματική ζούγκλα στην οποία ζούμε. Οι τραγικοί γονείς της Ελένης πρέπει να συνεχίσουν με πόνο ψυχής να ανεβαίνουν τον γολγοθά τους. Κάπου παραπέρα, ίσως μια άλλη κοπέλα στην ηλικία της Ελένης ή και μικρότερη να ζεί το δικό της μαρτύριο..και δίπλα της η κοινωνία θα σιωπά, χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης..

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Krieg ist gut, nur Mut

Hände, Stacheldraht, Gefangen, Krieg
Γράφει ο Απόστολος Πουτουλούδης

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα αντιστέκονται, θα σηκώνουν το κεφάλι τους απέναντι στον φασισμό.
Ο Τόμας Γιακόμπι, ο Γερμανός δημοσιογράφος που ξυλοκοπήθηκε από τους φασίστες είναι ένας από αυτούς. Δεν σιωπά και δεν θα σωπάσει, δεν μπορεί να σωπάσει!  Θα βρίσκεται απέναντι από φασιστικές- φιλοφασιστικές και ναζιστικές-φιλοναζιστικές οργανώσεις, απέναντι απο ολοκληρωτικές αντιλήψεις..και ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί σαν τον Τόμας!
Υπάρχει ένα ποίημα του Goethe και αρχίζει έτσι: Ξέρετε την χώρα που που ανθίζουν οι λεμονιές , οι πορτοκαλιές? Ελάτε να την γνωρίσετε (αναφερόταν στην Ιταλία που ταξίδεψε). 
Ο Έριχ Κέστνερ (Emil Erich Kästner 1899 – 1974) το μετέτρεψε σε σάτιρα μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, όταν ο φασισμός έγινε ισχυρός και η Βαϊμάρη κατέρρευσε.
Ξέρετε την χώρα όπου ανθίζουν τα κανόνια?
Δεν την γνωρίζεις? θα την μάθεις! Η ελευθερία εκεί δεν ωριμάζει!
Ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της καύσης των βιβλίων του, έγραψε: «Βρισκόμουν μπροστά από το Πανεπιστήμιο, ανάμεσα σε φοιτητές, το άνθος του έθνους μας, με ναζιστικές στολές, και έβλεπα τα βιβλία μας να γίνονται παρανάλωμα του πυρός» ..
Δύσκολο να ξεριζωθεί ο φασισμός, όσο τρέφεται από κυρίαρχες αντιλήψεις..
Από την άλλη, η υποκρισία των ισχυρών του κόσμου σε όλο το μεγαλείο. Γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος των αδυνάτων, όπου με τα όπλα επιβάλλουν το δίκιο τους..και μετά μιλάνε για κατάπαυση του πυρός, για ειρήνη..

Το παρακάτω συμβολικό ποίημα το έγραψε ο φίλος μου, Andreas Stache σε νεαρή ηλικία..
Krieg ist gut, nur Mut (ο πόλεμος είναι καλός, μόνο θάρρος) Το θάρρος έχει μεταφορική σημασία..Προτρέπει τα παιδιά μέσω της εκπαίδευσης να δείχνουν θάρρος όταν τα στέλνουν στις μάχες για να εξυπηρετήσουν τα σκοτεινά τους σχέδια.

ein ganz altes Gedicht von Andreas Stache
Krieg ist gut, nur Mut

erst geht der Offizier mit dem netten Gesicht
in die Schulen und gibt Friedensunterricht.
Ein solcher Friedensgesandter schafft auch die Kontakte
in ferne Länder .. o.k. !
ihm folgen dann Manager für die Kontrakte
So exportiert man Waffen und Demokratie
.. ganz legal – o.k. !
.. nebenbei präzise Tötungstechnologie
.. wenns beliebt – o.k. !
So schröpft man die Welt
mit Arroganz und Hohn
unser Blut ist anderen Geld
Krieg unser Lohn.
So wachsen Konzernpaläste aus Glas
und Tempel aus Stahl
und ein System ohne Maß
und der Menschen Qual.
Scheiße o.k. !


Ελεύθερη μετάφραση

Ο πόλεμος είναι καλός, μόνο θάρρος

πρώτα έρχεται στα σχολεία ο αξιωματικός με το ευγενικό πρόσωπο και μιλάει για την ειρήνη.
Ένας τέτοιος απεσταλμένος της ειρήνης δημιουργεί επίσης επαφές
σε απομακρυσμένες χώρες .. εντάξει !
Τον ακολουθούν επιχειρηματίες για τις συμβάσεις
Έτσι εξάγονται τα όπλα και δημοκρατία
.. εντελώς νομικά - εντάξει !
..μαζί με ακριβή τεχνολογία θανάτωσης
.. και λειτουργεί περίφημα σε όλο τον κόσμο - ok !
Έτσι μας ρουφάνε το αίμα
με αλαζονεία και περιφρόνηση
το αίμα μας είναι χρήματα για τους άλλους
ο πόλεμος είναι η αμοιβή μας.
Έτσι μεγαλώνουν τα γυάλινα εταιρικά παλάτια 
και οι ναοί από χάλυβα
και ένα σύστημα χωρίς μέτρο
και η αγωνία των ανθρώπων.
Σκατά εντάξει !