Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Περί ψυχής το ερώτημα..

                                Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης     

Σε αναζήτηση της ψυχής και τη σωτηρία της ψυχής... Της ψυχής μου τα καμώματα....Ψυχανάλυση


Τελικά, τι οδηγεί τους ανθρώπους να πιστεύουν στην ύπαρξη και την αθανασία της ψυχής; Αν ψυχή εννοούμε την πνοή , δηλ. την ένδειξη ζωής, φυσιολογικά μετά τον θάνατο, παύει να υπάρχει.
Αν ψυχή εννοούμε το πνεύμα, το ψάχνουμε, αλλά σαφή απάντηση δεν υπάρχει. 
Τι είναι τελικά η ψυχή και απο που πηγάζει; Έχει σχέση με το υποσυνείδητο, τη συμπεροφορά, τα συναισθήματα ή με την πίστη στο Θεό; Μήπως η αγωνία του ανθρώπου να ανακαλύψει τι γίνεται μετά θάνατον και η επιθυμία του να ζεί αιώνια,
τον οδήγησε και στην πεποίθηση, πως πρόκειται για άυλη ουσία, με συγκεκριμένη αποστολή; Αν μπορούσαμε να κάνουμε ανατομία στην ψυχή, δεν θα πονοκεφαλιάζαμε.

Επιστρατεύσαμε εκ των αρχαιοτάτων χρόνων τους φιλοσόφους, να δώσουν απαντήσεις ΄΄στο περί ψυχής ερώτημα΄΄, αλλά πουθενά δεν καταλήξαμε. Διαφορετικές θεωρίες, δημιουργούν και ποκίλα προβλήματα. Ξεκινώντας απο τους Προσωκρατικούς, θα ακούσουμε διάφορα. 
Η πρώτη επιστημονική προσέγγιση ξεκινά με τους εκφραστές της φιλοσοφίας του Εμπειρισμού . Όλα τα οφείλουμε στις εμπειρίες και τις αισθήσεις μας. Τη στιγμή που γεννιόμαστε η ψυχή είναι ένα κενό και σιγά σιγά γεμίζει με ιδέες...Και κάπως έτσι αρχίζει να αμφισβητείται και η μεταφυσική έννοια της ψυχής.. Παρόλα αυτά η αναζήτηση συνεχίζεται... 

Η θρησκεία πάλι, τη συνδέει με την πίστη, το ήθος, τον Παράδεισο και το φόβο της κολάσεως. Σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα προηγείται η πίστη, η υπακοή και σε μερικά η απόλυτη υποταγή. Σημαντικό ρόλο παίζει το ήθος του ανθρώπου (όπως το ορίζει ο καθένας ) και ανάλογα με το τι έχουμε κάνει στην επίγεια ζωή, θα οδηγηθεί η ψυχή, στην αιώνια Βασιλεία του Θεού ή στο Πυρ το Εξώτερον ή κάπου αλλού.
Να πω τη αλήθεια, αν και πιστός, αυτή η αιώνια ζωή δεν μου πολυαρέσει. Ο φόβος βλέπεις!. Δεν είμαι σίγουρος που θα με βάλουν; Άσε, που τον ορθό τρόπο σκέψης και τη λογική, στα καθορίζουν άλλοι . Προσωπικά, θα ΄θελα να αποφασίζω ελεύθερος και χωρίς τον φόβο να με πλακώνει. Το σώμα, απο τη στιγμή που γεννιέται, είνα πάντα στην υπηρεσία κάποιων. Ας μας άφηναν τουλάχιστον την ψυχή! 
Μερικές φορές αναρωτιέμαι, μήπως καλοί άνθρωποι είναι μόνο οι θρήσκοι; Οι αλλόθρησκοι; Μένουν εκτός Παραδείσου; 
Αλλά μη νομίζετε, ότι και εκεί υπάρχει ενιαίος χώρος. Το κάθε θρησκευτικό δόγμα, τον Παράδεισο τον ερμηνεύει (χτίσει) διαφορετικά . Μόνο συρματοπλέγματα να μην βάλουν; 
Μερικοί, έχουν προχωρήσει και περισσότερο. Κατά φαντασία ΄΄Πειράματα΄΄ έδειξαν, ότι οι φλόγες στην κόλαση είναι 70.000 πιο καυτές απο την κανονική. Μιλάμε για πολύ καυσόξυλο.. Δεν θα επεκταθώ άλλο εδώ, αν και αξίζει να το ερευνήσουμε... Και είμαι σίγουρος, ο Θεός θα ήθελε να τον καταλάβουμε και να τον νιώσουμε! 

Η μετεμψύχωση καλά ακούγεται, αλλά και εδώ υπάρχουν ερωτήματα. Αν οι επιλογές ανήκουν σε μένα (σύμωνα με τον τρόπο που σκέφτομαι τώρα) και όχι μόνο σε εμπειρίες της ψυχής, προηγούμενων ζωών, δεν θα έλεγα όχι! Φανταστείτε, να μην επιλέγεις που θα πάει η ψυχή και ξαναγυρίσει μετά απο 200 χρόνια, πάλι στην Ελλάδα; Τι κάνουμε τότε; Έτσι και σου πουν, χρειαζόμαστε και άλλο μνημόνο; Αχ, αχ, αχ ψυχή μου!Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, θα μπαίνουμε στο εκατοστό -τριακοστό- τρίτο μνημόνιο. Τότε, για πια σωτηρία της ψυχής μιλάμε; Είμαι βέβαιος, όταν η ψυχή εξέλθει, δεν θα θέλει τίποτα το γήινο...Κατά την λαική έκφραση, θα την κάνει ...Και ΄΄μην είδατε τον Παναή΄΄. Άσε, που μπορεί να εμψυχώσει κάποιο ζώο ή φυτό. Αυτό έχει μια λογική. Mη μου πείτε, όχι; Αν δεν είχε, γιατί τότε, πολλοί άνθρωποι ουρλιάζουν σαν λύκοι ή μας λένε συχνά πως φυτοζωούμε; 

Και εκεί που αναζητούσαμε την ψυχή, έρχεται ένας νευροεπιστήμονας και μας λέει... ΝΟ - ΝΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΨΥΧΗ... Βρε, γιατί καλέ μου άνθρωπε; Και εμείς, τι ψάχνουμε τόσα χρόνια; Απο τους κορυφαίους επιστήμονες, ο Γιώργος Παξινός, σε συνέντευψη του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων , μας λέει... Οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν την ψευδαίσθηση πως υπάρχει ψυχή. Δεν υπάρχει ψυχή, ούτε ελεύθερη βούληση, αφού όλα - και τα συναισθήματα- προέρχονται και ελέγχονται από τον εγκέφαλο. Η μεγάλη πλειονότητα των νευροεπιστημόνων θεωρεί ότι δεν χρειάζεται ο όρος «ψυχή». Θεωρούν ότι δεν υπάρχει "φάντασμα μέσα στη μηχανή", στον οργανισμό μας. Στην ουσία είναι απλές λειτουργίες του εγκεφάλου. Εφόσον τη σωτηρία της ψυχής, τη συνδέσουμε με τη συμπεριφορά μας και βρούμε τρόπους, να την κάνουμε ενάρετη, να σταματήσει το μίσος η επιθετικότητα , ο ρατσισμός και όλα όσα απάνθρωπα γίνονται, να γεννηθεί αγάπη, γιατί να μην ανακαλύψουμε πιο εύκολες μεθόδους; Ο ίδιος επιστήμονας λέει...Σε πειράματα που έγιναν σε γάτες, βρήκαμε μια εγκεφαλική περιοχή, στον θάλαμο, που αν την ερέθιζες με ηλεκτρικό ρεύμα, τότε σταματούσες την επιθετικότητά της γάτας και δεν κυνηγούσε ποντίκια... Θαυμάσια λέω εγώ!!! Γάτες και ποντίκια, στήσανε χορό , στου καραισκάκη το κονάκι. Κι όλη νύχτα λέγανε τραγούδια για τη λεβεντιά .. 
 Αλλά ούτε οι επιστήμονες, έχουν συμφωνήσει με απόλυτη βαβαιότητα. 
Αν δεν υπήρχε, τι μας στέλνουν τους ειδικούς να τη θεραπεύσουν; 
Ανεξάντλητο το θέμα ΄΄περί ψυχής΄΄...


Τελικά, ποιους ενδιαφέρει που θα πάει η ψυχή; 
Ηλικιακά εννοώ..
Πριν και μετά τα 50, θα έλεγα, 
η κατάσταση είναι κάπως έτσι...


1 σχόλιο: