Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ευρωπαικός προσανατολισμός

                     Σχολιάζει ο Απόστολος Πουτουλούδης          

 Η Ευρώπη οικοδομείται ή οδηγείται στην αποσύνθεση της, 
είναι το βασικό ερώτημα;
Οφείλουμε όλοι να απαντήσουμε στο ερώτημα τι Ευρώπη θέλουμε; Πως προστατεύονται τα ανθώπινα διαιώματα; Θέλουμε μια Ευρώπη να βασίζεται στην αλληλεγύη ή μια Ευρώπη φρούριο με συρματοπλέγματα και στρατό στα σύνορα;
Πρέπει κάποτε, να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος με τους πολίτες.
Πρέπει να μιλήσουμε για ανοιχτές κοινωνίες, για το πρόβλημα της δημοκρατίας, για το αίσθημα της αλληλεγύης και πως θα ενισχύσουμε τους δεσμούς μας.

Δεν θα αναφερθώ στην οικονομική κρίση (αν και είναι σημαντικό κομμάτι) αλλά στο προσφυγικό- μεταναστευτικό γιατί νιώθω εκεί εστιάζεται και το πρόβλημα.
Φίλοι μου, ο Ευρωπαικός πολιτισμός είναι ένας πλουραλιστικός πολιτισμός. Διαφορετικές απόψεις και  αντιθέσεις συγκροτούν την έννοια της ελευθερίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο όμως  έχει ο άνθρωπος και η αξιοπρέπεια του και είναι σημαντικό να τη διαφυλάξουμε.
Ξεκαθαρίζω, η δημοκρατία έχει κανόνες και όρια και αυτά όταν προσβάλλονται, προσβάλλεται και ο άνθρωπος. Γνωρίζω επίσης τους κινδύνους της Ελλάδας, λόγω γεωπολιτικών παιχνιδιών και σε καμιά περίπτωση η χώρα μας, δεν πρέπει να γίνει ξέφραγο αμπέλι .
Σίγουρα, γεννιούνται αρκετά προβλήματα απο τη εισροή μεταναστών (Ισλάμ), λόγω διαφορετικής κουλτούρας και αργής ενσωμάτωσης στα δυτικά πρότυπα.
Όμως το προσφυγικό έχει δημιουργηθεί απο τη αδυναμία της διεθνής κοινότητας να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Το δημιουργεί η οδύνη και όχι η ανάγκη του ανθρώπου να ξενητευτεί.
Θα πω επίσης, ότι οι ερωπαικές χώρες έχουν επικυρώσει τις διεθνείς συμβάσεις περί δικαιώματος ασύλου. Οι δημοκρατικές κοινωνίες οφείλουν να είναι αλληλέγγυες σε αυτούς τους ανθρώπους. Οφείλουν να είναι οργανωμένες και να επεξεργάζονται προγράμματα διαχείρησης.
Δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει τον κόπο! Το μέλλον των παιδιών μας, ας μη το ορίσουν οι ξενοφοβικοί και οι ρατσιστές.
Ο ακροδεξιός λαικιστικός προσανατολισμός, είναι ό,τι χερότερο για την Ευρώπη σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου